maandag 30 maart 2015

In ruil voor achtergehouden belasting: Palestijnse Autoriteit bevriest weer alle actie bij het Strafhof

Palestinian Foreign Minister Riad al-Malki (C) leaves the International Criminal Court (ICC) at the Hague
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Al Malki (midden) verlaat het Internationale Strafhof in Den Haag in augustus 2014, nadat hij daar de procedures van de PA bij het  ICC heeft stopgezet. Op 1 april gaat hij dat opnieuw doen. Foto Reuters)

Er zijn mensen die denken dat de Palestijnse Autoriteit de Palestijnen vertegenwoordigt en dat de PA en Israel tegenover elkaar staan. Dat is een naïef beeld van de situatie. Wie wil weten waarom moet even verder lezen.
Israelische kranten, waaronder de Jerusalem Post, melden dat de Palestijnse Autoriteit, als zij op 1 april formeel lid wordt van het International Strafhof (ICC) in Den Haag, geen verdere stappen tegen Israel zal ondernemen voor wat betreft de bouw van nederzettingen. En weliswaar heeft de aanklager van het Hof op verzoek van de PA al wel een voorbereidend onderzoek geopend naar eventuele oorlogsmisdaden begaan in de afgelopen zomer tijdens de operatie ''Protective Edge'' in Gaza, maar ook daar zal de PA geen verder vervolg aan geven, aldus de kranten. Eén en ander is de prijs die de PA betaalt voor het feit dat Israel alsnog belastinggelden die het voor de PA int, gaat terugbetalen. Deze gelden, ten bedrage van 119 miljoen euro per maand, heeft Israel ruim vier maanden lang onrechtmatig ingehouden als ''strafmaatregel'' voor de stappen die de PA bij het ICC had ondernomen. De PA stond daardoor op de rand van een financiële ineenstorting.

Four day protest march in solidarity with Bedouin ends at Israel's presidency

Marchers for Bedouin rights pass the Knesset, March 29, 2015.The march passes the Knesset. (Photo Haaretz)

A four-day march led by Palestinian-Israeli MPs in solidarity with Israel's impoverished Bedouin community wound up on Sunday at Israel's presidency. President Reuven Rivlin's office said Palestinian representatives delivered a report on the hardships faced by Bedouin villages to his wife, Nechama, as the head of state was in Singapore for the funeral of its founding father Lee Kuan Yew. She would hand over the report to the president on his return.

zaterdag 28 maart 2015

VN rapport zet cijfers over het voor Palestijnen uiterst zwarte jaar 2014 op een rij

A doll lies on the rubble of a destroyed building on July 11, 2014, following an Israeli airstrike in Gaza City. Photo by Marco Bottelli. Copyright Demotix.
(Foto Demotix/Carlo Botelli).
''Het jaar 2014 was een traumatisch jaar in de bezette Palestijnse gebieden. In de Gaza-strook werden 1,8 miljoen Palestijnen blootgesteld aan de ergste escalatie van vijandelijkheden sinds 1967. Meer dan 1500 burger werden gedood, meer dan 11.000 raakten gewond en ongeveer 100.000 mensen zijn nog steeds dakloos. Op de Westoever leidden toegenomen confrontaties tussen Palestijnse demonstranten en Israelische troepen tot het hoogste aantal slachtoffers van de afgelopen paar jaar, terwijl uitbreiding van de nederzettingen en de verdrijvingen van Palestijnen in Area C en Oost-Jeruzalem voortduurden. Al met al leven zo'n 4.000.000 Palestijnen in de Gaza-strook en op de Westoever nog steeds onder een militaire bezetting die hen verhindert een groot deel van hun elementaire mensenrechten te verwezenlijken.''
Met deze woorden begint het jaarlijkse rapport van OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten van de VN, over Palestina, dat dit jaar uitkwam onder de titel ''Fragmented Lives, Humanitiarian Overview 2014''. Het was de vierde keer dat het VN0-Bureau met zo'n rapport uitkwam en het stemt tot grote somberheid.

Israel gaat alsnog niet afgedragen belastingen overmaken aan de Palestijnse Autoriteit

Palestinian security forces detain nearly 100 across Jenin
Palestijnse ''veiligheidstroepen'' kunnen nu weer een meer volledig salaris tegemoet zien. 

Israel vindt alsnog goed dat honderden miljoen shekels aan ingehouden belastingen en accijnzen worden overgemaakt aan de Palestijnse Autoriteit. Het bureau van de Israelische minister president heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Israel, dat die gelden int, behoort die rechtmatig af te dragen aan de Palestijnse Autoriteit, maar had het de laatste vier maanden onrechtmatig vastgehouden, nadat de Palestijnse Autoriteit zich had aangemeld bij het Internationale Strafhof in Den Haag. 
Netatyahu's bureau zei dat hij de overmaking door zou laten na aanbevelingen van minister van Defensie Moshe Ya'alon, het Israelische leger, en de veiligheidsdienst Shin Bet. De beslissing was genomen ''om humanitaire redenen en op grond van een afweging van Israels belangen op dit moment'', heette het. Israel gaat echter onbetaalde rekeningen in mindering brengen voor geleverde diensten van de Israelische Water Autoriteit en de Elektriciteitsmaatschappij.

donderdag 26 maart 2015

Universiteit van Tel Aviv geeft 850 studiebeurzen aan studenten die deelnamen aan Gaza-veldtocht.

