zondag 1 maart 2015

Moedeloos makende oogst van een weekend


De oogst van een weekendje Israel/Palestina  is niet om vrolijk van te worden. Of ligt het aan mijn bui? Vrijdag werd er gedemonstreerd in Bil'in en in Hebron, beide op de Westoever. Bil'in herdacht dat er nu tien jaar wekelijks tegen de Muur en de nederzettingen wordt gedemonstreerd. Zo'n 1.000 mensen liepen er mee in de stoet. De plaats is en symbool geworden van het geweldloze verzet tegen de almaar voortrollende nederzettingenmachine. Velen ontlenen er hoop aan dat het ooit allemaal nog goed komt.
Maar als ik de foto's (van Yotam Ronen/Activestills.org) bekijk, vind ik ze juist symptomatisch voor de uitzichtloosheid van de situatie.
Op de foto boven wordt de achtergrond van de stoet gevormd door het beeld van de oprukkende, illegaal op Palestijnse grond gebouwde stad (het is allang geen nederzetting meer) Modi'in Illit. En de foto hieronder (ook van Yotam Ronen) laat zien wat er routinematig gebeurt met de demonstranten bij Bil'in. Volgens mij kunnen ze zo nog wel 100 jaar doorgaan met vruchteloos demonstreren.

De tweede demonstratie van afgelopen vrijdag vond plaats in Hebron. Daar werd een nog droeviger verjaardag gevoerd: 21 jaar geleden schoot de kolonist Baruch Goldstein 29 biddnd emsnen dood in de Ibrahimi moskee en verwondde hij er meer dan 200. De Israelische logica in dit soort gevallen is om vervolgens niet de kolonisten aan te pakken, maar de Palestijnen. Sinds 21 jaar is nu de hoofdstraat van Hebron, Shuhada straat, ooit het commerciële centrum van deze stad van meer dan 250.000 inwoners, gesloten voor Palestijnen. De voordeuren van de huizen zijn dicht gelast en de straat is afgesloten met hekken. Enkele honderden betogers demonstreerden vrijdag  voor heropening. Ze werden (foto onder Ahmed al-Bazz/Activestills.org) uiteengejaagd met traangas. Zo gaat dat in Palestina.
 
Het was niet de enige oogst van dit weekend  In Haaretz beschrijft Amira Hass hoe een klacht van drie n Bedoeïenen, een vader en zijn twee zonen, tegen de Israelische politie zorgvuldig onbehandeld werd gelaten. Taleb al-Turi en zijn zoons Nidal en Raouf uit de stad Rahat, werden in september 2013 gearresteerd tijdens een massa-demonstratie tegen het Prawer-plan (dat de meeste Bedoeïenen in de Negev gedwongen wilde laten verhuizen naar deze en een andere stad). Zij werden er door agenten van beschuldigd stenen te hebben gegooid en vervolgens - op een afgelegen donkere plek - terwijl ze op de grond lagen met stokken geslagen. Ook liepen de agenten over hen heen en één van hen zou ook over vader Al-Turi hebben gepist. Ondertussen werden ze voor stinkende Arabische bastaards uitgemaakt, werd er geroepen ''Laten we zee kogel door hun kiop jagen'' en dat ze maar goed op hun kont moeten letten, want in de gevangenis zouden ze binnenkort wel worden verkracht.
De Turi's werden na een dag weer vrijgelaten en dienden een klacht in, maar die werd geseponeerd. Bij een hoger beroep daartegen bleek deze week dat de politie niet eens moeite heeft gedaan om te achterhalen wie hen destijds had gearresteerd.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Beste Abu:
Als je dit leest dan is het inderdaad om droevig van te worden. Nu maar hopen dat het in de toekomst tot veroordelingen gaat komen bij het internationaal gerechtshof als de aanvraag tot toetreding van de Palestijnen wordt geëffectueerd. Er is hier toch sprake van rechteloosheid, apartheid en racisme enz. Iets wat volgens het internationale recht niet kan en veroordeeld moet worden.
Ik ben een trouwe volger van Dries van Agt (en trouwens ook van een ander Joods Geluid) en lees altijd met aandacht zijn berichtgeving over de Palestijnse zaak. Ik vind hem een moedig man, want hij krijgt wat over zich heen, reken maar. Ik hoop nu eens dat jonge politici ook hun nek eens willen uitsteken en niet maar aan de kant blijven staan, want dat is óók om droevig van te worden. We horen nu alleen maar de tendentieuze geluiden van de heer Voordewind en zijn maatje van der Staaij en er is geen enkel tegengeluid van andere politici, althans onvoldoende. Weet u misschien waarom?
Ik hou trouwens ook mijn hart vast wat er na de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen over anderhalf jaar gaat gebeuren als er een rechtse republikeinse president zijn aantreden doet. Ik denk dan dat we een Palestijnse zelfstandige staat wel helemaal kunnen vergeten. President Obama laat Netanyahu nu wel inbinden en de betrekkingen zijn onderkoeld tussen de VS en Israël. Dit zal bij een nieuwe republikeinse president niet meer het geval zijn. Misschien de opmaat voor een volgende oorlog in het Midden-Oosten en misschien wel de laatste. Israël vs.Iran met nucleaire wapens. Griezelig vooruitzicht!

Abu Pessoptimist zei

Boudewijn de Waard,
Een zelfstandige Palestijnse staat zal er nooit komen. Althans een levensvatbare zelfstandige staat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Daarvoor is in Israel nooit een meerderheid te vinden en de Westerse wereld zal Israel nooit dwingen. Ook niet als er een zogenaamd linkse president in Amerika aantreedt. (Wie? Mevrouw Clinton?)
Ik zie alleen nog wat in BDS- en andere protestbewegingen van burgers. Een massale boycot als destijd tegen Zuid-Afrika zou nog wat kunnen uithalen. Maar ik denk dat het voor een 2-statenoplossing hoe dan ook al te laat is.

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...