woensdag 22 april 2015

Israelische kolonisten rukken 450 nieuwe olijfboomjes uit bij Deir Istiya

The main entrance to Deir Istiya last week. Ambulances are prevented from using the fastest and shor
Het Israelische leger sluit regelmatig de voornaamste toegangsweg naar Dir Istiya (4,000 inwoners) af. Soms omdat er met stenen zou zijn geooid, meestal zonder duidelijke reden. (Foto Haaretz/Amira Hass, februari 2015)

Kolonisten uit de nederzetting Immanuel hebben ongeveer 450 olijfboompjes en nieuwe aanplant uitgetrokken van grodn van het dorp Deir Istiya, bij Salfit in het noorden van de Westoever. De burgemeester van Deir Istiya, Amal Qouqash, vertelde Ma'an News dat de boeren dit ontdekten toen zij hun land wilden gaan bewerken. Het gebied ligt dichtbij de nederzetting.
De nederzetting Immanuel (gesticht in 1983) is gebouwd op land van inwoners van Deir Istiya, volgens de onderzoeker en journalist Khalid Maali die de activiteiten van de nederzettingen in de buurt van Salfit volgt.De nederzetting ligt ook dichtbij het gebied van Wadi Qana, dat de kolonisten volledig zouden willen overnemen, aldus Maali.

Het verhaal van Wadi Qana, is een verhaal apart. Het was een dorp met 350 inwoners, maar die werden in 1986 vrijwel allemaal verjaagd. Een aantal van hen woont nu in Deir Istiya. Slechts een paar huizen staan nog overeind. Het gebied van het dorp ligt ingeklemd tussen niet minder dan negen nederzettingen en is bovendien na de bouw van het ''Afscheidingshek'' in een soort niemandsland veranderd (the ''seamzone''). Hte ligt aan de verkeerde kant van de Muur/het Hek, afgesloten van alle omringende Palestijnse dorpen. Het gebied is buitengewoon mooi en rijk aan water, met bronnen en het riviertje de Qana dat er doorheen stroomt.Israel heeft het daarom tot ''beschermd natuurgebied'' verklaard, met als gevolg dat de landbouw er tegengegaan wordt. Omdat de Israelische watermaatschappij Mekorot er veel water wegpompt, zijn de boeren van sinaasappel- en fruitteelt voor een deel overgegaan op olijfboomgaarden. Maar daar treedt Israel krachtig tegen op. In mei 2012 werden 1.200 olijfbomen van de dorpelingen gerooid. In januari 2014 waren er nog eens ruim 1.000 aan de beurt. Vorige maand werden 120 uitgetrokken en nu dus weer 450. http://www.poica.org/upload/Image/qvcm.jpg
Op de kaart is te zien hoe Wadi Qana is omringd door nederzettingen en door de ''Muur is ingesloten. Bron: Land Research Center 2010  
Voor een grotere versie van de kaart klik op de link)

10 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Je schrijft onder de foto: "Het Israëlische leger sluit regelmatig de voornaamste toegangsweg naar Dir Istiya (4,000 inwoners) af. Soms omdat er met stenen zou zijn gegooid, meestal zonder duidelijke reden.".

Maar nu blijkt toch maar hoe jij in eigen voet schiet..."met stenen zou zijn gegooid":..wil je nog duidelijker bewijs dan de foto die je zelf toevoegt, dat er met stenen is gegooid...en niet met van die kleintjes...Netanyahu zei het eerder al: ook stenen kunnen doden. Gelijk heeft-ie, kijk nog eens naar de foto!

Anoniem zei

Leo zei:
Beste Abu, Wat je er stellelmatig weg laat is dat van de kant van de Arabieren/Palestijnen bewust acties worden georganiseerd om niet gebruikte (landbouw) grond snel te beplanten met olijfboomjes om maar te kunnen claimen dat men het land gebruikt ter het in werkelijkheid al vaak tientallen jaren (of nog langer)ongebruikt is. Dat roept natuurlijk tegen(re)acties op van de kant van de kolenisten. Het is eentje plaatselijke folkore tussen de partijen in het gebied. Jij beschrijft het als iets vreselijks en misdadig terwijl het in werkelijkheid natuurlijk wel iets genuaceeder ligt en dit natuurlijk ook wel weet. Een goede journalist belicht beide zijden en voert geen propaganda voor het standpunt van één zijde in het geschil.
Met vriendelijke groeten, Leo

Abu Pessoptimist zei

Beste Leo,
Goede journalistiek is volgens mij het weergeven van de essentie. Die is dat Israel onder het internationale recht geen nederzettingen mag stichten en geen recht kan doen gelden op land dat het heeft bezet. Ook mag het geen gebieden tot ''beschermd natuurgebied'' uitroepen teneinde de mensen die er grond bezitten te verhinderen landbouw uit te oefenen. Het komt vast en zeker wel voor dat Palestijnen, om te proberen Israel de pas af te snijden bij het inpikken van grond, stukken land beplanten die eerder niet in gebruik waren (of wat veel voorkomt) alleen als weidegrond en collectief bezit van een bepaald dorp. Als daarover gegevens bekend zijn zal ik die publiceren (wat in dit geval niet zo was). Maar wel met de aantekening erbij dat de essentie is dat het uiteindelijk gaat om Palestijnse grond, waarop de Israeli's geen enkele recht kunnen doen gelden.

Anoniem zei

Een leuke, Jaap bedankt

N. Heeft gelijk. Ja, die gevaarlijke stenen moet je zeker nooit onderschatten. Zeker nadat ik deze foto goed heb bekeken...!

