zondag 5 april 2015

Ongeveer 2.000 Palestijnen geëvacueerd uit het door IS bedreigde Yarmouk-kamp in Damascus

Een 2,000-tal mensen is geëvacueerd uit het Yarmouk-kamp in de Syrische hoofdstad Damascus, nadat de  Islamitische Staat (IS) grote delen ervan heeft veroverd. Dat heeft het persbureau AFP zondag vernomen van een Palestijnse functionaris.
Ongeveer 400 families, naar schatting zo'n 2,000 mensen, slaagden erin het het kamp vrijdag en zaterdag te verlaten via twee veilige wegen naar de Zahira wijk, die onder controle is van het (staats)leger, " zei Anwar Abdul Hadi, een functionaris van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie PLO. Abdul Hadi zei dat Syrische militairen bij de evacuatie hadden geholpen. Palestijnse strijders vochten intussen tegen IS met de bedoeling de opmars van de islamisten te vertragen. IS heeft grote delen van het kamp in handen sinds woensdag.  Abdul Hadi zei dat de meeste evacuées waren opgevangen in opvangcentra van de regering , en dat een 25-tal gewonden naar twee ziekenhuizen in Damascus waren gebracht.

Het 'Syrian Observatory for Human Rights', een Syrische groep met Londen als thuishaven, bevestigde dat ''honderden mensen'' het kamp hadden verlaten. Volgens het Observatory waren tenminste 26 mensen, burgers zowel als strijders van IS en Palestijnse fracties, sinds woensdag bij de gevechten gedood.
Sinds de opmars van IS hebben eenheden van het Syrische regeringsleger het kamp bestookt met granaten en vaatbommen, volgens het Observatory. Palestijnse functionarissen en de VN organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, hebben dringende oproepen gedaan voor het verlenen van toegang van humanirtaire konvooien in het kamp.
 Het Yarmouk-kamp, in het zuiden van de stad,  herbergde ooit 160,000 - 200.000 mensen, zowel Syriërs als Palestijnen. Op dit moment zijn nog ongeveer een 18,000 inwoners achtergebleven.

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...