De toenmalige chef-staf Benny Gantz met reservisten. 

Een argument temeer voor een academische boycot? Dat is een vraag die zich opdringt bij het bericht dat de Universiteit van Tel Aviv (TAU) 850 studenten die deel hebben genomen aan de veldtocht ''Protective Edge” in de zomer van 2014, een studiebeurs krijgen van 2,000 shekel (400 euro).
Al tijdens de aanval die meer dan 2200 mensen doodde (onder wie 500 kinderen) en ongeveer 11.000 mensen verwondde, drukte de president van TAU, professor Klafter, op de Engelstalige website van de universiteit zijn waardering uit voor de studenten die hun studie onderbraken om hun land te dienen. Het doel van de beurzen is om hen te helpen de verloren tijd goed te maken. Iedere student die een reguliere Bachelor of Master studie volgt aan de TAU en meer dan zeven dagen onder de wapenen werd geroepen in de afgelopen zomer, komt in aanmerking. Klafter schreef op de website ook dat “veel studenten en alumni van de TAU in al Israel’s oorlogen hebben gediend en dat veel ''researchers van de universiteit de Israelische Defensie Prijs hebben gewonnen voor hun diensten ten behoeve van de staat.”

''Niet-erkende'' Bedoeïenen uit de Negev beginnen protestmars van vier dagen naar Jeruzalem

Deelnemers aan de 'Naqab wandeling'. Derde van rechts is Ayman Odeh, de nummer 1 van de Verenigde Arabische lijst in de Knesset.  (Foto Activestills.org)

Bedoeïenen uit de Negev (Naqab) woestijn in Zuid-Israel zijn donderdag een vierdaagse protestmars begonnen naar Jeruzalem. Palestijnen uit andere delen van Israel lopen mee, onder wie parlementariërs van de Verenigde Arabische Lijst die bij de recente verkiezingen 13 zetels in de Knesset won. De mars is begonnen in de ''niet erkende'' plaats  Wadi al-Na’am, gaat vandaar naar de Bedoeïenen markt in Be’er Sheva, en vervolgens naar het ''niet erkende'' dorp Al-Araqib, dat inmiddels meer dan 70 keer door de Israelische autoriteiten is gesloopt. Daar zal de nacht worden doorgebracht.
Vrijdag wordt lopen de deelnemers naar Beit Jibrin, zaterdag naar de plaats Abu Ghosh vlakbij Jeruzalem, en zondag proberen ze op bezoek te gaan bij president Rivlin, die overigens gezegd heeft dat hij ze niet zal ontvangen.

Palestijnse tiener sterft een week nadat hij door Israelische militairen is neergeschoten

 Ali Mahmoud Safi

Een Palestijnse tiener is woensdag overleden als gevolg van een schotwond die hij een week geleden opliep tijdens een confrontatie met Israelische militairen, zo heeft een ziekenhuis in Ramallah meegedeeld. 
Het gaat om de 17-jarige Ali Mahmoud Safi uit het vluchtelingenkamp Jalazoun.  Hij werd een week geleden met scherp in de bost geschoten. Dat gebeurd tijdens een protest tegen de bouw van een deel van de Muur bij de nederzetting Beth El dat het kamp verder van de buitenwereld gaat isoleren. Ali lag al een week in coma, woensdag hebben de artsen hem dood verklaard. Bij de confrontatie bij bij het Jalazoun-kamp, waarbij met stenen zou zijn gegooid, raakten nog zeker drie andere mensen gewond door scherpe munitie.
Defense for Children Palestine kwam een paar dagen geleden met een rapport waaruit bleek dat het gebruik van scherpe munitie door Israelische militairen bij rellen de laatste tijd sterk is toegenomen.

''Rechtspleging'' op zijn Israelisch: Twee jonge Palestijnse vrouwen blijven in arrest

1901808_268980833225545_5019086719738120333_n
Amal Taqatqa
Israel blijft de 21-jarige Palestijnse Amal Taqatqa gevangen houden, ondanks het feit dat ze ernstig gewond is. Ze is bij haar arrestatie begin december met scherpe munitie  beschoten toen ze al gewond op de grond lag. De Palestijnse Club van Gevangenen (PPC), heeft haar in de Hasharon gevangenis een bezoek gebracht en rapporteert dat ze lijdt aan hevige pijn aan de borst, waar ze door drie kogels is getroffen. Afgezien daarvan liep ze ook schotwonden op aan haar been. Ze heeft lang in het ziekenhuis gelegen en diverse operaties ondergaan, maar ze is nu teruggeplaatst in de gevangenis, waar haar pijn uitsluitend wordt bestreden met pijnstiller tabletten.

zondag 22 maart 2015

Leaked EU report describes situation in Jerusalem as ''extremely polarized''

File: A Palestinian man is carried away under arrest by Israeli Police during clashes in East Jerusalem. EPA/JIM HOLLANDER
 Arrest in Jerusalem, August 2014 (Photo EPA/Jim Hollander)

