zondag 5 augustus 2018

Druzen betogen massaal tegen Israelische natiestaat-wet

Het Rabin plein in Tel Aviv tijdens de demonstratie. (Foto AP)

Meer dan 90.000 vooral Druzen, en ook anderen, hebben zaterdagavond in Tel Aviv gedemonstreerd tegen de nieuwe Israelische wet op de Joodse Natiestaat. Deelnemers waren onder meer de Druzische geestelijk leider Mowafak Tarif, de Druzische (reserve) brigade-generaal Amal Asad, en een heleboel Israelische hoogwaardigerheidsbekleders, onder wie de vroegere legerchef Gabi Ashkenazi, de vroeger chefs van de geheime dienst Mossad Tamir Pardo en Efraim HaLevy, de vroegere directeur van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, Yuval Diskin, en politici als de burgemester van Tel Aviv, Ron Huldai, de leider van de partij Yesh Atid, Yair Lapid, en de vroegere minister Matan Vilnay.
  De Druzische leider Mowafak Tarif was de eerste die sprak. Hij zei dat hij een van degenen was die het land en de staat absoluut liefhadden en ''dat wij allemaal trots zijn op de vrije democratische staat Israel waar menselijke waardigheid de hoogste waarden zijn. We trokken de Joodse identiteit van de staat nooit in twijfel.
We erkenden het Joodse karakter ervan en de volledige gelijkberechtiging van zijn niet-Joodse burgers. Niemand kan ons leren wat loyaliteit en toewijding is, de militaire begraafplaatsen zijn er een bewijs van. Maar, vervolgde hij: "Ondanks onze onvoorwaardelijke loyaliteit aan de staat, ziet de staat ons niet als gelijken. De kreet van de Druzische gemeenschap is reëel. Zij voelen met recht dat iemand probeert hun Israeli-zijn af te nemen.''
Andere sprekers waren onder meer burgemeester Huldai,  Yuval Diskin en generaal Assad. De laatste was er overigens de aanleiding toe dat premier Netanyahu donderdag een bijeenkomst met Druzische leiders om over een oplossing te praten abrupt afbrak. Dat gebeurde nadat iemand hem erop had gewezen dat generaal Asad in een Facebook post Israel door het aannemen van de wet een ''Apartheidsstaat'' had genoemd. Asad weigerde dat terug te nemen.
De bijeenkomst in Tel Aviv heette ''Demonstratie voor Gelijkheid''. Ongewild was de demonstratie echter ook een bewijs van de verdeeldheid van Israel. Hier demonstreerde een groot deel van de Druzische minderheid die altijd als loyaal aan Israel is beschouwd, en dienstplicht kent,. Elders in Palestijnse steden als Umm al-Fahm, Ar'ara, Tira, Sakhnin, Kafr Kanna, Rahat, Baqa al-Gharbiyye and Majd al-Krum gingen zaterdagmiddag eveneens ettelijke duizenden Palestijnen de straat op. Maar deze Palestijnen worden niet op dezelfde manier als loyaal gezien. Het waren er ook aanzienlijk minder dan in Tel Aviv en hooggeplaatste Israelische militairen, inlichtingenmensen of politic lieten zich er niet zien.

Geen opmerkingen:

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...