donderdag 29 december 2016

The Reason for Israel’s Hysterical Response to the UN Security Council Resolution

 Netanyahu at a meeting of AIPAC.

I don't have time right now to write extensively myself. So I take this from the American ''The Nation''. A piece written by Youssef Munayyer, executive director of the US Campaign for Palestinian Rights, the nation's largest coalition advocating for Palestinian rights, and a policy analyst with the Arab Center in Washington, DC.

Netanyahu takes pride in killing the two-state solution—but he doesn’t want to be blamed for it, because he knows the only acceptable alternative is equality for all in a single state. By Yousef Munayyer
 
Since last week, we have seen a unique sequence of events, some unprecedented and others less so, that have brought the Palestine-Israel issue back to the fore. Last Friday the United States abstained at the United Nations Security Council on Resolution 2334, thereby allowing it to pass when the 14 other members of the council voted for it.
The language of the resolution as it relates to settlements was nothing really new. The UN—and the whole world, with the exception of the Israeli right wing—has understood that the Fourth Geneva Convention applies to the territory Israel occupied in 1967, and thus that civilian settlements are illegal. In fact, even the Israeli legal counsel understood this in 1967. The Israelis thought that if they could colonize the West Bank under the guise of the military, they could argue that it didn’t put them in violation of the convention’s statute against transfer of civilian populations. This is why they initially called them “paramilitary settlements,” which were set up through a division of the military. Once it became clear that the world would not press them on this, they dropped the disguise and openly violated international law by building, financing, and subsidizing scores of settlements, which would grow to include hundreds of thousands of Israeli settlers.
What is unique in the language of Resolution 2334 is the utter desperation it reflects concerning the prospects of a two-state solution to the conflict. That solution itself had not even made it into a Security Council resolution until the George W. Bush era. Now, at the end of his successor’s tenure, this resolution states plainly that such a solution is on the verge of death due to Israeli settlements.

The upcoming funeral of the two-state solution may account for the passion behind Secretary of State John Kerry’s remarks in a speech today, in which he criticized the settlements and said Washington cannot allow a two-state solution “to be destroyed before our eyes,” arguing that there is “no viable alternative.” This was an attempt to get out ahead of the blame game in the history books. Kerry made clear that if the Israelis want to kill peace with settlements, that is their choice. Indeed, it is a choice they have already made.


I believe the two-state solution is dead. I don’t think it is possible, and I doubt most honest observers do either. Nearly two-thirds of Palestinians in the occupied territories—the highest numbers ever recorded on this question—also believe that because of Israeli settlement expansion it is no longer possible. But the world has pretended that it is still alive, in part because it is not prepared to confront the fact of its death.
 (Read the rest at the source of this article)

Planningcommissie Jeruzalem keurt bouw goed van nieuw hoog gebouw voor kolonisten in Silwan


Bet Yonathan, het andere grote gebouw dat Ateret Cohanim al bezit en dat afgebroken had moeten worden omdat het volgens de bouwvoorschriften te hoog is. Het gebouw is genoemd naar de Amerikaanse spion Yonathan Pollard.  

De Commissie voor Bouwen en Plannen van de gemeente Jeruzalem heeft weliswaar een beslissing om enkele honderden nieuwe huizen te gaan neerzetten in wijken (nederzettingen) in bezet gebied net vóór de toespraak van de Amerikaanse minister Kerry uitgesteld, Maar wel werd woensdag goedkeuring geven aan een plan om een gebouw van drie verdiepingen voor Joodse kolonisten neer te gaan zetten in de Arabische wijk Silwan.
Het plan was ingediend door Ateret Cohanim, een organisatie van kolonisten die, naast een aantal andere gebouwen,  al een gebouw van vijf verdiepingen heeft in Silwan. Het is een beetje een mysterieuze beslsising omdat het plan voor dit gebouw al eerder inde Commissie aan de orde is geweest en (gedeeltelijk?) was goedgekeurd. Het schijnt vooral tegen te zijn gehouden wegesn zijn politieke gevoeligheid.

maandag 26 december 2016

Jeruzalem gaat weer bouwplannen goedkeuren voor huizen in bezet gebied

 Ramot.

