donderdag 5 maart 2015

Elektriciteitscentrale van Gaza valt weer eens stil

Qatar extends Gaza power plant fuel grant
Gaza's enige elektriciteitscentrale ligt weer eens stil. Woensdagavond was de brandstof op. De centrale zorgde voor ongeveer een derde van wat Gaza nodig zou hebben. Toen de centrale nog draaide was er ongeveer 12 uur per etmaal stroom. Nu zal dat waarschijnlijk verminderen tot zo'n zes uur per etmaal. Mensen in Gaza die het zich kunnen permitteren hebben allang generatoren, maar die lopen ook weer op dure brandstof die niet altijd voorradig is.
De reden  dat er geen brandstof meer voor de centrale is, is dat de gelden die Qatar heeft gedoneerd zijn opgedroogd. Qatar betaalde voor het laatst 10 miljoen dollar in december. De centrale verbruikt 550.000 liter diesel per dag. De Palestijnse Autoriteit zorgt voor de levering, maar wil hiervoor worden betaald,. en dat kunnen de autoriteiten in Gaza niet langer opbrengen.


De centrale op 28 juli 2014, tijdens de operatie ''Protective Edge''.
 

Het is alsmaar ellende met die centrale Hij is al herhaaldelijk voor kortere of langere tijd stilgevallen wegens brandstoftekort. Dat gebeurde bijvoorbeeld in december 2013, juist toen Gaza werd getroffen door kou en overstromingen. Pompen vielen als gevolg daarvan uit. In maart 2014 sloot Israel als strafmaatregel de grens, en ook toen  viel de centrale een tijdje stil.
Bij de laatste grootscheepse aanval op Gaza, de operatie Protective Edge, werd de centrale - naar alle waarschijnlijkheid opzettelijk - op 28 juli in brand geschoten en flink beschadigd. Hetzelfde gebeurde overigens ook tijdens de aanval Gegoten  Lood van 2009. De centrale is, door de voortgaande blokkade van de Gaza-strook nooit behoorlijk gerepareerd - onderdelen werden en worden niet doorgelaten - en draait daarom al jaren niet op zijn volle capaciteit.
Tot overmaat van ramp zit de chef ingenieur van de centrale, Diar Abu Sisi (45) in een Israelische gevangenis nadat hij in een bizarre operatie van Israels geheime dienst in 2011 is gekidnapt uit een Oekraïense nachttrein. Abu Sisi werd aanvankelijk gevangengehouden omdat de geheime dienst dacht dat hij iets wist van de -inmiddels al lang weer tegen Palestijnse gevangenen geruilde Israeli Gilad Shalit. Later werd hem verweten dat hij eigenlijk tijdens zijn studie in de Oekraine opgeleid was tot  raketdeskundige.Hij zat twee jaar lang in eenzame opsluiting, maar sinds 2013 mogen zijn Oekraïense vrouw en kinderen die in Gaza wonen hem - in principe - weer bezoeken. Een officiële aanklacht is overigens nooit tegen hem ingediend, laat staan dat het ooit gekomen is tot een proces.

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...