This is a ritual: EU-representatives in Jerusalem yearly prepare a report on Jerusalem, that every year is ritually  leaked and that always describes the sitauton as critical, what it undoubtedly is. However, the EU never follows up on these reports:
A leaked EU report cautioned that Jerusalem has reached its highest point of "polarization and violence" since the Second Intifada in 2005, according to international news sources. Describing the upsurge of a "vicious cycle of violence … increasingly threatening the viability of the two-state solution," the report blames increasing tensions on the continuation of "systematic" settlement building by Israel in "sensitive areas" of Jerusalem, writes Ma'an News, quoting the Guardian.

zaterdag 21 maart 2015

Kolonisten in de buurt van Hebron verwonden zesjarig meisje met stenen

The head wound the girl suffered (Photo: B'Tselem)
(Foto B'tselem)

Een kleinigheid, maar illustratief voor wat bezetting inhoudt en hoe kolonisten zich gedragen: Kolonisten van de nederzetting Ma'on hebben stenen gegooid naar een meisje van zes uit het dorp at-Tuba (district Hebron) dat met een ander meisje van 14 voedsel aan het verzamelen was voor de dieren van haar familie. Het zesjarige meisje werd door twee stenen getroffen aan haar hoofd en aan een been. Ze liep een niet-gevaarlijke hoofdwond op. Een arts van het Israelische leger behandelde haar ter plekke.
Volgens de krant Yediot Ahronot (YNet) heefgt de Israelische politie een aanklachte genoteerd en zoekt zij nu de daders. Helaas blijkt uit de statistieken van de mensenrechtengroep Yesh Din dat de daders in zo'n 97% van de gevallen nooit worden gevonden of vervolgs, hetzij wegens gebrek aan bewijs dan wel gebrek aan ijver van de politie.

vrijdag 20 maart 2015

After Netanyahu won, the US is rethinking its options

Peter Beinart writes in Haaretz  that the way Netanyahu won these last Israeli elections will probably cause the US to change its politcy. I quote most of it - something I won't do often. But I don't have the time to translate or paraphrase it, and I think that what he describes is significant.
Afbeeldingsresultaat voor peter beinart
Peter Beinart

On Wednesday, I asked a senior Obama administration official whether there was anything Benjamin Netanyahu could do to repair the damage done by his comments late in his reelection campaign. The official’s answer: “You can’t unring the bell.” Other officials, off the record, put it far, far more harshly than that. Top Obama officials loathed Netanyahu already. But three of his campaign comments drove them to new levels of fury.
The first was Netanyahu’s comment about “Arab voters coming out in droves,” which some in the administration view as racist. There is little President Obama considers more loathsome, administration officials note, than stoking racism to win votes. “Given our own history we have a unique perspective on the idea that minorities’ voting is not something to be condemned or feared,” said one administration official. The analogy is significant because the civil rights movement is Obama’s moral compass. (....)

Huizen en grond overgenomen in Jeruzalem, geld gestolen en bomen vernield op de Westoever


Kolonisten van de Elad-beweging hebben woensdag drie (van de in totaal vier) appartementen van  de familie Al-Malhi in Silwan, in Oost-Jeruzalem bezet. Dat gebeurde volgens de krant Haaretz op het moment dat de hoofdbewoonster door de politie was opgeroepen om op het politiebureau te verschijnen. In de tussentijd zetten de kolonisten, geholpen door hun privé-bekers en de politie, de eigendommen van de familie op straat en namen zij bezit van de huizen. De appartementen waren gekocht van een familielid van de familie AlMalhi, die zich volgens de familie ten onrechte voor de enige eigenaar had uitgegeven.
 De Elad-kolonisten bezetten daarnaast ook twee stukken land van de families Abassi en Sha'aban. Op het land van de familie Abassi van 500 vierkante meter werd met behulp van plaatmateriaal een onderkomen voor kolonisten gebouwd. Op het land van de familie Sha'aban (1200 vierkante meter) werd een caravan geplaatst.  

dinsdag 17 maart 2015

Israelische verkiezingen: Netanyahu komt terug als premier, hij zit op rozen

AYMAN ODEH
Ayman Odeh, lijsttrekker van de Verenigde Arabische Lijst met met zijn kinderen in het stembureau in Haifa. De Verenigde Arabische Lijst van vier stromingen (communisten, nationalisten. Islamisten en onafhankelijken) is vanaf nu een factor van belang in de Israelische politiek. (Foto AP)

Updated (2x  - gecorrigeerde versie, door pc-problemen kwam eerder na update 2 een ongecorrigeerde versie op het scherm).
De exit polls van de Israelische algemene verkiezingen gaven aan het begin van dinsdagavond, de verkiezingsavond, aan dat Netanyahu's Likud en het Zionistische Kamp (Herzog en Livni) beide waarschijnlijk op 27 zetels zouden  uitkomen. Daarbij leek de Likud een kleine voorsprong te hebben. Uiteindelijk (zie onderaan) bleek het echter een duidelijke overwinning te zijn geworden voor Likud (zie onderaan). De opiniepeilingen voorspelden vóór de verkiezingen een uitslag waarbij het Zionistische Kamp zou winnen met 24 zetels, en de Likud 20-21 zetels zou behalen.
De Gezamenlijke Arabische Lijst kwam volgens de exit polls als derde uit de bus met  12, Yesh Atid eveneens met 12, Kulanu 10, Bayit Yehudi 9, Shas 7, Verenigde Torah Jodendom 6, Meretz en Yisrael Beiteinu allebei 5. De polls lijken het alleszins waarschijnlijk te maken dat Benjamin Netanyahu terug zal komen als premier.