Update: De plannen zijn woensdag weer in de ijskast geplaatst, kort voordat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry een rede zou houden over oplossingen van het Israelisch Palestijnse conflict. Het bureau van premier Netanyahu ontkent dat het verzoek daartoe van hem kwam. Volgens de krant Haaretz is dat echter wel het geval.

De Commissie voor Planning en Bouwen in Jeruzalem gaat weer plannen goedkeuren voor het bouwen van huizen over de ''Groene Lijn''. Volgens de kant Haaretz gaat het om 618 nieuwe appartemeneten in Joodse wijken (nederzettingen) in het bezette deel van de stad. Het besluit valt  woensdag. Van de 618  komen er 140 in Pisgat Ze’ev, 262 in Ramat Shlomo en 216 in Ramot. Mogelijk worden de aantallen voor Pisgat Ze’ev en Ramot nog iets verruimd.
De beslissing is niet een gevolg van de recente uitspraak van de VN Veiligheidsraad, die al het Joodse bouwen in bezet gebied, inclusief in Oost Jeruzalem afgelopen vrijdag nog eens als illegaal heeft aangemerkt. De zitting was al vastgelegd voor de stemming in de Veiligheidsraad, volgens Haaretz. De beslissing volgt de trend was dit afgelopen jaar, die was dat er toch al opmerkelijk meer in bezet Oost Jeruzalem werd gebouwd dan de jaren ervoor.

vrijdag 23 december 2016

VN Veiligheidraad veroordeelt unaniem Israels nederzettingen, VS onthoudt zich van stemming

Wat is de betekenis van de resolutie die de VN Veiligheidsraad vrijdagavond heeft aangenomen tegen de nederzettingen en de annexaties van Oost Jeruzalem en de Golan? De enige betekenis is dat de Amerikaanse president Obama aan het eind van zijn ambtsperiode, waarin hij tevergeefs heeft geprobeerd vredebesprekingen van de grond te krijgen, Israel één keer niet de hand boven het hoofd heeft willen houden. Amerika heeft zich van stemming onthouden.
De resolutie werd met 14 tegen 0 stemmen werd aangenomen, waarna in de zaal van de Veiligheidsraad applaus opklonk Het was de eerste resolutie over Israel in acht jaar die kon passeren. De resolutie brengt echter niets nieuws. Onder verwijzing naar een een hele reeks voorgaande resolutie die precies hetzelfde of vrijwel hetzelfde hebben gesteld, en naar de uitspraak van het Internationaal Gerehctshof van 2004 over de plast van de Muur, verklaarde de resolutie de nederzettingen allemaal illegaal zijn en riep zij Israel op onmiddellijk elke bouwactiviteit erin te staken. Ook werd de grens van vóor de Juni oorlog van 1967(de Groene Lijn) nog eens bekrachtigd en werden ook de bouwactviteiten in Oost Jeruzalem illegaal verklaard.

Palestijns Israelische parlementariër in hechtenis wegens verdenking smokkel van telefoons

Dr Basil Ghattas tijdens een bijeenkomst van zijn partij. Op de achtergrond een affiche van de partij. (Foto Arab48)

Israel heeft een nieuw schandaal bij aangaande een lid van de Knesset voor de  (Arabische) Gemeenschappelijke Lijst. Een rechter in Rishon leZion heeft vrijdagmorgen het voorarrest van dr Basil Ghattas van de Tagammu partij (Balad in het Ivriet), een van de partijen die in de Gemeenschappelijke Lijst samenwerkt, verlengd tot dinsdag aanstaande. Volgens rechter Mizrahi waren er ''redenen om aan te nemen dat het vrijlaten van de verdachte schadelijk zou kunnen zijn voor de publieke veiligheid''. 
Ghattas werd donderdag gearresteerd, nadar hij afstand had gedaan van zijn  parlementaire immuniteit. Korte tijd later stemde het parlement ook nog eens over het opheffen van zijn immuniteit. Ghattas zou telefoons en simkaarten hebben gesmokkeld naar de Ketziot gevangenis in de Naqab (Negev) waar hij zondag een bezoek bracht aan de gevangenen Walid Daqa en Basil Bazra. De een heeft levenslang wegens deelname aan de ontvoering  en het doden van een soldaat, de ander zit 15 jaar.

