donderdag 3 november 2016

Tien dagen Kristallnachtherdenking in Groningen

Op diverse plaatsen in Nederland worden op 9 november probleemloos herdenkingen gehouden van de Kristallnacht, de nacht in 1938 waarin de Duitse nazi's, als opmaat voor de holocaust, tekeer gingen tegen synagoges, Joodse winkels en niet te vergeten de Joden zelf. Behalve in  Amsterdam. Daarover gaat straks de volgende post, hierboven.  
In Tilburg organiseert de Anti-Racisme Groep Tilburg (ARG) in het kader van de Kristallnacht-herdenking op 9 november een lezing door Doorbraak-activist Eric Krebbers, getiteld “Antisemitische reacties op vluchtelingen en migranten toen en nu”.
In Breda is een herdenking met prof. Marli Huyer en Groningen, dat de Kristallnacht al jaren herdenkt, doet dat dit jaar tien dagen lang. Zondag 30 oktober was de aftrap in de synagoge in Groningen met een postertentoonstelling ‘Kristallnacht nooit meer, voor niemand’. Historica Bettie Jongejan hield een inleiding. Kim Vorenholt, afgevaardigde uit de Joodse gemeenschap sprak en een duo zong Jiddische liederen.
 Woensdag 2 november werd in Forum Images een documentaire getoond van Annet Betsalel, ‘Treffpunkt Erasmus’ over twee Wehrmacht -soldaten, Johannes Gerhardt en Werner Klemke die een Joodse familie redden door papieren te vervalsen. Het materiaal werd door Betsalel gevonden in het archief van de Joodse gemeente in Bussum.
 Zondagmiddag 6 november gaat het over de Sinti en Roma In de synagoge spreekt onder meer Zoni Weisz (1937)over zijn jeugd als Sinto en over het verlies van zijn familie.
Dinsdag 8 november geeft prof. dr. Marlou Schrover, hoogleraar Migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, een lezing in het Academiegebouw over ‘Vluchten is van alle tijden’, over de huidige vluchtelingenproblematiek vanuit een historisch perspectief bekeken.
 En woensdag 9 november is een herdenking op de Grote Markt afgesloten met een inleiding door de organisatoren, een toespraak van burgemeester Peter den Oudsten en optredens van stadsdichter Kasper Peters en het 4 MeiProjekt. Daarna is  en een fakkeloptocht naar de synagoge waar onder meer stadsdichter Kasper Peters zal optreden. Organisatoren zijn de Stichting Folkingestraat Synagoge, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, COC Groningen en Drenthe, het 4 MeiProjekt, Amnesty International en het Sociaal Centrum Groningen  
Groningen-Jabalya
Op dezelfde woensdag 9 november is er overigens ook een lezing georganiseerd door de Stichting Groningen-Jabalya en Tadamun van de voormalige anti-apartheidsactiviste Gadija Vallie uit Zuid Afrika over het het is voor kinderen om onder Apartheid op te groeien, en wat internationale solidariteit heeft betekent. Na de lezing wordt met behulp van het publiek gezocht naar vergelijkingen met opgroeien onder de bezetting in Palestina. Aanleiding is het rapport Most wanted Justice van Tadamun over 429 Palestijnse kinderen en hun ervaringen in Israelische gevangenschap.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...