Egypte vernielt opnieuw ruim 1.000 huizen in Rafah aan de grens met Israel

 Het Egyptische leger heeft opnieuw 1.020 huizen vernield in de stad Rafah op de grens tussen Israel en Egypte. Het is de tweede fase in een operatie om een bufferzone te creëren van zo'n 500 meter breed tussen het gedeelte van Rafah in Gaza en het andere gedeelte dat over de grens in Egypte ligt. Nog zo'n 200 huizen zullen in de komende dagen volgen. Eerder vernielde Egypte daar ook al enkele honderden huizen, een operatie die werd veroordeeld door Amnesty International.
De zaak heeft te maken met Egyptische beschuldigingen dat Hamas of andere groepen uit Gaza zouden samenwerken met de opstandelingen waar het Egyptische leger mee te maken heeft in de Sinai en wapesn naar de Sinai zouden smokkelen. Egyptische rechters hebben intussen Hamas tot een terroristische beweging bestempeld.

Kolonisten plaatsen caravans op gebied van het dorp Jalud bij Nablus

Jalud - جالود : منظر عام لقرية جالود
Jalud (Foto: Palestine Remembered)

Joodse kolonisten hebben maandag mobiele huizen geplaatst op privé land van inwoners van het dorp Jalud, ten zuiden van Nablus. De functionaris die voor de Palestijnse Autoriteit de activieteiten van de kolonisten in het noorden van de Westoever monitort, Ghassan Daghlas, heeft dat meegedeeld.
De kolonisten waren afkomstig uit de illegale outpost Adei Ad. In februari zetten de kolonisten uit Adei Ad, samen met hun collega's uit het naburige Esh Kodesh, ook al vijf caravans neer op land van Jalud, als inleiding op het afpakken van nog meer grond.  Het dorp is in de loop van iets meer dan tien jaar al ongeveer 16,000 dunam (1.600 hectare) van zijn landbouwgrond kwijtgeraakt aan de diverse nederzettingen die het omringen. De boeren kunnen trouwens wat er over is van hun grond nauwelijks bewerken zonder toestemming van het leger. Er is in het gebied regelmatig sprake van het vernielen van olijfbomen, brandstichtingen en aanvallen op de boeren en hun persoonlijke bezittingen.  Vorige maand werd een 37-jarige boer met een ijzeren staaf door de kolonisten het ziekenhuis in geslagen.

Israel heeft misschien genoeg van Bibi Netanyahu, maar waarschijnlijk verandert er niets

Herzog en Livni.

Opwinding in Israel, Bibi staat op verlies. De peilingen wijzen uit dat Netanyahu's Likud uitkomt op 21-20 zetels en het ''Zionistische kamp'', het samengaan van Isaac Herzog (Arbeidspartij) en Tzipi Livni (Hatnua), wel 24 zetels kan binnenhalen. Zou ''rechts'' dan werkelijk plaats moeten gaan maken voor ''links''?
Nou ja, dat denken sommigen. Het verleidt mij ertoe om mijn voornemen te vergeten dat ik pas als de uitslag bekend was over de verkiezingen zou gaan schrijven.  
Inderdaad lijkt het erop dat Netanyahu straks Herzog en Livni voor zal moeten laten gaan. Maar daarmee is nog niet gezegd dat dan ook het tijdperk-Netanyahu voorbij is. Het zal Herzog en Livni namelijk niet meevallen om straks een regering te vormen  Daarvoor hebben zij de hulp nodig van de zogenoemde ''middenpartijen'' van Yair Lapid (Yesh Atid = Er is een Toekomst) en Moshe Kahlon (Kulanu = Wij allemaal), plus het linkse partijtje Meretz, en niet te vergeten de Verenigde Arabische Lijst.
Volgens de voor hen meest gunstige voorspellingen zou hen dat een kleine meerderheid kunnen opleveren: De optelsom gaat als volgt  Zionistische kamp 24, Verenigde Arabische Lijst 14, Yesh Atid 11, Kulanu 8, Meretz 5).

maandag 16 maart 2015

Prisoners kidnapped by Israel now nine years in jail

Palestinians participate in a protest in support of Ahmed Saadat in Nablus, on December 25, 2008. (MaanImages/Rami Swidan)

Seven Palestinian men remain in Israeli detention nine years after they were illegally detained during an Israeli attack on a Palestinian prison in Jericho, the Palestinian Prisoner's Society said in a report released on Saturday.
The report highlighted the dismal prison conditions faced by Ahmad Saadat, secretary-general of the leftist Popular Front for the Liberation of Palestine, as well as Ahed Abu Ghalma, Hamdi Qaraan, Basel Asmar, Majdi al-Rimawi, Yasser Abu Turki, and 75-year-old Fuad Shubaki, who is the oldest Palestinian prisoner currently serving time in Israeli prison. The group was kidnapped on March 14, 2006 as part of the Israeli military operation "Bringing Home the Goods," which involved an attack on a prison run by the Palestinian Authority where the men were being held.

