zondag 1 december 2019

Israeli's schieten puber dood bij Hebron

Badawi Masalma  (IMEMC)
Het Israelische leger heeft zaterdag een tiener van 18 doodgeschoten in het dorp Beit Awwa,  ten westen van Hebron. Volgens het leger was hij één van drie jongeren die een molotov-cocktail naar een Israelisch voertuig gooiden. Zij openden het vuur een raakten er één, volgens hun verklaring. Een eufemistische manier van uitdrukken, want de jongen werd volgens Palestijnse persbureaus geraakt door meerdere kogels, wat het aannemelijk maakt dat er doelbewust en gericht op hem is geschoten.  Medische hulpverleners werden op een afstand gehouden, zodat hij snel doodbloedde. Zijn naam was Badawi Khaled al-Masalwa.
Masalwa's lichaam werd vervolgen meegenomen door de militairen. Mogelijk houd dat verband met het feit dat de nieuwe minister van Defensie, Naftali Bennett, onlangs bekend heeft gemaakt dat Israel vanaf nu geen lichamen van ''terroristen'' meer zal vrijgeven. Die maatregel is, zoals meer Isarelische 'strafmaatregelen'volstrekt illegaal. