woensdag 23 januari 2019

Drie dagen in Palestina: land omgeploegd, bomen vernield, gevangenis bestormd, viering verhinderd

 Makkased-ziekenhuis: viering 50-jarig bestaan verstoord.

Israelische leiders, soldaten en kolonisten hebben de afgelopen dagen weer de nodige wrede feiten toegevoegd aan het toch al heftige dagelijkse journaal van de 51-jarige bezetting van de Westoever. Woensdag ''egaliseerden'' Israelische bulldozers 15 dunam (1,5 hectare) land in Hebron van de boer Es'eed Abu Hadid en braken de muren af die er rondom stonden. Dinsdag trokken soldaten in het dorp Jaba, ten oosten van Jeruzalem, ongeveer 60 olijfbomen uit (en namen ze in beslag) zo meldde Musallam Dar Salim, het  hoofd van de gemeenteraad van Jaba. De soldaten sloopten ook muren en hekken rondom het stuk land, vlakbij een Israelisch checkpoint, waar de bomen stonden en stelden dat het deel uitmaakte van "Area C''. Dat is het deel van de Westoever dat volledig door Israel wordt gecontroleerd en waar Palestijnen zonder vergunningen (die nooit worden verleend), niets mogen bouwen of aanleggen. Jaba is een dorp van 4000 mensen dat het grootste deel van zijn grond heeft verloren aan de nederzetting Adam en een Israelisch winkelcentrum.
Dezelfde dinsdag hakten Israelische kolonisten in Beit Ummar in het zuiden van de Westoever enkele honderden olijfbomen om van de boer Ibrahim Talji. Volgens Yousef Abu Maria, die deel uitmaakt van de beweging tegen de nederzettingen in Beit Ummar, waren het kolonisten uit de nederzetting Beit Ayin op het land van Beit Ummar. Het was niet de eerste keer dat de kolonisten zoiets deden. Steeds als de boeren nieuwe bomen aanplanten worden ze door de kolonisten vernield, aldus Abu Maria.
In de militaire gevangenis Ofer was woensdag de situatie erg gespannen, nadat daar maandag en dinsdag diverse militaire eenheden razzia's hadden uitgevoerd op de Palestijnse politieke gevangenen. Daarbij werden honden ingezet en werd geschoten met traangas. Een honderdtal  gevangenen  raakte bij de acties gewond, volgens de Palestinian Prisoner Society (PPS). Sommigen kwamen in het ziekenhuis terecht, maar de meesten werden gewoon opgesloten in hun cellen. Dinsdag werd in andere gevangenissen in Israel een solidariteitsactie gevoerd, waarbij gevangenen massaal hun dagelijkse bezigheden opgaven en maaltijden weigerden. In Ofer weigerden de gevangenen intussen te spreken met de gevangenisautoriteiten zolang er een verbod voor de gevangenen bestond om elkaar vrijelijk  te bezoeken, zodat ze een gezamenlijk antwoord aan de directie konden uitwerken. De reden voor de razzia's is onbekend.
In Beit Iksa, ten noordwesten van Jeruzalem, vielen soldaten om drie uur 's nachts het huis van Rashad Awwad, 50, binnen, waarbij ze de deuren kraakten. De familie die uiteraard in bed was, werd bijeengebracht in één kamer en het huis werd grondig doorzocht, waarbij al het meubilair en de inhoud van kasten en dergelijke flink door elkaar werd gegooid. De soldaten gaven geen verklaring voor de inval. In Husan, ten westen van Bethlehem, gebeurde die nacht hetzelfde in het huis van Jamal (Jaber Taha) Hamamreh, die zelf in administratieve detentie (gevangenisstraf zonder vorm van proces) in de Ofer gevangenis zit. Ook van zijn huis werden de deuren vernield. Zijn zoon Mohammed werd ondervraagd en de militairen dreigden dat zij het leven van de familie tot een hel zouden maken. Dit soort nachtelijke invallen is routine op de Westoever.
In al-Issawiya, een wijk van Jeruzalem, dwongen de Israelische autoriteiten maandag Haytham Mustafa om zijn reparatiewerkplaats voor auto's te slopen, door te dreigen met een rekening van zo'n 20.000 dollar sloopkosten als hij het de gemeente liet doen.
In Battir, een dorp ten westen van Bethlehem ''egaliseerden'' Israelische militaire bulldozers maandag een stuk grond van 15 dunam (1,5 hectare) van Raed en Riyad Abu Harithiya. Daarbij werden 60 olijfbomen ontworteld, volgens de burgemeester van Battir, Tayseer Qattush. Ook werd een mobiel huis, dat de boeren op hun land hadden geplaatst,in beslag genomen. Battir staat op de lijst van werelderfgoed van UNESCO, wegens de prachtige terrasbouw bij het dorp en zijn oude, nog uit de Romeinse tijd stammende irrigatiesysteem. Er is een Romeinse bron en badplaats en een eco-museum. Dit alles wordt deels bedreigd, onder meer door de expansie van de ''Apartheidsmuur''.
De klap op de vuurpijl was het feit dat Israel maandag een viering heeft verstoord van het vijftigjarige bestaan van het Makassed ziekenhuis, het grootste Palestijnse ziekenhuis in Jeruzalem. Voor de viering waren naast een keur van andere gasten ook de Palestijnse minister van Gezondheid Jawad Awwad, de minister van zaken betreffende  Jeruzalem van de Palestijnse Autoriteit, Adnan Husseini, en de gouverneur van Jeruzalem, Adnan Ghaith, uitgenodigd. Ter gelegenheid van het feest zouden onder meer nieuwe zalen worden geopend. Israel maakte er echter korte metten mee, onder het motto dat de gebeurtenis in het tot ''eeuwige onverdeelde hoofdstad van Israel'' bestempelde Jeruzalem zou plaatsvinden onder de paraplu van de Palestijnse Autoriteit. Israelische politie overviel vóór de viering het gebouw en verhinderde elke activiteit. De gasten besloten daarop de viering naar buiten te verplaatsen, maar ook daar werden ze door de politie belaagd die de menigte uiteen dreef. De nieuwe zalen werden overigens desondanks geopend.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...