Five Palestinian boys now two years in detention for alleged stone throwing

(Ma'an)

Sunday marked two years since five boys from the northern West Bank village of Hares were arrested over an alleged stone-throwing incident that saw all five charged with attempted murder, despite strongly contested evidence.
The five Palestinian teenagers, aged 16 to 17 at the time of their arrest, each face 20 charges of attempted murder and potential life imprisonment for allegedly throwing rocks.
Their arrests on March 15, 2013 followed the hospitalization of a three-year-old Israeli girl, Adele Biton, who suffered severe head injuries when her mother's car collided with a truck near the Israeli mega settlement of Ariel. (The girl died earlier this year of complications).
The Israeli police accused the five boys of having thrown stones that day at Israeli vehicles driving on Route 5, the highway leading to several nearby Israeli settlements. Twenty Israeli drivers afterwards filed insurance claims stating that stones hit their cars, but there was no eyewitness testimony of the incidents and the police received no calls at the time the boys were allegedly throwing stones.
All five denied the allegations, but later signed confessions "after being repeatedly abused in prison and during interrogations," according to "Hares Boys," an activist blog dedicated to raising awareness of their case.

zondag 15 maart 2015

Egypte haalt op investeringsconferentie miljarden op en heeft plannen voor een nieuwe hoofdstad


Poster op het (uitgebrande) gebouw in Cairo van Mubaraks's ontbonden Nationaal Democratische Partij ter gelegenheid van de conferentie in Sharm el-Sheikh. De tekst luidt: 'Iinvesteren is de sleutel tot het welzijn van Egypte'. (Foto Mosa'ab el-Shamy).

Updated. Egypte heeft de afgelopen dagen tijdens een investeringsconferentie in Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee, een geweldig aantal afspraken gemaakt voor komende investeringen. Met name op het gebied van energielevering en ontwikkeling van de gasproductie werden klappers gemaakt. Egypte, dat tot voor kort een leverancier was van olie en gas, kampte de laatste tijd met tekorten in de gasleveranties die onder meer de productie van cement onder druk zetten en voor regelmatige stroomstoringen zorgden.
Daarnaast werden ook plannen getoond - en voorlopige contracten getekend  - voor de bouw en aanleg van een geheel nieuwe ''administratieve hoofdstad'' van Egypte, die moet verrijzen ten oosten van Cairo in de richting van Suez,  grenzend aan de al gerealiseerde aanbouw van Nieuw Cairo. (zie meer hierover onderaan).

zaterdag 14 maart 2015

NRC-Handelsblad gaat op de hasbara-toer

NRC-Handelsblad schreef zaterdag 14 maart over een nieuwe campagne van Hamas: 
''Vraag Hamas wat je altijd al over de beweging wilde weten. Dat is het idee van de online campagne #AskHamas die de Palestijnse groepering gisteren op Twitter begon. Tegenstanders maken dankbaar gebruik van de hashtag om Hamas belachelijk te maken, maar de vragensessie levert ook interessante inzichten op.''
De auteur is Pim van den Dool. Hij vervolgt:
"Hamas, de Palestijnse beweging die de macht heeft op de Gazastrook, heeft een niet al te best imago, zeker in het Westen. De groep was in het verleden verantwoordelijk voor een groot aantal zelfmoordaanslagen in Israël en profileerde zich vorig jaar zomer weer met raketbeschietingen die leidden tot het uitbreken van een nieuwe oorlog tussen Hamas en Israël in Gaza. De VS en de EU zien Hamas daarom als terroristische organisatie.''

woensdag 11 maart 2015

Een dag in Palestina: gewonden, beschietingen, vernielingen, chantage

Studenten van de universiteit van Bir Zeit houden tijdens een herdenking affiches omhoog met een foto van Saji Sarwish (18), die precies een jaar geleden door Israelische militairen werd doodgeschoten toen hij terugkwam van het voederen van de geiten bij zijn ouderlijk huis. Saji was de 26ste student van de universiteit die door de Israeli's werd gedood sinds de bezetting bijna 48 jaar geleden begon. (Foto Ma'an)

Bij het dorp Kafr Aqab, in het noorden van Jeruzalem, zijn dinsdag tientallen mensen gewond geraakt tijdens botsingen met het Israelische leger. Negen mensen werden in hun onderste ledematen getroffen door scherpe munitie.Van één van hen was de  toestand kritiek. Tientallen anderen werden getroffen door rubberkogels of hadden ademhalingsmoeilijkheden door het inademen van traangas. De clashes waren het gevolg van het feit dat Israelische bulldozers land begonnen te egaliseren in de buurt van wat vroeger de Qalandia luchthaven was, dichtbij Kafr Aqab. Israel deelde maandag slooporders uit voor gebouwen op het terrein en verklaarde de zône dinsdag tot gesloten militair terrein. Dat is omdat daar verder gebouwd gaat worden aan de ''Afscheidingsmuur'', die Kafr Aqab nog verder zal isoleren van het belendende district Samir Amis en van Jeruzalem.

