zaterdag 26 januari 2019

Israeli's schieten op vrijdag en zaterdag drie Palestijnen dood

Riyad Shamasna
De Israelische politie en het leger hebben vrijdag en zaterdag drie jonge Palestijnen doodgeschoten, één in Gaza en de de twee anderen respectievelijk in Jeruzalem en Silwad  
 Zaterdagmorgen bij het aanbreken van de dag schoot de politie in de buurt van de Bab al-‘Amoud (Damascus Poort) area, in Oost-Jeruzalem, Riyad Mohammad Hammad Shamasna, uit Qotna dood. Shamasna bestuurde een auto waarin ook andere Palestijnen, werknemers op weg naar hun werk, zaten. Volgens de politie bracht Shamasna het leven van politiemensen in gevaar. Er zijn geen andere bijzonderheden of ooggetuigenverslagen bekend. Qotna ligt ten noordwesten van Jeruzalem en behoort ook tot het bij de stad geannexeerde gebied, toch ligt het dorp achter de ''Muur'' en worden inwoners van Qotna sinds 2004 alleen met speciale pasjes tot Jeruzalem toegelaten. 

Rechts Ayman Hamed, links de dode Ehab Abed uit Gaza met zijn moeder.

Vrijdagavond schoot een Israelische soldaat vanuit een wachttoren de 17-jarige Ayman Ahmad Othman Hamed dood in het dorp Silwad, ten oosten van Ramallah. Hij werd in de borst getroffen en overleed ter plaatse. Een andere man raakte ernstig gewond door een zogenoemde ''rubberkogel'' aan zijn hoofd. Hij liep een schedelbasisfractuur op. Een derde  kreeg een geweerkogel in zijn arm. De schietpartij vond plaats in het Reesan berggebied, niet ver van een ander dorp, Ein Yabrud. In het Reesan gebied worden wekelijks vreedzame demonstraties gehouden, nadat het betreffende gebied, dat behoort tot de dorpen Ras Karkar, Kafr Ni’ma and Kharbatha Bani Harith, onlangs door Israel is geconfisqueerd voor om uitbreiding van de nederzettingen.   
Eerder vrijdag werd in Gaza bij de regelmatige gehouden demonstraties in het kader van de Gote Mars van de Terugkeer, de 25-jarige Ehab Atallah Abed doodgeschoten. Vierentwintig anderen raakten gewond, onder wie 14 kinderen, zes medische hulpverleners en twee journalisten, aldus het ministerie van Gezondheid in Gaza.  Het dodental door Israelisch toedoen in Gaza staat nu op 257 sinds op =30 maart verleden jaar deze demonstraties begonnen.
Hamdan al-Arda
De Israelische autoriteiten hebben vrijdag het lichaam aan de familie teruggegeven van de zakenman Hamdan al-Arda (58) uit Arraba die begin december werd doodgeschoten in zijn auto. De familie kan hem nu begraven. Al-Arda, eigenaar van een aluminium fabriekje in Jenin,  werd doodgeschoten toen hij op zijn weg militairen aantrof die op zoek waren naar verdachten van een schietpartij bij Ofra waarbij twee Israeli's waren gedood. Volgens de Israeli's probeerde hij de militairen te rammen, maar ooggetuigen zeiden dat hij schrok en probeerde om te keren. De Israeli's maakten hem daarop af met meerdere kogels.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...