woensdag 23 oktober 2019

Palestijnse Autoriteit blokkeert 59 sites waaronder de belangrijkste nieuwssites

De Palestijnse Autoriteit, die er zogenaamd is om op te komen voor de belangen van de Palestijnse inwoners van de door Israel bezette gebieden, heeft niet minder dan 59 Palestijnse nieuwssites en sociale media geblokkeerd. Dat gebeurde bij een order van de openbare aanklager van de PA, Akram Ismail Khatib, van 17 oktober. Het besluit werd echter pas maandag 22 oktober bekendgemaakt.
De beslissing is uiteraard volledig illegaal, in strijd met het recht op vrije meningsuiting en met de Palestijnse wetgeving betreffende elektronische en sociale media. Veel Palestijnen uitten dan ook hun woede en gebruikten daarbij de hashtag ''blokkeren is een misdaad''.   
Uit wat intussen bekend is geworden blijkt dat onder de geblokkeerde media de belangrijkste Arabische nieuwssites zijn, zoals de (in Israel verschijnende) krant Arab48, Watan tv, Shehab News, Quds News Network, Gaza Now, Metras en meer.
De maatregel werd ook door diverse organisaties scherp bekritiseerd. Hamas verklaarde dat de PA zijn kop in het zand stak en probeerde via het onderdrukken van de vrije mensingsuiting de nationale media uit te doven op een manier die ''de Israelische bezetter zonder succes had geprobeerd''. Hte Comité voor de Steun aan Journalisten in Palestina noemde het een ''onrechtvaardige beslissing'', de Palestijnse Media Groep voro Jongeren noemde het ''eeen slachting van de vrijheid die alleen de Israelische kant ten goede komt. En de groep Samidoun, die de Palestijnse gevangenen ondersteunt, noemde het een beslissing die ''de vrees onthulde van de PA voor de mogelijkheid dat de opstand in het buurland Libanon zou kunnen overslaan naar de Palestijnse gebieden''.
Het bekend worden van deze zoveelste aanslag van de PA op de vrijheid van meningsuiting viel overigens samen met een nieuwe anti-Palestijnse maatregel van Facebook, dat zonder enige voorafgaande waarschuwing de pagina van het 'Palestijnse Informatie Centrum', sloot. De Arabischtalige pagina had, volgens de website van het PIC ongeveer vijf miljoen volgers.
Facebook is trouwens sosieso 'goed bezig'. Volgens MADA, het Palestijnse Centrum voor Ontwikkeling en Media Vrijheden, sloot  Facebook afgelopen maand 34 accounts van op de Westoever en in Gaza wonende journalisten. Volgens Facebook, dat geen verder uiiotleg gaf hadden zij '' de regels van de Facebook gemeenschap overtreden'.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...