dinsdag 10 maart 2015

Fatah and Hamas arrest each other's members

Palestinian security forces detained dozens of supporters of Hamas in raids across the West Bank overnight. Hamas on Monday calle it the biggest round-up in years. A spokesman for the Palestinian Authority's security services confirmed that 30 people had been detained but denied the arrests were political. Hamas said the figure was closer to 80, but this could not be independently confirmed.
It is believed the arrests come in response to the detention of  members of Fatah in Gaza over the past few days.Among them was the senior Fatah official Mamoon Sweidan.
 PA security spokesperson Adnan Dmeiri told news agencies that the arrests were not politically motivated, claiming the suspects had broken the law.
The ongoing crackdown is a sign of the failure of a nearly year-old unity deal between Hamas, which controls the Gaza Strip, and the rival Fatah which dominates the PA.

maandag 9 maart 2015

Israeli´s ontwortelen 340 olijfbomen bij Nablus en slopen een huis bij Tulkarem

Palestinian farmers argue with Israeli soldiers who try to prevent them from sowing, Salem village, Nablus, West Bank, December 5, 2014.
De spanningen tussen het dorp Salem en de omringende nederzettingen dateren niet van vandaag of gisteren. Hier, op een foto van 5 december 2014, weerhielden Israelische militairen de Palestijnen ervan hun land in te zaaien. (Foto´s Activestills.org)

Updated. Israelische militairen hebben maandag 300 olijfbomen gerooid op privé land van Palestijnen in het dorp Salem bij Nablus. De directeur van het Liaison Kantoor (het kantoor dat de contacten met de Israelische bezettingsautoriteiten onderhoudt) in het district Nablus, Luay al-Saadi, vertelde Ma'an News dat Israelische bulldozers de bomen ontwortelden 48 uur nadat zijn bureau had gevraagd de Palestijnse boeren toestemming te geven hun land om te ploegen. De velden liggen naast de ´´illegale´´ Israelische ´´outpost´´ Havat Skali.
Update: Luay al-Saadi meldde later dat ook 40 olijfbomen van Ahmad Abd al-Fattah Khalifa uit Burin (eveneens bij Nablus) waren v ernield door kolonisten. (einde update)

Netanyahu nu toch weer vierkant tegen de vorming van een Palestijnse staat

De Israelische premier Netanyahu heeft zondag gezegd dat de toespraak die hij in juni 2009 hield op de Bar Ilan universiteit in tel Aviv, de "Bar Ilan speech,"  waarin hij - voor het eerst steun uitsprak voor een twee-statenoplossing van het  conflict met de Palestijnen-  niet langer geldig is.
Netanyahu's verklaring werd, na vragen van journalisten, gepubliceerd door de Likud-partij als onderdeel van de verkiezingscampagne. Die vragen werden gesteld naar aanleiding van een pamflet dat in het weekeinde verscheen met de standpunten van alle partijen ten opzichte van de stichting van een Palestijnse staat.
De verklaring van de Likud luidde: "De premier gaf aan dat de Bar-Ilan speech intussen van nul en gener waarde is. En de verklaring vervolgde: "Netanyahu's hele politieke biografie laat zien dat hij altijd stelling genomen heeft tegen de stichting van een Palestijnse staat."
De partij, om uitleg gevraagd, zie eerst dat (staatssecretaris van Verkeer) Tzipi Hotovely dit geschreven had en dat het haar persoonlijke mening was. Later op de dag kwam de partij echter met een nieuwe verklaring: 
"Premier Benjamin Netanyahu zegt dat gezien de situatie die in het Midden-Oosten is ontstaan, elk gebied dat ontruimd zou worden in de handen zou vallen van islamitische terreurorganisaties en terreurorganisaties die worden gesteund door Iran. Daarom zal er geen sprake zijn van terugtrekkingen of concessies. Ze zijn simpelweg irrelevant."

zondag 8 maart 2015

''50.000 Israelis show up at the wrong protest''


I shameslessly copy here an article by Michael Schaeffer Omer-Man on magazine +972. Because I don't have time to write spmething like this myself, and because I completely agree with him: 
Out of Some 50,000 people showed up on Saturday at a rally demanding change: a change in government, a change in attitude toward the Palestinian issue, a change in the state’s approach to social issues.
The main theme in most of the speeches at Saturday night’s rally in Rabin Square was Prime Minister Benjamin Netanyahu’s lack of strategic vision on the Palestinian issue, and the need to reach an agreement to end the occupation and the conflict. Two former senior security officials, ex-Mossad chief Meir Dagan and Maj.-Gen. (ret.) Amiram Levine, both warned that Israel is heading toward a reality of apartheid if it continues its 47-year-old regime of military rule over 4 million Palestinians.
But if those 50,000 people truly wanted change, if they wanted to unequivocally demonstrate that the occupation must end, then they showed up at the wrong rally.

zaterdag 7 maart 2015

Israelische marine schiet Palestijnse visser dood, kaapt twee boten en neemt twee vissers gevangen


De dode visser Tawfiq Aby Riyala.

