woensdag 5 september 2018

Israelische opperrechters: dorp Khan al-Ahmar mag na een week worden gesloopt

Is er iemand verbaasd? Het Israelische hooggerechtshof heeft woensdagmorgen bepaald dat het dorp Khan al-Ahmar bij Jeruzalem, inclusief de school die lessen verzorgt voor leerlingen uit het dorp en de dorpen eromheen, kan worden gesloopt. Op die manier maakt de rommelige Bedoeïenennederzetting plaats voor de uitbreiding van een frisse nieuwe Joodse nederzetting. Zoiets is al eerder vertoond met het Bedoeïenendorp Umm al-Hiran in de Negev. Had iemand dus iets anders verwacht?
De rechters Hanan Meltzer, Yitzhak Amit en Anat Baron verwierpen een verzoekschrift van de dorpelingen om te kijken of de regering ten onrechte een beroep op het ''legitimeren'' van het dorp had verworpen, een beroep dat pas kortgeleden was gedaan. Hangende dit verzoekschrift was een eerder besluit van het hof waarbij de sloop werd toegestaan, even bevroren,. Die bevriezing is nu ongedaan gemaakt. Khan al-Ahmar mag nu na een week worden gesloopt van de rechters, maar dat hoeft natuurlijk niet, de regering mag beslissen, zo bepaalde rechter Meltzer.
Verslaggeefster Amira Hass van Haaretz bracht intussen boven water dat de inwoners van Khan al-Ahmar een nieuwe plek kunnen kiezen waar ze dan zelf hun nieuwe huizen mogen bouwen. Dat is of pal naast de vuilnisbelt van de nederzetting Ma'aleh Adumim, of pal naast de regionale rioolzuiveringsinstallatie. Blijkbaar mogen ze kiezen wat het minste stinkt.
Minister Avigdor Lieberman van Defensie juichte de '' moedige'' beslissing van de oppperechters toe. "Niemand is boven de wet,'' jubelde hij. Dat is dan wel een wet die Joden bevoordeelt boven anderen, natuurlijk. Groot-Brittannië,Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje hebben meteen gewaarschuwd dat er een reactie komt van de EU, twitterde Barak Ravid, de diplomatieke correspondent van Haaretz. Vermoedelijk gaan hun ambassadeurs straks boos staan kijken hoe het dorp wordt gesloopt. We kennen die EU-reacties.
Het sloop van Khan al-Ahmar is een nieuwe indicatie dat Israel alleen voor joden een democratische staat is en voor anderen een Joodse staat, zoals het parlementslid Ahmed Tibi het onlangs uitdrukte. De beslissing is des te schrijnender omdat het gebied waar Khan al-Ahmar ligt bezet gebied is. Israel heeft het destijds samen met Oost-Jeruzalem en omgeving (een lap grond van 69 vierkante kilometer) geannexeerd. De Jahalin Bedoeïenen die er wonen werden in 1948 als eens verdreven uit de Negev-woestijn en zochten hun toevlucht in wat toen onder Jordaans bestuur stond. Nu zijn ze opnieuw paria's.

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...