dinsdag 9 oktober 2018

Israel laat ondanks bezwaren van Mahmoud Abbas diesel van Qatar toe in Gaza

Israel heeft dinsdag een tankauto met diesel laten passeren richting de Gaza-strook. Het was de voorhoede van een stroom diesel ter waarde van $ 60 miljoen, die geschonken is door Qatar. Volgens plaatselijke zegslieden kan de centrale in Gaza zes maanden op deze nieuwe levering draaien. De hoeveelheid elektriciteit die de Strook dan krijgt zal hierdoor van vier uur per dag stijgen naar zes uur of acht uur.
Israel ging met het doorlaten van de diesel voorbij aan bezwaren van de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas. Een woordvoerder van de PA zei dat leveranties aan Gaza gecoördineerd zouden moeten worden met de PA en in samenwerking met de PA gegeven zouden moeten worden. Dat zou ''de Palestijnse eenheid intact houden''[. Abbas probeert door de Gaza-strook verder af te knijpen, Hamas te dwingen het gezag over de strook over te dragen aan de PA. De PA en Hamas zijn al maanden bezig met  verzoeningsgesprekken, maar die stuiten steeds op het bezwaar van Hamas dat de PA een volledige overdracht van de macht en ontbinding van de troepen van Hamas eist.
 De Israelische regering heeft echter besloten de bezwaren van de PA naast zich neer te leggen uit angst dat een nog verdere verslechtering van de situatie in de Gaza-strook tot een verheviging van het conflict kan leiden. Minister ven Energie Yuval Steinitz zei dat Qatar de diesel ''bijdraagt om een uitbarsting te voorkomen''. Qatar zei dat de diesel wordt geschonken op verzoek van een aantal lidstaten van de VN teineinde de ellende in Gaza wat te verzachten.

Geen opmerkingen:

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...