Israelische kanonneerboten hebben zaterdagochtend vroeg een Palestijnse visser uit Gaza doodgeschoten. Twee andere vissers werden gearresteerd en twee boten werden in beslag genomen. Het slachtoffer was de 34-jarige Tawfiq Abu Riyala, bevestigde de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, Ashraf al-Qidra.
Volgens een Isaelische legerwoordvoerder waren vier vissersboten zaterdagmorgen ''afgeweken buiten de  vastgestelde visserijzone''. Daarbij waren waarschuwingsschoten afgevuurd, waarbij ''in twee gevallen was geconstateerd dat raak was geschoten''. Twee boten waren in beslag genomen en twee waren teruggestuurd, aldus de legerwoordvoerder.
Incidenten als dit komen routinematig voor tussen de Israelische marine en de vissers in Gaza.

vrijdag 6 maart 2015

Zeven gewonden bij 'ramaanval' met auto in Jeruzalem


Politiemannen rond de neergeschoten aanvaller. (Ma'an).

Bij een ''ramaanval'' met een auto zijn vrijdagmorgen in Jeruzalem zeven mensen gewond geraakt. De aanval vond plaats in de wijk Musrara van Jeruzlem, bij de ingang van een bureau van de grenspolitie bij het lightrail station in de buurt van de Damascus poort (Bab al-Amud).De aanvaller, een man uit de wijk Ras al-Amud van Jeruzalem stuurde zijn auto het trottoir op, waarbij hij inreed op een groep leden van de grenspolitie.  Toen leden van de grenspolitie hem onder vuur namen sprong hij uit de auto met een mes in de hand. Vervolgens werd hij neergeschoten.

Centrale Raad PLO stemt voor beëindigen veiligheidscoördinatie met Israel

Mahmoud Abbas addresses the PLO Central Council in Ramallah, March 4, 2015.
Mahmoud Abbas zit de Centrale Raad van de PLO voor. (Foto AFP, 4 maart 2015) 

De Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO heeft donderdag na twee dagen van beraadslagingen in Ramallah besloten de ''veiligheidscoördinatie'' met Israel stop te zetten. Als reden gaf de Raad aan dat Israel “zich bij voortduring en systematisch niet houdt aan de verplichtingen die het is aangegaan in overeenkomsten, zoals het dagelijks houden van militaire razzia's in de Palestijnse staat”. De Raad doelde daarmee mee op het feit dat Israel dagelijks invallen doet in gebieden die volgens de Akkoorden van Oslo onder Palestijns bestuur staan, zoals bijvoorbeeld de steden Nablus, Jenin, Bethlehem en Ramallah.
 De Centrale Raad van de PLO is een soort kleiner parlement van de beweging, dat vaker bijeenkomt dan de Nationale Raad (majlis al-watani) die honderden leden heeft. De Nationale Raad is wegens zijn omvang, maar ook omdat PLO-voorzitter Abbas besloten heeft de vergaderingen in bezet gebied te houden (waardoor de meeste leden niet kunnen komen), al geruime tijd niet bijeen geweest.

donderdag 5 maart 2015

Elektriciteitscentrale van Gaza valt weer eens stil

Qatar extends Gaza power plant fuel grant
Gaza's enige elektriciteitscentrale ligt weer eens stil. Woensdagavond was de brandstof op. De centrale zorgde voor ongeveer een derde van wat Gaza nodig zou hebben. Toen de centrale nog draaide was er ongeveer 12 uur per etmaal stroom. Nu zal dat waarschijnlijk verminderen tot zo'n zes uur per etmaal. Mensen in Gaza die het zich kunnen permitteren hebben allang generatoren, maar die lopen ook weer op dure brandstof die niet altijd voorradig is.
De reden  dat er geen brandstof meer voor de centrale is, is dat de gelden die Qatar heeft gedoneerd zijn opgedroogd. Qatar betaalde voor het laatst 10 miljoen dollar in december. De centrale verbruikt 550.000 liter diesel per dag. De Palestijnse Autoriteit zorgt voor de levering, maar wil hiervoor worden betaald,. en dat kunnen de autoriteiten in Gaza niet langer opbrengen.

woensdag 4 maart 2015

Israel sloopt volop in Bedoeïenendorpen in de Negev

Israel distributes hundreds of demolition orders
(Mideast Monitor - file foto)

De Israelische autoriteiten hebben woensdag vier huizen gesloopt in het Bedoeïenen dorp Sawah in the Negev.  Het was de tweede keer in even zovele weken. Vorige week werden in hetzelfde dorp, dat ten noordwesten ligt van het stadje Hura, acht huizen gesloopt. Het gebeurt allemaal in het kader van plannen om de Bedoeïenenbevolking van de Negev uit een 45-tal zogenaamde ''niet-erkende'' dorpen te verdrijven naar stedelijke gebieden.
Bij de sloop ging het ditmaal om huizen van de families Qassasi en Khawatra. Een van de bewoners, Ismail Khawatra, zei woedend tegen het persbureau Ma'an dat het bij de sloop niet alleen om huizen ging, maar om het hele dorp. ''Vier huizen nu, acht vorige week en 25 huizen in de afgelopen paar maanden,'' aldus Khawatra.

