dinsdag 22 januari 2019

Ziekenhuizen in Gaza dreigen de deuren te sluiten, Israel houdt geld voor brandstof tegen

Beit Hanoun ziekenhuis

''Honderden patiënten dreigen in de kou te komen te staan als van een aantal ziekenhuizen in Gaza de elektrische generatoren stil komen te staan door gebrek aan brandstof.'' Dat waarschuwde Ashraf al;-Qedra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, al afgelopen zaterdag. De ziekenhuizen die met sluiten worden bedreigd zijn in eerste instantie het Al-Nasr Hospital voor kinderen, het Al-Rantisi-ziekenhuis voor kinderen, oogkwalen en psychiatrie, en het Abu Yusif Al- Najjar Hospitaal. Voor het Beit Hanoun-ziekenhuis in het noorden van de Gaza-strook kwam de waarschuwing al te laat. Het heeft zijn diensten al moeten staken. Dat betekent dat 340.000 mensen in het noorden nu verstoken zijn van noodhulp, medische behandelingen en operaties, plus het werk van medische onderzoeks laboratoria.
De achtergrond is - vanzelfsprekend - de Israelische blokkade die normaal verkeer van diensten en goederen onmogelijk maakt en reparatie verhindert van de enige elektrische centrale van Gaza die tijdens de invasies van 2009 en 2014 zwaar is beschadigd, een blokkade waaraan overigens Egypte ook zijn steentje bijdraagt.
De situatie is verergerd door de houding van de Palestijnse president Abbas, die in het kader van het dispuut tussen Fatah en Hamas  in 2017 besloot zijn betaling voor de levering van brandstof te schrappen. Dat verminderde de levering van elektriciteit met ongeveer 50 procent. De generatoren bleven draaien met hulp van diverse internationale donors, maar dat liep eind vorig jaar af.
In het gat stapte onlangs het emiraat Qatar, dat de betalingen voor diesel en ook voor de salarissen van de door Hamas ingehuurde ambtenaren, voor een periode besloot over te nemen. Maar toen stak Israel daar weer een stokje voor. De afgelopen twee weken heeft Israel het toelaten van geld van Qatar naar de Gazastrook verhinderd.  De voorraden  drogen nu snel op. En intussen is het een vraag geworden die een rol speelt in de inmiddels losgebarsten Israelische verkiezingsstrijd: flinke rechtse partijen beroepen zich er natuurlijk op dat zij dat geld nooit zullen doorlaten. De rest van de wereld laat het andermaal op zijn beloop. Het zijn tenslotte maar Palestijnen die er ziek van worden of creperen. Ik bedoel: geen Joden of andere door het Westen gekoesterde types.   

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...