dinsdag 7 augustus 2018

Israel achter moord op Syrische raketspecialist

Asbar (Foto van Soc,.media)
Wat al vermoed werd is bevestigd door de New York Times: Israel was verantwoordelijk voor autobom aanslag die zondag de Syrische raketspecialist dr Aziz Asbar en diens chauffeur doodde. De New York Times bevestigde dit op gezag van een werknemer van een geheime dienst in het Midden-Oosten die ongenoemd wilde blijven. Hij zei dat zijn dienst van de moord op de hoogte was gesteld,. 
Asbar werd gedood bij de noordwestelijke Syrische stad  Masyaf door een bom in zijn auto die ook zijn chauffeur doodde en de auto totaal vernielde. De uitvoerders ervan waren mensen van de Israelische Mossad, ook al werd de aanslag voor de vorm ook geclaimd door een groep  Syrische opstandelingen, de groep Abu Amara. Asbar was de chef van een researchbureau in Masyaf en werd ervan verdacht een ondergrondse wapenfabriek die Israel verleden jaar vernield, te herbouwen, met hulp van de Iraniërs.
Volgens de ongenoemde werknemer van de veiligheidsdienst was dit de vierde moord in zijn soort door de Israeli's in drie jaar tijd.
Israel is specialist in politieke moorden. In een onlangs verschenen boek, ''Rise up and kill'' schrijft  de journalist over militaire onderwerpen van de krant Yediot Ahronot, Ronen Bergman, dat Israel in de afgelopen jaren meer mensen heeft vermoord dan welk ander land ook. Bergman noemt zes Iraanse atoomfysici naast een stoet aan Palestijnse leiders, leiders van Hezbollah, Syriërs en anderen. In iets eerdere jaren noemt  Bergman onder meer Abu Jihad, de nummer drie van de PLO, en sheikh Yassin, de oprichter van Hamas. Hij plaatst vraagtekens bij Yasser Arafat, en vertelt dat wijlen Ariël Sharon twee keer plannen had om passagiersvliegtuigen neer te schieten waar Arafat inzat, die op het nippertje werden verijdeld. Over Arafats dood zegt hij  dat de censuur hem zeker niet zou hebben laten vertellen wat hij wist, als hij wat geweten had.
In recente jaren waren er onder meer wapenhandelaar Mabhouh van Hamas, een Syrische generaal, hoofd van het wqapenprogramma,  op het strand van Tartus in 2008, Hezbollah leiders Imad Mughnieyeh, Samir Quntar en Badreddin,  de drone specialisten van Hamas, de Tunesiër Mohammed al Zoari en de Palestijn al-Batsh in Kuala Lump. Bergman schat het aanatal onschuldige omstanders dat bij de aanslagen omkwam alleen al op rond de 1.000.

1 opmerking:

Unknown zei

Ik heb deze blog doorgestuurd aan de fractie van GroenLinks in het Europees Parlement met het verzoek een standpunt in te nemen en de kwestie op de agenda te zetten.

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...