Herman

Martijn zei

Leo,

‘Plaatselijke folklore’?! Een ‘geschil’?! De Israëlische kolonisten hebben geen enkel recht op grond op de Westoever, ze hebben daar krachtens internationaal recht helemaal niets te zoeken. Net zo min als de Israëlische autoriteiten het recht hebben Palestijns land tot ‘beschermd natuurgebied’ uit te roepen of daar een ‘Muur’ te bouwen. Dat is het enige criterium dat er in deze kwestie toe doet.

Trees zei

Oke Leo, and so what. Dit is palestijns land en wat zij ermee doen,is hun zaak. Die wet dat Israel het land in mag pikken als het een bepaalde tijd ongebruikt is, is een belachelijke wet. Ik heb er toch ook niks mee te maken wat jij in je tuin doet, of jij er wel of niet bloemetjes inzet, dat betekent toch niet dat ik jouw tuin zomaar in kan pikken. In Galilea heeft men in de 70er jaren de meeste nog aanwezige Arabische dorpen omringd met landmijnen. Hierdoor hebben veel Palestijnen wat ledematen verloren, of zijn daardoor gedood, waardoor men neit meer dat stuk land durfde te verbouwen of het vee laten grazen, en na 3 jaar verviel het aan de Israelische staat, op zo'n manier is het meeste land afgepikt. Wat is er slecht aan als de palestijnse boeren de enige mogelijkheid die ze nog hebben om hun land te behouden, gebruiken, en die mogelijkheid is om daar boompjes te planten. Zou je liever hebben dat ze hun land verdedigen met wapens? Je lult uit je nek.

Anoniem zei

Leo zei:
Het is maar wat verstaat onder internationaal recht. Als je resoluties bedoelt van de VN dan weet iedereen wel wat voor waarde die hebben (kochte stemmen met oliedollars van dictators). Hieraan kan en wordt gelukkig ook niet te veel waarde en belang aan gehecht. Er bestaat geen internationale wetboek dat democratisch is gestemd door de wereldbevolking of door haar gekozen vertegenwoordigers. Beetje rascitisch vindt niet dat land en huizen op de Westelijke Jordaanover en volgens veel Arabieren met uitbreiding heel Israel alleen mag worden bezeten door Arabieren Zouden wij dat principe ook in Nederland gaan toepassen dan zouden moslims en andere mensen van buitenlandse afkomst ook geen huizen e.d. mogen bezitten. Gelukkig is dat niet het geval in Nederland.
Met vriendelijke groeten, Leo

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Wat internationaal recht is kan je opzoeken. Wikipedia of dat soort dingen kunnen helpen. Ook over de vraag of er Joden zouden mogen wonen in een Palestijnse staat klets je maat wat. Individuele Joden zijn er welkom, collectieve nederzettingen op geroofde grond moeten verdwijnen.

Martijn zei

Leo,

Het is volstrekt duidelijk wat het internationaal recht behelst. Weleens van bijvoorbeeld de Conventies van Genève gehoord? Doelt u op verdragen als de Conventies als u stelt dat daar ‘gelukkig niet teveel waarde en belang aan wordt gehecht’? Bedoelt u te zeggen dat we beter af zijn zonder dit soort verdragen?

Uw opmerkingen over ‘racisme’ en uw vergelijking met ‘als wij dat principe ook in Nederland zouden toepassen’ raken kant noch wal. Op de Westoever en in Oost-Jeruzalem geldt het Palestijnse recht op zelfbeschikking, zo goed als het Israëlische recht op zelfbeschikking geldt in het gebied binnen de grenzen van voor 1967, en het Nederlandse recht op zelfbeschikking binnen onze eigen grenzen.

Het probleem met de Israëlische regering en haar nederzettingenbeleid is dat die zich geen bal aantrekt van de Palestijnse rechten, en zonder Palestijnse toestemming steden en dorpen bouwt in militair bezet Palestijns gebied en die bevolkt met Israëlische kolonisten. Dat is niet alleen een schending van onder meer de Vierde Conventie van Genève, maar geldt volgens de statuten van het Internationaal Strafhof bovendien als een oorlogsmisdrijf.

U heeft daar blijkbaar geen problemen mee. Ik neem aan dat u er dan ook geen problemen mee heeft als de Palestijnen van de Westoever, Gaza en Oost-Jeruzalem dorpen en steden binnen Israël bouwen, exclusief bestemd voor Palestijnen (uit de diaspora bijvoorbeeld), en dat om te beginnen de (nazaten van de) Palestijnen die in 1948 zijn verdreven terugkeren naar hun oorspronkelijke woonplaatsen.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Viva Martijn! Het is toch ongelooflijk hoe anonieme Leo-(?)-met-vriendelijke-groeten maar wat raak kletst, alsof hij zich koud tien minuten met de problemen heeft beziggehouden (maximaal).

Neem deze opmerking: "Zouden wij dat principe ook in Nederland gaan toepassen dan zouden moslims en andere mensen van buitenlandse afkomst ook geen huizen e.d. mogen bezitten."

'Moslims?' 'Moslims, en andere mensen van buitenlandse komaf, zouden in NL geen huizen mogen bezitten als we 'dat principe' ook in NL zouden toepassen??' Welk 'principe'? Zijn NL moslims van 'buitenlandse komaf'? Welke relatie is hier nog met de geweldadige bezetting door Israël van Palestina? Waar gaat zo'n bewering eigenlijk nog over? Zou zo'n Leo-met-vriendelijk- groeten zichzelf wel serieus nemen? Ik denk het niet. Het gaat om de aandacht die hij krijgt, en die moet afleiden van de kwestie, en die is: Israël maakt Palestina kapot, moedwillig, elke dag weer, van olijfboom tot zeehaven, het frustreert elke individuele ontplooiing, van burger tot parlementslid.

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...