maandag 5 maart 2018

Mohammed Tamimi ondergaat operatie ter reconstructie van zijn schedel

 Mohammed Tamimi, het 15-jarige neefje van Ahed Tamimi uit Nabi Saleh op de Westoever, heeft zondag een gecompliceerde operatie ondergaan in het Istishari  ziekenhuis in Ramallah.
Mohammed raakte in december ernstig gewond. Toen hij over een muurtje keek tijdens een demonstatie om te zien of de soldaten er nog waren, kreeg hij van korte afstand een zogenoemde ''rubberkogel''  in zijn gezicht geschoten. De kogel doorboorde zijn gezicht en zette zich vast in de schedel.Tijdens een langdurig operatie slaagde de artsen er toen in de kogel weer te verwijderen. Ze waren echter gedwongen ook (een derde) deel van zijn schedel weg te nemen, omdat zijn hersens door de verwonding gezwollen waren.
Tijden de operatie van zondag werd Mohammeds schedel weer gereconstrueerd. Op de foto is te zien dat Mohammed na de operatie het overwinningsteken maakt.
De jongen heeft de laatste tijd het nodige doorstaan. Kort voor het incident van 15 december waarbij hij beschoten werd, zat hij drie maanden vast in Israelische gevangenschap. Onlangs werd hij met negen andere leden van de familie Tamimi opnieuw van zijn bed gelicht, ondanks zijn nog fragiele medische situatie. Hij werd onder druk gezet en geslagen om te bekennen dat zijn verwonding niet door een kogel was veroorzaakt. Om er vanaf te zijn vertelde hij de Israelische ondervragers daarom maar dat hij was gevallen met zijn fiets en dat één van de uiteinden van het stuur zijn schedel had beschadigd. Hij werd de volgende dag weer vrijgelaten.
De ''Coördinator van het Regeringsbeleid in de Gebieden'' (COGAT), generaal-majoor Yoav Mordechai, plaatste dit nepnieuws van de val met de fiets op zijn Arabische Facebookpagina, en van daar werd het prompt door alle Israelische kranten overgenomen. Israel hecht er nu eenmaal aan de mythe in stand te houden van het moreel hoogstaande gedrag van zijn soldaten, terwijl de Palestijnen als leugenaars en terroristen worden voorgesteld. Het echte nieuws moet daarvoor nogal eens wijken. Slechts één krant, Haaretz, haalde ooggetuigenverslagen aan over wat er werkelijk gebeurd was en plaatste foto's van de Petscan van Mohammeds schedel met de kogel er nog in.
Het verhaal van de Tamimi's is met de operatie van Mohammed overigens nog lang niet afgelopen.Zijn nichtje Ahed zit met haar moeder Nariman als sinds 19 december in een volledig overbodig ''voorarrest'' voor een (al twee keer) verdaagd proces over het feit dat zij een soldaat na de beschieting van haar neefje en kameraad Mohammed een klap heeft gegeven en dat haar moeder dat heeft gefilmd. Het moreel van het Israelische leger was, nadat dit tafereel de Israelische tv had gehaald, ernstig beschadigd. De inmiddels 17-jarige Ahed kan een zware straf verwachten.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...