zaterdag 14 maart 2015

NRC-Handelsblad gaat op de hasbara-toer

NRC-Handelsblad schreef zaterdag 14 maart over een nieuwe campagne van Hamas: 
''Vraag Hamas wat je altijd al over de beweging wilde weten. Dat is het idee van de online campagne #AskHamas die de Palestijnse groepering gisteren op Twitter begon. Tegenstanders maken dankbaar gebruik van de hashtag om Hamas belachelijk te maken, maar de vragensessie levert ook interessante inzichten op.''
De auteur is Pim van den Dool. Hij vervolgt:
"Hamas, de Palestijnse beweging die de macht heeft op de Gazastrook, heeft een niet al te best imago, zeker in het Westen. De groep was in het verleden verantwoordelijk voor een groot aantal zelfmoordaanslagen in Israël en profileerde zich vorig jaar zomer weer met raketbeschietingen die leidden tot het uitbreken van een nieuwe oorlog tussen Hamas en Israël in Gaza. De VS en de EU zien Hamas daarom als terroristische organisatie.''
Dat Hamas in het verleden verantwoordelijk was voor zelfmoordaanslagen (niet als enige trouwens), klopt. Dat de groep in het Westen geen goed imago heeft klopt ook. Van den Dool geeft daar zelf een voorbeeld van door te schrijven dat Hamas zich vorig jaar zomer ''weer profileerde met raketbeschietingen die leidden tot het uitbreken van een nieuwe oorlog tussen Hamas en Israël in Gaza''.
Deze voorstelling van zaken is  namelijk geheel onjuist. De waarheid was precies andersom. Israel was gebeten op de beweging die met Fatah de vorming van een eenheidsregering was overeengekomen en had daarom de beweging flink geprovoceerd. Twee maanden lang werden grote aantallen Hamas-aanhangers op de Westoever gevangen genomen. Vervolgens had Israel Gaza enkele malen gebombardeerd, waarbij bij de derde aanval zeven man van Hamas werden gedood. DAARNA pas begon Hamas  met raketbeschietingen, dat wil zeggen NADAT Israel Gaza op alle mogelijke manieren had uitgedaagd, en de beweging geen keus had gelaten doordat het ook nog eens was begonnen met het doden van Hamas-strijders.
Het tekent de NRC dat Van den Dool dat niet weet. Dat zulke details blijkbaar bij die krant niet belangrijk worden gevonden en dat liever de door Israel in omloop gebrachte, onjuiste versie wordt gehanteerd. Dat is minder controversieel, waarschijnlijk. Het is deze slonzige versie van Midden-Oostenjournalistiek die maakt dat Israel steeds straffeloos wegkomt met het doden van grote aantallen mensen in oorlogen die zogenaamd zijn uitgelokt door raketbeschietingen van Hamas. Dat de VS en de EU Hamas zien als een terroristische organisatie is trouwens eveneens een symptoom van die houding. In het verleden was zoiets nog te verklaren doordat Hamas zelfmoordaanslagen als methode gebruikte. Nu, zo'n kleine tien jaar later, is het alleen nog te herleiden tot een overdreven pro-Israelisch standpunt van de VS en de EU, die van Hamas, zoals Israel dat wil, eisen dat het eerst door het stof kruipt en Israel erkent, voordat zelfs maar een blik kan worden  geworpen op de inmiddels aanmerkelijk realistischer en gematigder standpunten van de beweging.

