vrijdag 27 februari 2015

Bezetting in de praktijk: Israel pikt niet-afgedragen belasting in om elektriciteitsrekeningen te voldoen

Power cut in Nablus.
Timmerman Mahmoud Zaghloul in Nablus rookt een sigaretje, want zijn machines zijn stil gevallen omdat Israel de stroom heeft afgesloten (Foto van Reuters genomen op 25 februari 2015).

Bezetting in de praktijk:
De krant Haaretz meldt dat de Israels elektriciteitsmaatschappij, Israel Electric Corporation, heeft besloten niet langer de stroom naar de Palestijnse gebieden af te sluiten om het betalen van achterstallige rekeningen af te dwingen. Dat hoeft namelijk niet meer, omdat het bureau van premier Netanyahu de maatschappij heeft toegezegd dat geld van belastingen en accijnzen die Israel int voor de Palestijnse Autoriteit, en die het al een paar maanden weigert aan de PA af te dragen, zal worden gebruikt om een deel van de openstaande elektriciteitsrekeningen (van 1,9 miljard shekel, 400 miljoen euro) te betalen. De maatschappij krijgt 300 miljoen shekel uit dat door Israel opgepotte geld (ongeveer 60 miljoen euro, zijnde rekeningen over de maanden december, januari en februari). De maatschappij sloot eerder deze maand twee keer een half uur de stroom af naar de steden Nablus en Jenin zodat daar alle werkplaatsen en fabriekjes stil kwamen te liggen.
Typerende willekeur van de bezetter. Vroeger hadden de Palestijnse gebieden hun eigen elektriciteitscentrales in bijvoorbeeld Oost-Jeruzalem  en Nablus.
Die werden door Israel in de jaren na 1967 genaast en het netwerk werd gekoppeld aan het Israelische, zodat de Palestijnen ook in dit opzicht volledig afhankelijk werden van de bezetter en de prijzen die Israel vraagt. Als vervolgens de rekeningen niet kunnen worden betaald (om een veelheid van redenen, maar onder meer ook omdat Israel in strijd met alle afspraken weigert geïnde belastingen af te dragen), pikt Israel die niet afgedragen belasting eenvoudig in. Het is diefstal, maar de PA kan er niets tegen beginnen.
Haaretz meldt ook dat het probleem van de nieuw-gebouwde Palestijnse stad Rawabi zal worden opgelost. De eerste fase van de stad is afgebouwd, maar staat al maanden leeg, omdat de PA weigerde een overeenkomst over de levering van water te ondertekenen, waarin zij zich dan ook akkoord zou verklaren met de levering van water aan de nederzettingen. (Ook de levering van water op de Westoever is, op één of twee kleinere bedrijven na, na 1967 door de Israeli's genaast). Maar het bureau van Netanyahu heeft nu beslist dat water zal worden geleverd zowel aan Rawabi als aan nieuwe wijken in nederzettingen. Haaretz meldt niet om welke nieuwe wijken het in dit geval gaat.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leo zei:
Abu, je bent weer lekker bezig hé. Pure opruiing. Iedereen moet zijn electriciteitsrekening betalen (ook Palastijnen).

Ben zei

Opruiing=Het publiekelijk aansporen tot het plegen van een strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen de overheid.

Beste Leo,
Ik neem aan dat jij het Nederlandse publiek bedoelt, dat aangespoord wordt tot strafbare feiten enz. Of vermoed jij dat de blogs van Abu vertaald worden zodat de Palastijnen de stukken lezen.
Overigens wat zijn Palastijnen?

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...