Palestijn (16) sterft twee maanden na in het hoofd te zijn geschoten

  Dit zijn foto's van de 16 jarige Fares Ziad al-Bayed uit het Jalazun kamp in het district Ramallah. Fares stierf eerder vandaag, vrijdag, en is dezelfde dag onder enorme belangstelling begraven. Fares werd op 15 oktober tijdens een demonstratie in het Jalazun kamp in het hoofd geschoten. Nog 20 anderen raakten bij deze gelegenheid gewond De demonstratie was om te herdenken dat een jaar eerder de 13 jarige Ahmed Sharaka tijdens een demonstratie in het kamp werd doodgeschoten. 
Fares belandde in kritieke toestand het Palestijnse Medische Centrum in Ramallah, waar hij werd geopereerd, Sindsdien bleef hij in coma. Hij was het 246ste Palestijnse slachtoffer sinds oktober verleden jaar, Hij was hiervan de  67ste die in die periode werd gedood tijdens botsingen met, of acties van, de Israelische troepen. 

donderdag 22 december 2016

Israelisch hooggerechtshof deelt familie in tweeën om kolonisten tevreden te stellen

Kinan Sub Laban (4 jaar) moet zien in Jeruzalem een nieuw onderkomen te vinden van het Israelische hooggerechtshof. 

In de Bijbel is er het verhaal van Shlomo (Salomo) die in de zaak van twee moeders die elkaar de eigendom van een baby betwisten, oordeelt dat hij de baby dan maar doormidden zal hakken. Het is een wijs besluit: de echte moeder manifesteert zich, zij is degene die het hardst protesteert.
Het Israelische hooggerechtshof, rechtsprekend in het land waar Salomo ooit woonde, heeft zich diens illustere voorbeeld ter harte genomen. Maar gevreesd moet worden dat de rechters toch niet helemaal hebben begrepen wat het doel was van dit ''Salomons oordeel''.
 In een zaak die zich zes jaar lang heeft voortgesleept over een huis in de Oude Stad van Jeruzalem dat geclaimd wordt door een organisatie van kolonisten, hebben zij deze week besloten dat de laatste Palestijnse familie die erin woonde in tweeën moet worden gedeeld. Alleen de oudste generatie mag er nog tien jaar blijven wonen. De kinderen en de kleinkinderen moeten eruit. En als ze zich niet aan deze oekaze houden, mogen de kolonisten alsnog het hele pand in bezit nemen.

Israel doodt 19 jarige Palestijn tijdens protest tegen verwoesting huis

Wijlen Ahmad Kharoubi (Ma'an)
Israelische militairen hebben woensdag laat de 19 jaar oude Ahmad Kharoubi doodgeschoten. Dat gebeurde tijdens protesten tegen de verwoesting van het huis in Silwan in Oost Jeruzalem van de familie van een Palestijn die  een aanslag had gepleegd. Volgens het leger werden de militairen door boze omwonenden bekogeld met ''improvised explosive devices'', oftewel molotovcocktails of iets dergelijks. Zij openden toen met scherp het vuur in de groep mensen. Kharoubi werd getroffen in de nek. Hij overleed kort na aankomst in het ziekenhuis.
Het protest betrof de gedeeltelijke verwoesting an het huis van de 38 jarige Misbah Abu Sbeih, die in oktober werd doodgeschoten, nadat hij bij een aanslag in Oost Jeruzalem een vrouw en een politieman had gedood. 

woensdag 21 december 2016

Amnesty en VN op de bres voor Palestijnse ''administratieve gevangenen''