Maar Van den Dool gaat verder:
''Om online zijn imago te verbeteren, begon Hamas gisteren met online vragensessies op Twitter onder de hashtag #AskHamas. Dit gebeurt de komende dagen vanaf een Engelstalig twitteraccount, om juist mensen in het Westen en andere delen van de niet-islamitische wereld te bereiken. (...) Tegenstanders van Hamas grepen de hashtag gisteren meteen aan om de beweging te ridiculiseren. Dat leidde tot leuke grappen, maar ook tot een aantal goede pijnlijke vragen die Hamas onbeantwoord liet:
Twitter avatar LahavHarkov Lahav Harkov #AskHamas How do you feel about your leader hiding out in a fancy hotel in Doha while there was a war in Gaza? 13 maart
Twitter avatar JeffreyGoldberg Jeffrey Goldberg #AskHamas Are the Protocols of the Elders of Zion true? If yes, which bits are most true? 22 uur geleden
Twitter avatar AvivaKlompas Aviva Klompas #AskHamas Given a choice, is it better to hide a weapons cache in a hospital’s radiology or pediatrics unit? 21 uur geleden
Twitter avatar JayRooTheDee ג’יי זי When is the Gaza City gay pride parade this year? #AskHamas 13 maart
De citaten van Twitter die Van den Dool vervolgens als ''leuke grappen'' geeft, maken op pijnlijke manier duidelijk dat hij ook in dit geval niet weet waarover hij het heeft. De opmerkingen over de Gaza City gay parade en de vraag van pro-Israel diehard Jeffrey Goldberg over de protocollen van de Wijzen van Zion, kunnen wat mij betreft - alhoewel misschien niet echt leuk - in ieder geval nog wel als terechte opmerkingen worden gezien. Tenslotte verwijst Hamas in zijn Handvest naar de Protocollen en staat de beweging niet bepaald bekend als tolerant ten opzichte van homo's. Maar de andere opmerkingen zijn noch leuk, noch zelfs maar in de verste verte terecht. Gezien het feit dat Israel met drones al de  nodige leiders van Hamas (vaak met hun families) heeft uitgeroeid, is het alleszins begrijpelijk dat de huidige leider Meshaal niet in Gaza verblijft. En de ''leuke'' grap om te vragen of wapens in het ziekenhuis beter op de afdeling radiologie dan wel bij kindergeneeskunde kunnen worden verstopt, is ronduit schandalig, gezien het feit dat Israel zowel in 2009 als in 2104 ziekenhuizen en klinieken heeft aangevallen en vernield, zonder dat ooit maar een spoor van bewijs is gevonden voor de steeds herhaalde beschuldiging dat er wapens in waren opgeslagen.
Pim van den Dool  was zich bij de selectie van zijn grappen en pijnlijke vragen zich er blijkbaar niet bewust van dat Israel in de loop der jaren tienduizenden heeft gerekruteerd om de sociale netwerken te bombarderen met dit soort ''hasbara'' (=propaganda) aantijgingen waarbij steeds dezelfde uit dikke Israelische duimen gezogen beschuldigingen worden herhaald: Van burgers die eigenlijk militairen zouden zijn, burgers die zogenaamd worden gegijzeld om in de vuurlinie te staan, wapens die zouden worden opgeslagen in klinieken en moskeeën en kinderen die zogenaamd worden gebuikt als menselijk schild (er zijn alleen bewijzen dat Israel zelf dit laatste menigmaal heeft gedaan). Misschien dat de NRC een keer een soort bijscholingscursus kan organiseren om mensen als Pim van den Dool wat bij te praten?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

https://pimvandendool.wordpress.com/over/
20jaar en al zo verdorven
groet jose

Abu Pessoptimist zei

José,
Hij is nu geen 20 meer. Hij is internetredacteur en/of plv coördinator nieuwsdienst van de NRC. En hij staat erg in de hasbara-modus, blijkbaar.

Unknown zei

Abu,
Ik heb het artikel ook gelezen -en dit met gekromde tenen- en ik vraag mij af waarom steeds meer mensen -en dan ook nog eens iemand die schrijft in een kwaliteitskrant als de NRC- er een selectief geheugen op na houden als het om de Israëlisch Palestijnse kwestie gaat. Is het boze opzet of is de propaganda machine van de Israëliërs vele en vele malen beter dan die van Hamas.
Óf wordt er alleen maar iets geschreven om de maistream te bevredigen, want de massa in Europa en de VS staat achter Israël.

Gennadi zei

Nee Boudewijn.

Deze mensen vertellen alleen maar de waarheid die mensen zoals jij niet willen horen. En de boze opzet moet jij zeker aan de andere kant zoeken.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Dit is een reactie van het kaliber nietes-welles. Volgens mij hoort die bij een leeftijdscategorie van 7-12 jaar. Je kan wel beter, volgens mij.

Nestor Makhno zei

Opvallend natuurlijk dat de vragen die op het Hamas twitteraccount worden gesteld uitsluitend van joden afkomstig zijn. Of mag ik dat niet zeggen? Ben ik dan een "anti Semiet wanneer ik aan de namen weet te op te merken dat het i.i.g. geen niet-joodse namen zijn?
Nestor Makhno

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...