donderdag 26 maart 2015

''Niet-erkende'' Bedoeïenen uit de Negev beginnen protestmars van vier dagen naar Jeruzalem

Deelnemers aan de 'Naqab wandeling'. Derde van rechts is Ayman Odeh, de nummer 1 van de Verenigde Arabische lijst in de Knesset.  (Foto Activestills.org)

Bedoeïenen uit de Negev (Naqab) woestijn in Zuid-Israel zijn donderdag een vierdaagse protestmars begonnen naar Jeruzalem. Palestijnen uit andere delen van Israel lopen mee, onder wie parlementariërs van de Verenigde Arabische Lijst die bij de recente verkiezingen 13 zetels in de Knesset won. De mars is begonnen in de ''niet erkende'' plaats  Wadi al-Na’am, gaat vandaar naar de Bedoeïenen markt in Be’er Sheva, en vervolgens naar het ''niet erkende'' dorp Al-Araqib, dat inmiddels meer dan 70 keer door de Israelische autoriteiten is gesloopt. Daar zal de nacht worden doorgebracht.
Vrijdag wordt lopen de deelnemers naar Beit Jibrin, zaterdag naar de plaats Abu Ghosh vlakbij Jeruzalem, en zondag proberen ze op bezoek te gaan bij president Rivlin, die overigens gezegd heeft dat hij ze niet zal ontvangen.
Het verhaal van de ''niet erkende'' dorpen in de Negev is een triest relaas. Het gaat om zo'n 90.000 tot 100.000 mensen in een 46- tal plaatsen, die daar al wonen sinds de stichting van de staat Israel of nog eerder, maar die omdat Israel hun woonplaatsen al die tijd heeft geweigerd te erkennen, geen water, elektriciteit, scholen, gezondheidszorg, openbaar vervoer of sanitaire voorzieningen hebben. Ook lopen hun dorpen en individuele huizen voortdurend het risico te worden gesloopt. Kort geleden was er nog het zogenoemde Prawer plan, dat voorstelde het merendeel van de dorpen te slopen en de bewoners onder te brengen in steden. Het plan verdween na uitgebreide protesten in een la. De deelnemers aan de mars willen een uitgewerkt plan indienen bij de Knesset waarin de voorwaarden zijn uitgewerkt waaronder de niet erkende plaatsen zouden moeten worden erkend.
Umm al-HiranHet niet-erkende dorp Umm al-Hiran (Foto Haaretz)

2 opmerkingen:

Ben zei

"Het gaat om zo'n 90.000 tot 1000.000 mensen in een 46- tal plaatsen....."
Kloppen de aantallen? Vautje?

Abu Pessoptimist zei

Ben,
Dank. 90.000 - 100.000. Een nul teveel. Vautje, ja.

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...