Hassan Safadi
Amnesty International heeft maandag een protest laten horen tegen een verlenging van de administratieve detentie van de Palestijnse journalist Hassan Ghassan Safadi. Safadi is ook de media coordinator van de Palestijnse mensenrechtengroep Addameer, die zich vooral het lot van gevangenen aantrekt. Woensdag verlengde de rechtbank in Jeruzalem zijn 'administratieve straf' opnieuw met zes maanden. Amnesty noemde het ''het jongste voorbeeld van Israels voortdurende aanvallen op verdedigers van de mensenrechten”.
Safadi (25) werd in mei opgepakt toen hij de Allenby brug tussen de bezette Westoever en Jordanië overstak.

maandag 19 december 2016

Israel ontruimt Amona en maakt een nieuwe dubbel zo grote nederzetting op een andere plek

Kolonisten stroomden toe om Amona te helpen verdedigen. (AFP)

De Israelische premier Benyamin Netanyahu is verlost van een heftig hoofdpijndossier. De bewoners van de (ook volgens de Israelische wet) illegale outpost Amona bij de nederzetting Ofra, die al sinds 2008 speelde en volgens het Israelische hooggerechtshof in 2015 had moeten zijn ontruimd maar later een deadline had gekregen tot 25 december, zijn zondag laat akkoord gegaan met een vreedzaam vertrek. 
Daar gingen wel de nodige nachtelijke vergaderingen en onderhandelingen aan vooraf, waaraan werd deelgenomen door Netanyahu, Naftali Bennett als hoofd van de partij Habayit Hayehudi, vertegenwoordigers van de kolonisten, het hoofd van de regionale (kolonisten)raad van Samaria, Yossi Dagan, en Netanyahu's stafchef, Yoav Horowitz.
De afspraken zijn als volgt:  De 12 tijdelijke huizen van Amona zullen verdwijnen, maar op een andere heuveltop, bij de nederzetting Shvut Rachel zullen 24 nieuwe huizen, het dubbele aantal, daar voor terugkomen. Die plek bij Shvut Rachel is overigens ook privé bezit van Palestijnen, maar daarvoor werd de ''Absentee Property Law'' van stal gehaald (de wet die het mogelijk maakt dat bezit van verjaagde of gevluchte Palestijnen aan Joden in gebruik wordt gegeven), een wet die helemaal niet geldt op de Westoever en daar ook nooit eerder is gebruikt.De bewoners van Amona, 40 families, zullen tijdelijk worden gehuisvest in Ofra. En ze krijgen compensatie.

zondag 18 december 2016

Israels grenspolitie doodt 19 jarige

Israelische politiemannen hebben zondagmorgen vroeg een 19-jarige Palestijn doodgeschoten in het dorp Beit Rima, in het gebied Ramallah,  zo meldden mensen ter plaatse en Palestijnse medische bronnen aan Ma'an News.
Het Palestijnse ministerie van Gezondheid identificeerde hem als Ahmad Hazim Ata al-Rimawi.
Hij werd met scherp in de borst geschoten tijdens onlusten in het dorp, waarbij grenspolitieeenheden werden bekogeld met stenen.

Israelische Mossad vermoordt in Tunis ingenieur die drones maakte voor Hamas

De Izz ad-Din al-Qassam Brigades hebben zaterdag in een verklaring bevestigd dat de Tunesiër Muhammad al-Zoari die donderdag in Tunesië is vermoord, éen van de leiders van deze militaire arm van de beweging was. Hij vervaardigde drones voor Hamas.
Al-Zoari,45,werd omschreven als een “martelaar van Palestina,Tunesië en de Arabische en islamitische naties”. Hamas beschuldigde Israel van de moord en verklaarde dat de Iraanse Ababil drones waarvan al-Zoari klaarblijkelijk de maker was, een rol speelden tijdens de Israelische invasie van Gaza in 2014. Al-Zoari (wiens naam zoals bijna alle Arabische namen door de Israelische pers foutief werd gespeld, ze maakten er Zawahri van) zou tien jaar geleden lid zijn geworden van Hamas. Hamas waarschuwde de Arabische en islamitische landen voor de activiteiten van de Israelische geheime dienst Mossad.

zaterdag 17 december 2016

Trump benoemt super havik tot ambassadeur in Tel Aviv, herstel: Jeruzalem

De nieuwe ambasadeur David Friedman en Trump.