dinsdag 3 maart 2015

Congres: 26 ovaties voor Netanyahu, het Witte Huis kraakt zijn positie af

Schrijver, Holocaust overlevende, Nobelprijswinnaar en Palestijnenhater Elie Wiesel (86 intussen), zat tijdens de speech naast mevrouw Netanyahu. Netanyahu verwees in de toespraak naar hem (onder applaus) : "Elie, jouw leven en werk inspireren en geven betekenis aan de woorden 'Nooit meer.' Ik wou dat ik je kon beloven, Elie, dat de lessen van de geschiedenis geleerd zijn en ik kan alleen maar de de leiders va n de wereld oproepen niet meer de fouten van het verleden te maken." (Foto Reuters)

En toen was er deze dinsdag de langverwachte toespraak van Netanyahu tot het Amerikaanse Congres, waar al die tijd zoveel over te doen was. Die erop gericht zou zijn de deal met Iran te saboteren en de verhoudingen met de VS als nooit tevoren onder druk zette. Wie iets bijzonder had verwacht moet ik teleurstellen. Netanyahu zei wat hij altijd zegt. In mijn ogen is dat nooit veel bijzonders geweest. De man is geen originele denker.
Netanyahu waarschuwde president Obama dat het aangaan van een afspraak met Iran het aftellen naar een potentiële nucleaire machtmerrie" zou inhouden met een land dat "altijd een vijand van Amerika zal blijven . Als het akkoord waarover nu wordt onderhandeld wordt geaccepteerd door Iran, zal het Iran niet weerhouden van het ontwikkelen van atoomwapens - het zal zo ongeveer garanderen dat Iran die wapens krijgt - een heleboel," zei Netanyahu. "Dit wordt geen ''farewell to arms'' het wordt een ''farewell to arms control''.

maandag 2 maart 2015

Kolonisten zetten - met de Israelische wet in de hand - bejaard echtpaar in Jeruzalem op straat

(Foto Ma´an)

De Isarelische autoriteiten hebben het bejaarde Palestijnse echtpaar Ayyub Shamasnah (83) en zijn 75-jarige vrouw, die met kinderen en kleinkinderen in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem wonen, te kennen gegeven dat zij hun huis (twee kamers, 65 vierkante meter) moeten verlaten. Anders zullen zij met geweld uit hun huis  worden gezet. De familie Shamasneh moet plaats maken voor kolonisten die al eerder anderen uit het huis heeft weggeprocedeerd en nu ook een zaak tegen hen heeft gewonnen voor het Israelische hooggerechtshof. .
Veel mensen geven nog steeds hoog op van het Israelische recht. Maar de zaak Shamasneh is nu weer zo´n  typisch voorbeeld van hoe dat recht in een aantal cruciale gevallen alleen en uitsluitend Joodse burgers ten goede komt. De familie Shamasneh ging in Oost-Jeruzalem wonen, nadat zij in 1948 bij de stichting van de staat Israel door de Joodse legers waren verdreven uit zijn huis in Qatanna, een dorp ten noordwesten van Jeruzalem.

Vier jaar na dato opnieuw protestkamp in Tel Aviv tegen duurte en hoge huizenprijzen

Activists re-establish the protest tent on Rothschild Boulevard, three years after the 2011 social protest movement, Tel Aviv, March 1, 2015. (photo: Oren Ziv/Activestills.org)
Vier jaar na het protestkamp van 2011 op Rothschild Boulevard in Tel Aviv tegen de hoge huizenprijzen en hoge kosten van levensonderhoud, heeft een 200-tal Israeli's opnieuw een protestkamp in Tel Aviv ingericht. Ook dit keer is het protest gericht tegen de hoge huizenprijzen - die de laatste tijd in Israel weer  flink omhoog zijn geschoten - en de duurte.
Organisator Shay Cohen vertelde aan het magazine +972 dat vier jaar nadat hij en zijn vrienden deelnamen aan het vorige protest op Rotchschild Boulevard de huizenprijzen alleen maar nog hoger zijn geworden en Israels politieke establishment totaal ongeïnteresseerd lijkt in de dingen die van belang zijn voor de Israelische burgers. “De politici praten over Iran en de Islamitische Staat terwijl wij ons nauwelijks kunnen redden en geen behoorlijk huisvesting hebben.'' (Foto OrenZiv/Activstills.org)

zondag 1 maart 2015

Moedeloos makende oogst van een weekend


De oogst van een weekendje Israel/Palestina  is niet om vrolijk van te worden. Of ligt het aan mijn bui? Vrijdag werd er gedemonstreerd in Bil'in en in Hebron, beide op de Westoever. Bil'in herdacht dat er nu tien jaar wekelijks tegen de Muur en de nederzettingen wordt gedemonstreerd. Zo'n 1.000 mensen liepen er mee in de stoet. De plaats is en symbool geworden van het geweldloze verzet tegen de almaar voortrollende nederzettingenmachine. Velen ontlenen er hoop aan dat het ooit allemaal nog goed komt.
Maar als ik de foto's (van Yotam Ronen/Activestills.org) bekijk, vind ik ze juist symptomatisch voor de uitzichtloosheid van de situatie.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...