zaterdag 7 november 2015

Amsterdamse raad kleedt samenwerking Amsterdam-Tel Aviv volledig uit

Algemene Politieke Beschouwingen Gemeenteraad Amsterdam
De Amsterdamse gemeenteraad heeft donderdagavond zijn goedkeuring geven aan het plan te gaan samenwerken met de Israelische stad Tel Aviv, maar het is de vraag of de aanvankelijke indieners tevreden zullen zijn met het eindresultaat. Van het aanvankelijke plan voor een stedenband is weinig over. En via twee moties van GroenLinks die,  op door vrijwel alle partijen werden gesteund, heeft de raad heel duidelijk uitgesproken dat Amsterdam elke relatie met de bezetting, de illegale nederzettingen en het Israëlische leger uit de weg zal gaan. Bovendien besloot de raad ook nog eens dat een aanzienlijk deel van het beschikbare geld voor de samenwerkingsprojecten zal worden bestemd voor steun aan mensenrechtenorganisaties.
De moties waren allebei ingediend door Rutger Groot Wassink van GroenLinks, maar waren mede-ondertekend door M. Moorman (PvdA), D.W.S. Peters (SP), J.F.W. van Lammeren (PvdD) en M.D. Shahsavari-Jansen (CDA). Via de eerste motie werd besloten “Dat Amsterdam geen uitvoer naar, invoer uit, of directe noch indirecte financiële betrekkingen met illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied zal onderhouden of op enige wijze zal faciliteren.
De tweede motie ging over de relaties met start-ups (nieuwe, beginnende ondernemingen). Veel van deze beginnende ondernemingen, met name op het gebied van high tech en ICT, worden opgezet door mensen die afkomstig zijn  uit het leger, en vaak hebben ze ook nog banden met de defensie gemeenschap. De motie zegt daarover dat Amsterdam er voor moet zorgen dat ''in de projecten niet wordt samengewerkt met partijen die een band hebben met het Israelische leger en/of ministerie van defensie”.
Door deze beperkingen blijft er weinig over. Vrijwel alle ondernemingen en instellingen (banken, wetenschappelijke en culturele instituten, noem het maar op) in Israel hebben namelijk tegenwoordig wel op de een of andere manier - direct of indirect - banden met de nederzettingen of met defensie. En het bijkomende effect van deze moties is ook nog eens dat de Amsterdams gemeenteraad nu een duidelijke afkeuring heeft uitgesproken van de bezetting en het illegale Israelische nederzettingenproject. Van het hele oorspronkelijke plan voor een ''stedenband'' bleef al weinig over toen het enkel maanden terug werd gereduceerd tot een samenwerkingsverband met de steden Tel Aviv en Ramallah. Ramallah bleek er vervolgens niets voor te voelen in één project met Tel Avi te zitten. En nu is er dan een samenwerkingsverband uitgekomen dat dermate aan banden is gelegd dat het vrijwel geen enkele ruimte voor welk project dan ook overlaat, en waarvan het CIDI schrijft dat de twee moties ''voor Tel Aviv eigenlijk een reden zouden moeten zijn om de samenwerking zonder meer af te wijzen''.

6 opmerkingen:

Martijn zei

Wat een sneu verhaal van het CIDI. Kniezen over de internationaalrechtelijke (want dat zijn het) voorwaarden die Amsterdam aan de samenwerking stelt, en dan ook nog stellen dat die “voor Tel Aviv reden zouden moeten zijn deze ‘samenwerking’ zonder meer af te wijzen”. Dat klinkt alsof het CIDI het gemeentebestuur van Tel Aviv oproept Amsterdam te boycotten. Was het CIDI niet juist een principieel tegenstander van BDS in het algemeen en boycots van steden in het bijzonder?

Anoniem zei

Abu,
je schrijft "... of de aanvankelijke indieners tevreden zullen zijn". Maar wie zijn die aanvankelijken eigenlijk? Wie zijn al die tijd de initiatiefnemers zijn?

Clairenotes beschrijft al dat dat steeds Van der Laan/B&W is
http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/?p=24768

Ook deze beslissing werd gemanipuleerd door voorzitter Van der Laan (geheimzinnig schuiven van de raadsagenda tussen de vergaderdagen, extreem laat opsturen van het verslag van zijn Tel Aviv missie).

Egbert

Abu Pessoptimist zei

Egbert,
Ik ben het niet helemaal eens met Clara, in dit geval, denk ik. Ik geloof niet dat Van der Laan veel kan worden verweten,
Wie de oorspronkelijke indieners van het plan waren weet ik niet, wèl wie het heeft bedacht. Dat was Ronny Naftaniel, toen nog directeur van het CIDI. Maar ik heb wel een een vermoeden wie de indieners waren: D66 wethouder Kukenheim is medeoprichter en ex-voorzitter geweest van CiJo, de CIDI-jongeren, en D66 fractieleider Paternotte vaart een opvallende pro-Israel koers. In mijn verslag hierboven maakte ik aanvankelijk ook een foutje door te schrijven dat alle partijen de moties van GroenLinks steunden. Eigenlijk weet ik dat niet zeker en denk ik dat het niet zo was. Duidelijk is namelijk dat D66 niet tot de ondertekenaars ervan behoorde.

Anoniem zei

Het CDA was een van de initiatiefnemers van de stedenband
gr Jose

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Naftaniel heeft destijds (2013) de vertegenwoordigster van het CDA bereid gevonden het voorstel in te dienen; de toevoeging van Ramallah kwam -met de beste bedoelingen- van een fractielid van GroenLinks, inmiddels geen fractielid meer.

Anoniem zei

AMSTERDAMSE RAAD KLEEDT SAMENWERKING AMSTERDAM
TEL AVIV VOLLEDIG UIT/''UITKLEDING'' OF NIET/SAMENWERKING
MET TEL AVIV BLIJFT OPSTEKER VOOR ISRAELISCHE BEZETTINGSSTAAT

Een ''beetje'' samenwerken is ook samenwerken........

In tegenstelling tot een aantal Palestina activisten, waaronder
Abu Pessoptimist, ben ik niet lovend over de gang van zaken
rond de moties van Groen Links.
Natuurlijk zijn die moties op zich [geen samenwerking met bedrijven
met banden met de nederzettingen of het leger] op zich positief,
maar de voorstem van Groen Links betekent hoe dan ook een samenwerking
[ook uitgekleed] met een stad, die een onderdeel vormt van de Israelische
bezettingsstaat en nota bene racistisch is tegenover Ethiopische Joden en
Afrikaanse vluchtelingen, iets waarvoor Groen Links totaal geen oog heeft
[waar is de motie daarover?]
Hoe mooi ook gemotiveerd, Groen Links blijft met die voorstem
medeverantwoordelijk voor bezetting en onderdrukking en neemt
het racisme in Tel Aviv op de koop toe.
Zie ook mijn brief aan Groen Links voorzitter Groot Wassink
http://www.astridessed.nl/gemeenteraad-akkoord-met-samenwerking-amsterdam-tel-avivbrief-aan-groen-links/
Astrid Essed

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...