Volgens David Friedman zijn de leden en supporters van ''J Street'' geen Joden en zijn ze ''erger dan kapo's''. J Street is een gematigde (zionistische) organisatie in Amerika, voor vrede met de Palestijn en een tweestatenoplossing. Je Street is een stuk rechtser dan Een Ander Joods Geluid bij ons, om nog maar te zwijgen van Jewish Voice for Peace of  andere organisaties die niet afwijzend staan tegenover BDS. Dat zijn dus zeker ook geen Joden in Friedman's ogen, en waarschijnlijk de nieuwe nazi's.
Friedman (57) is de keuze van Donald Trump als Amerika's ambassadeur in Israel. En wat we dus op voorhand weten is dat de splijting en polarisatie bij de Joodse gemeenschap door deze keuze wordt  bevorderd en bestendigd. Friedman is een advocaat die gespecialiseerd is in de afwikkeling van faillisementen. Hij was Trumps adviseur in joodse zaken tijdens diens campagne en hij is ultra rechts als het aankomt op Israel Palestina. Hij is vóór de nederzettingen, en voorzitter van een vereniging die de nederzetting Beit El bij Ramallah financieel steunt. Hij betaalde er tientallen miljoenen aan. Hij is gekant tegen een tweestatenoplossing en denkt ook niet dat er sprake is van een ''demografisch probleem'' dat de ''Joodse meerderheid'' zou kunnen bedreigen als de Westoever wordt geanexeerd.

woensdag 14 december 2016

Jonge Palestijn gedood, parlementariër veroordeeld en universiteit overhoop gehaald

updated. Op de foto ligt een tiener die volgens de krant Haaretz Mohammed Nabil heet en uit het kamp Shu'afat komt. Volgens de krant is hij ''geneutraliseerd''. In gewoon Nederlands betekent dat dat hij is doodgeschoten. De krant bracht het bericht woensdagmorgen onder de kop "Twee gewonden bij steekaanval''. (Palestijnse doden tellen bij in de berichtgeving niet mee).
Palestijnse bronnen meldden een dag later dat de tiener 21 was, Hammad Khader Sheikh heette, en afkomstig uit Beit Furik, bij Hebron. Volgens Haaretz zou bij een controle in de Oude Stad van Jeruzalem een schroevendraaier van onder zijn jasje (of blouse) hebben getrokken en een lid van de grenspolitie hebben gestoken. Deze man raakte licht gewond. Ook een 12 jarige jongen raakte licht gewond aan zijn hoofd, maar daarvan was niet duidelijk hoe, aldus Haaretz.

dinsdag 13 december 2016

Israelische leger is ''onzorgvuldig'' met bewijsmateriaal als Palestijnen worden gedood

 
Familieleden barsten in huilen uit nadat bekend is geworden dat twee neven, de neven Qadus uit Iraq al Burin, in maart 2010 zijn doodgeschoten. 

Het Israelische openbaar ministerie en de politie hebben het Israelische leger gewaarschuwd dat het vaak onmogelijk is een onderzoek in te stellen als het leger een Palestijn (of Palestijnen) heeft doodgeschoten, omdat de soldaten meestal het bewijsmateriaal teniet doen, Dat meldt de krant Haaretz deze dinsdag.  De krant voegt eraan toe dat de zaak niet alleen een kwestie is van moeizame handhaving van de wet, maar dat de soldaten er zelf ook de dupe van kunnen worden, omdat het moeilijker zal zijn hen te verdedigen als ze voor internationale tribunaals worden gedagvaard.
De waarschuwing zou gestuurd zijn in maart, door Shlomo Abramzon een officier van justitie die dit soort zaken afhandelt. Dat is een week voordat de soldaat Azarya in Hebron een Palestijn doodschoot die gewond op de grond lag. (Die zaak is nog in behandeling bij de rechter).
 Ook de politie heeft zich, volgens Haaretz over de zaak gebogen. En zie, ze vonden dat Abramzon gelijk had: de soldaten houden zich niet aan de regels.

