woensdag 30 oktober 2019

Maandje ''werkstraf'' voor het doodschieten van een Palestijnse jongen van 14

Othman Rami Heles (foto Ma'an News) 

Een Israelische militaire rechtbank heeft een soldaat veroordeeld tot het equivalent van een maand 'werkstraf' en een maand voorwaardelijke militaire detentie wegens het doodschieten van een Palestijnse jongen in Gaza van 14 jaar.  Het slachtoffer was Othman Rami Heles en de gebeurtenis speelde zich af in juli 2018 aan de grens met Gaza. De naam van de soldaat werd (zoals meestal in Israel) niet bekendgemaakt.
De mensenrechtenorganisatie al-Medan bracht de zaak destijds aanhangig bij de militaire procureur generaal, onder meer op grond van een video van het gebeurde. Othman is daarop te zien als hij temidden van een groepje staat en iets later probeert hij in het grenshek te klimmen. Dan valt hij plotseling op de grond. De jongen bleek getroffen te zijn door een schot in de borst en stierf korte tijd later. Volgens al-Mezan was uit de door de organisatie verzamelde gegevens op te maken dat de soldaat eigenmachtig had gehandeld en dat het ging om doodslag of zelfs moord.
-De Israelische procureur generaal ging echter pas over tot vervolging toen bleek dat de soldaat niet had gewacht op een bevel van een meerdere om te schieten, maar dat uit zichzelf had gedaan.
Hem werd - na een plea bargain - slechts ten laste gelegd dat hij 'levensgevaar'' had opgeleverd door zich niet te houden aan de instructies. Zelfs ''dood door schuld'' haalde de aanklacht niet, omdat volgens de Israelische justitie niet kon worden bewezen dat de dood van Othman Heles was te wijten aan de door de soldaat afgevuurde kogel.
Het spreekt vanzelf dat met dit belachelijke vonnis eens te meer bewezen is dat Israel niet in staat is zelf zijn oorlogsmisdaden of -misdadigers op een fatsoenlijke manier te berechten. Het is namelijk niet het eerste bizar lage vonnis dat wordt geveld voor de dood van een Palestijn (als er al überhaupt sprake is van vervolging). Ook al-Mezan toonde zich uitermate teleurgesteld. Volgens de organisatie is het vonnis op te vatten als een geruststelling aan Israels militairen dat de militaire justitie ervoor zal waken dat wandaden onbestraft blijven. Onnodig te zeggend dat ook de vader van Othman, die was opgeroepen om te getuigen, het vonnis afkraakte.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...