vrijdag 1 juli 2016

Palestijnse man dood door overdosis traangas

Het Qalandiya checkpoint (Foto EPA)

Een Palestijnse man uit Asira ash Shamaliya (district Nablus) is vrijdagmorgen bij het Qalandiya checkpoint tussen Ramallah en Jeruzalem overleden aan een overdosis Israelisch traangas. De man, de 63 jarige Muhammad Mustafa Habash, was op weg naar het ochtendgebed in de Aqsa moskee. In plaats daarvan werd hij één van de 40 mensen die last van grote benauwdheid kregen toen de Israeli's de menigte met traangas, rubberkogels en slagen met geweerkolven uiteen probeerden te drijven. De Israeli's verhinderden aanvankelijk dat Habash medische hulp kreeg van paramedici van de Rode Halve Maan. Uiteindelijk bereikten ze hem toch en werd hij gereanimeerd. Maar in het regeringsziekenhuis in Ramallah werd hij later alsnog dood verklaard.
De rellen bij het Qalandiya checkpoint braken uit  toen de Israeli's op de laatste vrijdag van de vastenmaand Ramadan jonge Palestijnen tegenhielden die naar de Aqsa moskee wilden om te bidden. Alleen mannen boven de 45, jongeren onder de 12 en vrouwen van alle leeftijden mochten van de Israeli's hun religieuze plichten vervullen.

Geen opmerkingen:

Israeli's doden 16-jarige

Ghaith Yameen Een 16-jarige jongen is gisteren overleden als gevolg van een Israelische beschieting bij het bezoek van een grote groep Israe...