woensdag 9 januari 2019

Deportatiedienst IND blijft vluchtelingen terugsturen naar landen waar ze gevaar lopen

Ezzedin Mehimmid
Nu pas, woensdagochtend, is tot de nationale media doorgedrongen dat zaterdag drie passagiers van een KLM-vlucht naar Nairobi uit het toestel zij gehaald en gearresteerd, omdat ze protesteerden tegen de uitzetting van een Sudanese asielzoeker naar Sudan. De drie bleven staan om te verhinderen dat het toestel zou vertrekken. Die methode werd eerder met succes toegepast door een studente in Zweden, die zich verzette tegen de uitzetting van een Somalische naar Somalië.  Zij had succes, maar in Nederland volgen we dit soort humanitaire acties niet na. Wat denken ze wel! Dus werden de protesterende passagiers uiteindelijk op verzoek van de KLM door de marechaussee uit het vliegtuig verwijderd en meegenomen.  Mensen die de gebeurtenis wilden filmen kregen te horen dat ze beelden moesten verwijderen. Anders zouden ook zij worden opgepakt.
De uitzetting betrof de 25-jarige Ezzedine Mehimmid uit Darfour. Er werd gevreesd dat hij bij aankomst in Sudan zou worden gearresteerd, mogelijk gemarteld en misschien zelfs gedood, aangezien de oorlog in Darfour eigenlijk nooit is bijgelegd.
Amnesty International meldt dat er na zijn aankomst niets meer van hem is vernomen, zodat gevreesd mag worden dat hij inderdaad ergens in een cel zit. Amnesty meldt ook dat een man die verleden jaar door de altijd strenge IND naar Sudan werd teruggestuurd en aan de Sudanese veiligheidsdienst NISS werd overgedragen, daadwerkelijk werd vastgezet en gemarteld,. Foto's van zijn verwondingen bewijzen de mishandeling, volgens Amnesty. Hij kreeg van de veiligheidsdienst het consigne zich dagelijks te  melden, maar zit nu ondergedoken ergens in Sudan.
Dit feit werd meegedeeld aan staatssecretaris Harbers, maar de wakkere onderminister stuurde Ezzedine Mehimmid desondanks terug. Amnesty meldde overigens twee dagen geleden ook dat toen net bekend was geworden dat een man die door de IND was geretourneerd naar Bahrein, werd gearresteerd en mishandeld.
Nederland stuurde in 1938 en '39 gevluchte Joden terug naar Hitler Duitsland. In de veronderstelling dat ze daar goed behandeld zouden worden? Of was het gewoon racisme? We kijken nu verschrikkelijk neer op dit soort stompzinnige beslissi8ngem, maar blijkbaar hebben de mensen die nu de overheid bemannen dezelfde naïeve, ongeïnteresseerde en/of racistische instelling als toen. En dat al langer. Destijds stuurde Rita Verdonk mensen terug naar Somalië die kort daarna werden gedood. Ze leek van het nieuws daarover te schrikken. Maar voor onze nationale uitwijzing- en deportatiedienst IND heeft het nooit verschil gemaakt. Uitzettingen naar landen als Afghanistan of Somalië waar volop oorlog heerst, Golflanden waar de regimes zo antidemocratisch optreden als het maar kan, of Sudan waar een gezochte oorlogsmisdadiger als Omar al-Bashir de scepter zwaait, ze draaien er hun hand niet voor om. Rechters kunne  er niets van zeggen, want ze mogen alleen ''marginaal toetsen'', wat beteeknt dat ze alleen mogen kijken of de procedures netjes zijn gevolgd. En de ijverige VVD-er Harbers ziet er geen bezwaar in om, verantwoordelijk te zijn voor dat beleid. Is er dan niemand, een Tweede Kamerlid, een ombudsman, een Orde van Advocaten, die een keer een eind kan maken aan dit mensonterende en fascistoïde beleid?       

1 opmerking:

Anoniem zei

Verslag passagier uitzettingsvlucht naar Soedan
Nieuws, gepost door: nn op 15/01/2019 01:08:16

Wanneer: 15/01/2019 - 19:48

Verbijstering, boosheid en teleurstelling bij passagiers op uitzettingsvlucht.
Zaterdag 5 januari 2019 vertrok een KLM vlucht met aan boord dhr. Mehimmed. Deze jonge man is gedwongen uitgezet naar Soedan. Er wordt voor zijn leven gevreesd.

https://www.indymedia.nl/node/45206

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...