vrijdag 17 maart 2017

Afscheid van een inspirerende verzetsstrijder

Beelden van de begrafenis, deze vrijdag, van Basil al 'Araj, de 31 jarige apotheker, intellectueel en  
vrijheidsstrijder uit al Walaja, het aan alle  kanten door de Muur ingesloten dorp ten zuiden van Jeruzalem, op de Groene Lijn.
Basil werd op 6 maart door de Israeli's geëxecuteerd, toen na een belegering van twee uur zijn munitie was opgeraakt. Een lijkschouwing gaf aan dat hij werd getroffen door negen kogels, één ervan ging door zijn hart, de andere troffen zijn hoofd, schouder, borst, buik en bekken. Aan de belegering ging een Israelische zoektocht vooraf van bijna een half jaar, nadat hij en vier anderen eerst door de Palestijnse Autoriteit waren gearresteerd, vastgehouden en gemarteld. Het was voor Basils familie van het begin af duidelijk dat het zo zou aflopen toen hij zich niet door de Israeli's wilde laten oppakken. Tegen de collaboratie waar de PA zich onder de noemer ''veiligheidscoördinatie'' met Israel aans chuldig maakte, en waar Basil en zijn vier de vier collega's  die nu in Israelische ''administratieve detentie'' zitten het slachtoffer van zijn geworden, werd vorig weekend in Ramallah en op verscheidene andere plaatsen gedemonstreerd.
Israel weigerde aanvankelijk Basils lichaam terug te geven. Deze vrijdag gebeurde dat toch. Zo'n 2.000 mensen woonden zijn begrafenis bij. Basil was bekend en geliefd door zijn deelname aan vele geweldloze verzetsacties en door zijn optredens al inspirerende spreker.
Foto's Ma'an.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...