donderdag 15 juni 2017

PA betaalt niet meer: Gaza kampt nu met ernstig tekort aan medicijnen en medische voorzieningen

De NGO ''Physicians for Human Rights Israel (PHRI) heeft deze week gewaarschuwd dat de Gaza strook behalve de elektriciteitscrisis die stroomleveranties beperkt tot een paar uur per dag, op dit moment ook een crisis beleeft in de vorm van van schaarste aan medicijnen en materiaal voor operatiekamers en intensive care eenheden. De reden is dat de Palestijnse Autoriteit in Ramallah niet langer de rekeningen wil betalen. De  PA kondigde dit al op 11 mei aan.   
Volgens PHRI betaalde PA gewoonlijk zo'n 4 miljoen dollar per maand voor het functioneren van 13 regeringsziekenhuizen en 54gezondheidscentra. In april was dat al gezakt naar 2, 3 miljoen en in mei betaalde de PA niet meer dan een half miljoen dollar.
Eén van de gevolgen is dat de voorraad brandstof voor de generators die voor stroom van de 13 ziekenhuizen zorgen, midden juli zal zijn opgebruikt. De ziekenhuizen gebruiken maandelijks 430,000 liter. De kosten daarvan zijn, volgens gegevens die de krant The Times of Israel heeft ingezien, ongeveer $450,000.
Volgens PHRI is er intussen ook een ernstig tekort aan medicijnen aan het ontstaan. De meeste kankerpatienten ontvangen op dit moment geen medicijnen meer. Een andere groep die zeer zwaar is getroffen, is de groep patiëenten met de chronische longziekte cystische fibrose. Volgens Ashraf As-Shanti, voozitter  van de patientenorganisatie van de cystische fibrose patiënten, zijn er 321 lijders aan deze ziekte in Gaza, meest kinderen. Zij hebben Creon pillen nodig, maar de voorraad is volledig uitgeput en er wordt niets meer geleverd. Ook kunnen patiënten vaak hun beademingsapparatuur niet gebruiken als gevolg van de regelmatige stroomuitval. 
Da is er nog een groep van 240 kinderen met ontwikkelingsstoornissen, die niet meer de beschikking hebben over speciale melkprodukten om erntige acute ondervoeding tegen te gaan. ''Die produkten zijn ontbeerlijk voor hun fysieke en cognitieve ontwikkeling,'' aldus PHRI.
Afgezien hiervan zijn er ook andre arhwuinge, zoal bijvooreeld het Shifa ziekenhuis in Gaza stad, dat waarschuwde dat materiaal voor operatiekamers en voor het dotteren van bloevaten van et hart dreigen op te raken. 
Niet alleen PHRI waarschuwt voor de stuatie. Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) organiseerde al op 22 mei een workshop om te waarschuwen voor de situatie.  Israel doet zowel de electriciteitscrisis als de medische crisis af als een probleem van Palestijnen onderling. De Executive Director van de PHRI, Ran Goldstein, wees er echter op dat Israel, dat de Gazstook al tien jaar van de buitenwereld afsluit, op zijn minst medeverantwoordelijk is.  Dr. ‘Aied Yaghi, de directeur van de organisatie voor Eerste Hulp, gaat een stapje verder. Hij stelt dat Israel de eerst verantwoordelijke is, aangezien het als bezetter verantwoordelijk is voor het welzijn van de bezette burgers.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...