vrijdag 25 oktober 2019

Westoever: huis voor vierde keer tegen de vlakte, tientallen auto's beschadigd

De Palestijnse Autoriteit heeft besloten het huis te helpen herbouwen van hajja Lutfiya Abu Hmeid in het Amari-kamp in Ramallah, meldt al-Quds. Het huis werd woensdag vernield door de Israeli's. Het was de tweede keer sinds de vorige keer in december en de vier keer dat dit huis tegen de vlakte ging in totaal. Het was overigens nog in aanbouw.
Hajja Abu Hmeid is de moeder van de 33-jarige Islam Abu Hmeid die verleden jaar tot levenslang werd veroordeeld. Ook  moet hij een schadevergoeding betalen van 258.000 shekel (ruim 50.000 euro). De verwoesting van het huis in december was eveneens een deel van de straf. Islam had vorig jaar juni tijdens een invasie van het Israelische leger in het kamp vanaf het dak een stenen slab naar beneden gegooid, Die raakte de Israelische soldaat Ronen Lubarsky aan het hoofd. Lubarsky overleed later aan zijn verwondingen. De gebeurtenis vond overigens plaats in de zogenaamde 'Area A' van de Westoever, waar Israel niets te zoeken heeft omdat - volgens de Oslo Akkoorden, dat wil zeggen op papier - de Palestijnse Autoriteit daar de baas is.

De sloop werd vorige week aangekondigd en de 73-jarige hajja Abu Hmeid kreeg een week om beroep aan te tekenen. Dat weigerde zij, omdat ze het Israelische rechtssysteem niet erkende.
Eén zoon van de hajja,  Abdul Mon'em, werd in 1994 gedood door de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Zijn boer Nasser (37) is veroordeeld tot zeven keer levenslang, een andere broer Nasr dient vijf levenslange termijnen uit. Sharif (29) kreeg er ooit vier, en Mohammed (24) zit één keer levenslang en 30 jaar uit.
 (Foto al-Shehab/gemeente Yatma)

Een ander illegale Israelische daad was dat vrijdagmorgen in het dorp Yatma, ten zuiden van Nablus, de banden van een flink aantal auto's bleken te zijn doorgeprikt, en ook ruiten waren ingegooid en leuzen gekalkt. Drie dagen geleden gebeurde hetzelfde in el-Bireh. niet ver van Ramallah. Daar werden 30 auto's beschadigd. 

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...