zondag 11 december 2016

Israelisch onderwijsministerie gaat academische vrijheden aan banden leggen

Prof. Asa Kasher
Om het Israelische academische klimaat geheel te vrijwaren van pijnlijke politieke meningen en standpunten heeft de Israelische minister van Onderwijs, Naftali Bennett (HaBeit haYehudi), afgelopen week een opdracht uitgevaardigd om daarvoor een stelsel van regels op te stellen.
De taak moet in vier maanden worden geklaard, Voor de taak heeft de minister professor Asa Kasher benaderd,  de man die destijds de ''ethische gedragscode'' van Israels leger, zoals bekend het meest ethische ter wereld, heeft opgesteld. Een code die voornamelijk inhield dat de levens van de eigen Israelische soldaten boven alles gingen en, als het ging om keuzes te maken, niet in de waagschaal gesteld mochten worden om burgers te sparen. Kashers code was de  leidraad van het leger tijdens de laatste inval in Gaza in 2014. Daarbij kwamen 2.252 mensen om het leven, van wie driekwart burgers en meer dan 500 kinderen, terwijl de eigen verliezen rond de 70 lagen.

Israels hooggerechtshof weigert clown na een jaar administratieve detentie in vrijheid te stellen

Mohammed Abu Sakha: een hele enge clown volgens Israel. 

Op een paar dagen na een jaar nadat hij voor het eerst zes maanden administratieve detentie kreeg opgelegd, heeft het Israelische hooggerechtshof geweigerd de circusclown Mohammed Faisal Abu Sakha (23) in vrijheid te stellen.  De Palestijnse Circusschool in Ramallah, waar hij werkt(e), maakte zaterdag bekend dat het hof een kwartier nodig had om een verzoekschrift af te wijzen en Mohammed aan te merken als ''een gevaar voor de veiligheid". Uiteraard gebeurde dat op basis van dezelfde onbekende, geheime gronden waarop, op 1 december 2015,  zijn eerste detentieperiode van zes maanden inging. Behalve de Israelische geheime dienst en de rechters weet niemand wat er gevaarlijk is aan deze clown. Volgens de Circusschool is het allemaal volstrekte onzin.
 Maar de Israeliche overheid is blijkbaar bang voor clowns. Eerder wezen ze al eens een beroemde Spaanse clown uit die kwam optreden voor kindertjes op de Westoever. En dit schreef ik op 21 maart van dit jaar, nadat Mohammed voor het eerst was ''veroordeeld'':

At least 25 killed in explosion near St Marc Cathedral in Cairo

At least 25 people were reported killed and 31 injured after an explosion near the Coptic Cathedral in  Cairo's Abbassiya district early Sunday morning, Minister of Health Ahmed Emad told CBC Extra satellite channel.
The Coptic Church's official spokesperson Rev Paul Halim told Al-Ahram Arabic that the explosion took place in the small church of St Peter and St Paul (El-Botroseya), attached to the Coptic Cathedral.
The Coptic Church's official spokesperson Rev Paul Halim told Al-Ahram Arabic that the explosion took place in the small church of St Peter and St Paul (El-Botroseya), attached to the Coptic Cathedral. A security source told the Middle East News Agency (MENA) that the explosion was caused by a 12 kilogramme TNT bomb.

donderdag 8 december 2016

Palestijnse jongen (18) gedood bij checkpoint ten zuiden van Nablus

Links op de foto de dode jongen (Ma'an News)

 Israelische militairen hebben donderdagochtend bij het checkpoint Za'atara ten zuiden van Nablus op de Westoever een 18 jarige jongen doodgeschoten. Volgens de militairen had hij geprobeerd een mes te trekken. Er raakten geen Israeli's gewond. De jongen was afkomstig uit de plaats Qalqilya. Plaatsgenoten idnetificeerden hem als Jihad Hussein Harb. Hij was de 242ste Palestijn die sinds 1 oktober verleden jaar op deze  manier werd gedood.

woensdag 7 december 2016

''Openbaarmaking wapenleveranties aan het leger van Mladic brengt Israels relaties in gevaar''

Een Servisch concentratiekamp uit de jaren '90. 

