vrijdag 27 april 2018

Amnesty International vraagt om wapenembargo tegen Israel wegens optreden in Gaza

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft een oproep gedaan om een wereldwijd wapenembargo tegen Israel af te kondigen na de ''disproportionele'' Israelische reactie op de demonstraties bij het grenshek in de Gazastrook.
“Vier weken lang heeft de wereld kunnen gadeslaan hoe Israelische scherpschutters en andere soldaten volledig bewapend vanachter het hek Palestijnse demonstranten hebben belaagd met scherpe munitie en traangas. Ondanks brede internationale veroordelingen heeft het Israelische leger zijn orders om ongewapende demonstranten neer te schieten niet gewijzigd,” stelt  Magdalena Mughrabi, regionaal onderdirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.
“De tijd voor symbolische verklaringen en veroordelingen is nu voorbij. De internationale gemeenschap moet nu concreet handelen en de leverantie van wapens en militaire uitrusting stopzetten. Als dat niet gebeurt zal dat een voedingsbodem blijven geven voor de ernstige schendingen van de mensenrechten van duizenden mannen, vrouwen en kinderen die lijden onder de wrede consequenties van Israels blokkade van Gaza. Deze mensen doen niets anders dan protesteren tegen hun ondraaglijke situatie en vragen om een terugkeer naar hun huizen en woonoorden in wat nu Israel is.”
Volgens het miniserie van Gezondheid in Gaza zijn er nu 40 doden en 5,511 gewonden – van wie 592 kinderen, 192 vrouwen en 4,727 mannen. Daarvan zijn er 1,738 gewond door scherpe munitie. Ongeveer de helft van de in ziekenhuizen opgenomen mensen had verwondingen aan de benen en de knieën, 225 aan hun nek of hoofd, 142 anderen waren getroffen in hun buik of bekkengebied, en 115 hadden verwondingen in hun rug of borst. Tot nu toe zijn er 18 amputaties verricht. Onder de doden zijn vier kinderen van tussen de 14 en 17 jaar, en twee journalisten ondanks het feit dat zij vesten droegen die hen duidelijk markeerden als behorend tot de pers. Verschillende andere journalisten zijn gewond. In de meeste gevallen waarbij doden vielen waren de slachtoffers in het bovenlichaam getroffen, waaronder hoofd en borst. In sommige gevallen waren zij van achteren neergeschoten. Ooggetuigenverslagen en video en fotografische bewijzen geven aan dat velen van hen opzettelijk werden gedood of verwond terwijl ze geen enkele gevaar opleverden voor de Israelische soldaten.

B'tselem: witwassen 
Aan deze oproep van Amnesty kan worden toegevoegd dat de Israelische mensenrechtenorganisatie
B'tselem de Israelische aankondiging dat het leger de gevallen waarbij Palestijnse burgers werden gedood zal laten onderzoeken door een onderzoekscommissie onder leiding van brigade generaal Motti Baruch bij voorbaat de grond in heeft geboord. Volgens B'Tselem is dat niets anders dan propaganda en een manoeuvre die onder meer tot doel heeft een onafhankelijk internationaal onderzoek te voorkomen.
Volgens B"tselem is dat onderzoeksmechanisme van het leger niets anders dan een ''onderdeel van de gereedschapsdoos van het corps van de militaire Advocaat Generaal bij zijn witwasoperaties, waarbij iets wordt gecreëerde wat lijkt op een systeem van rechtshandhaving dat erop uit is de waarheid te naar boven te brengen en de schuldigen verantwoordelijk te stellen. Volgens B'tselem treedt Israel de protesten in Gaza tegemoet zoals het dat eerder ook heeft gedaan: met een brede inzet van illegaal dodelijk geweld die een hoge tol aan mensenlevens eist, juridische interpretaties die ongefundeerd zijn om die politiek te rechtvaardigen en het binnen enkele dagen witwassen van de misdaden.

1 opmerking:

Meir zei

Dat is een typische reactie van de antisemitische sekte. Israël wordt aangevallen, verdedigt zich en deze nazi-organisatie roept op tot embargo. Overigens is B'Tselem een filiaal van Hamas

Verder prima stuk, overigens!

Israel valt Aleppo aan: 42 doden

UPDATED -Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 42 mensen gedood, zo meldt het Syrisch Observa...