vrijdag 3 april 2015

Israelisch hooggerechtshof redt wijncultuur van klooster bij Bethlehem


Het Cremisan klooster met een deel van zijn wijnbouwgebied.

Soms is er ook wel eens goed nieuws. Het Cremisan klooster bij Beit Jala (in de buurt van Bethlehem), onder meer bekend door zijn wijnbouw, heeft na een periode van negen jaar juridische strijd en onzekerheid een beroep gewonnen bij het Israelische hooggerechtshof. Het hof schrapte een plan om de ''Afscheidingsmuur'' dwars over het land van het klooster te bouwen. Daardoor zou het grootste deel van het wijnbouwbouwgebied van het klooster zijn afgesplitst van het klooster, en zou het klooster bovendien gescheiden worden van een nonnenklooster waar het banden mee heeft.

Aan de uitspraak gaat een lang periode vooraf met protestmissen in de open lucht, en internationale protesten van christelijke en andere instanties. De situatie leek uiterst dreigend nadat in 2013 de speciale Commissie van Beroep die bezwaren tegen de aanleg van de Muur behandelt, besloot dat de bouw van de Muur dwars door de wijncultuur en het natuurgebied van de Cremisan vallei gewoon door kon gaan.
De leiding van het klooster, christelijke families in Beit Jala die land hebben in de vallei en kerkelijke vertegenwoordigers besloten daarna een beroep te doen op het hooggerechtshof. En dat bepaalde donderdag dat het traject van de Muur gewijzigd moet worden,. zodanig dat de twee kloosters en het wijbouwgebied van het klooster allemaal aan de Palestijnse kant van de Muur zullen blijven.

2 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Abu De juridische gang van zaken op de bezette Westoever, waarbij de Palestijnen negen van de tien keer aan het kortste eind trekken, heeft een deformerend effect op onze perceptie. Met ons is het nu zo ver gekomen, dat wij het uitblijven van slecht of rampzalig nieuws ervaren en betitelen als 'goed nieuws'. 'Goed nieuws' in normale situaties is een verandering ten goede, een verbetering, niet louter het afwenden van een verslechtering. Ook wij hebben inmiddels 'occupied minds'...

Abu Pessoptimist zei

Jaap hamburger,
Je hebt helaas gelijk, denk ik. Overigens trekken de Palestijnen niet negen van de tien keer, maar 99 van de 100 of 999 van de 1.000 keer aan het kortste eind.

Israeli's vallen vluchtelingenkamp binnen, doden twee man en vernielen infrastructuur

  Israelische militairen zijn zondagmorgen het vluchtelingenkamp Nur Shams bij Tulkarem binnengevallen met een groot aantal gepantserde jeep...