zaterdag 29 september 2018

Weer een vrijdag in Gaza: zeven doden onder wie twee kinderen, ruim 500 gewonden

Nasser Misbeih
Mohammed al-Houm
Het Palestijnse miniserie van Gezondheid heeft gemeld dat de vrijdags protesten van 28 september 2018 zijn afgesloten met zeven door Israel doodgeschoten Palestijnen, onder wie een jongetje van 12 en een jongetje van 14, plus 506 gewonden van wie 90 met kogelwonden. Drie van hen zijn levensgevaarlijk gewond. Onder de gewonden waren 35 kinderen, vier vrouwen, vier para-medici (van wie één met scherpe munitie) en twee journalisten.
Volgens woordvoerder al-Qedra van het ministerie ging het om ''één van de bloedigste en bruutste militaire aanvallen op de optochten in Gaza sinds 14 mei''.  Op die 14e mei, Nakba dag, werden ruim 60 Palestijnen doodgeschoten.
Israel geeft geen duidelijk verklaring voor het - opnieuw - hoge aantal doden en gewonden. Het leger meldde alleen dat als antwoord op het gooien van stenen en explosieven naar zijn militairen er twee luchtaanvallen werden uitgevoerd op ''militaire doelen van Hamas''. Er werd aan Israelische kant niemand gewond. 
De doden waren Mohammad Ali Mohammad Anshassi, 18, en de 12-jarige Nasser Azmi Misbih. Zij werden doodgeschoten ten oosten van Khan Younis. Ten oosten van Gaza-stad werden gedood: Eyad Khalil Ahmad Sha’er, 18, Mohammad Bassam Shakhsa, 24, en Mohammad Waleed Haniyya, 24.
Ten oosten van het Bureij vluchtelingenkamp werden de 14-jarige Mohammad Nayef al-Houm, door een scherpschutter gedood met een schot in de borst, evenals de 23-jarige Mohammad Ashraf al-Awawda.
Door de zeven nieuwe doden is het dodental in Gaza sinds 30 maart nu opgelopen tot 203.
Een klein aantal demonstranten slaagde erin korte tijd aan de Israelische kant van het grenshek te komen. Ook werden er ''vuurballons'' opgelaten die een aantal branden stichtten aan de Israelische kant van de grens.

Geen opmerkingen:

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...