Het Israelische hooggerechtshof heeft volgens de site +972 vorige maand een verzoek afgewezen om details te onthullen van Israelische militaire bijstand en wapenleveranties aan de Serviërs tijdens de genocide in Bosnië in de jaren '90. Volgens de rechters van het hooggerechtshof zouden de onthullingen de Israelische buitenlandse betrekkingen zodanig schaden dat dit de geheimhouding rechtvaardigde, alsmede het buiten schot houden van diegenen die er voor verantwoordelijk waren geweest.   
 Het verzoekschrift, dat was ingediend door de advocaat Itay Mack en hoogleraar Yair Oron, leverde het hof diverse concrete bewijzen dat die leveranties en bijstand inderdaad hebben plaatsgevonden, ook nadat er in 1991 internationale sancties tegen Servië van kracht waren geworden. Onder meer ging het om militaire training en de levering van munitie en geweren. Eén van de bronnen van hun bewijzen was het dagboek van de Servische generaal Ratko Mladic tegen wie door  de openbare aanklager van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag woensdag levenslang werd geëist. Mladić’s dagboek vermeldt de banden met Israel expliciet.  Het feit dat de Israelische advocaat generaal pleitte tegen het inwilligen van de eis en het hof de eis afwees, geven duidelijk aan dat Israel in dit verband de nodige boter op het hoofd heeft.

BDS: New York zet bedrijven op zwarte lijst en Israel wijst theoloog uit

Dr Apawo Phiri (rechts) de theoloog van de Wereldraad van Kerken die Israel maandag uitwees. De foto is in 2015 genomen in Jeruzalem. (Haaretz)

De staat New York heeft de ASN Bank, Royal HaskoningDHV (een ingenieursbureau en aannemingsbedrijf), de Triodos bank en het waterbedrijf Vitens op een zwarte lijst gezet. Volgens New York boycotten zij Israel. Het besluit is in overeenstemming met een besluit dat de staat nam in juni van dit jaar, dat bedrijven die Israël boycotten zelf worden geboycot. Het betreft gaat bedrijven die meedoen aan BDS (desinvestering, boycots en sancties).  Devier bedrijven krijgen negentig dagen de tijd om hun beleid te herzien. Als ze dat nalaten wordt de boycot van de staat New York definitief.
Het New Yorkse besluit is opmerkelijk, omdat het gaat over bedrijven die niet Israel boycotten, maar hebben geweigerd mee te werken aan projecten die te maken hebben met de bezetting of zijn gesitueerd in de bezette gebieden. Op deze manier ontstaat een vreemde verwringing van het internationale recht. Wellicht moet er nu worden nagedacht over een boycot van New York, bijvoorbeeld de haven.

maandag 5 december 2016

Mahmoud Abbas verstevigt zijn greep op de Fatah gelederen nog verder

President Mahmoud Abbas en enkele van zijn getrouwen tijdens het Fatah congres. (Foto Wafa) 

Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, leider van de PLO en van de Fatah beweging, heeft zijn positie opnieuw versterkt tijdens het afgelopen week in Ramallah gehouden ''Zevende congres'' van Fatah. Daaraan is geen twijfel meer, nu de uitslag van de stemming over de samenstelling van het Centrale Comité, het hoogste Fatah orgaan, dit wekende bekend werd. Zes van de 18 leden verdwenen en werden vervangen, de overige 12 werden herkozen. Twee oudgedienden,   Nabil Shaath, oud PLO ''minister van Buitenlandse Zaken'', en Ahmed Qurei (Abu Alaa), een van de Oslo onderhandelaars en een oud premier, deden een vergeefse poging tot een come back. Nu zitten er vrijwel nog uitsluitend aanhangers van Abbas in het Comité. Abbas mag er bovendien nog een viertal  benoemen. Niet onbelangrijk als, zoals wordt verwacht, binnen afzienbare tijd de benoeming van een plaatsvervanger en mogelijke opvolger va de 81 jarige Abbas bekend wordt gemaakt.
Consolidatie van de machtspositie van Abbas, die zelf aan het begin van de week met algemene stemmen was herkozen, was het belangrijkste doel van deze conferentie, een conferentie die overigens twee jaar later werd gehouden dan de bedoeling was, wegens interne spanningen.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...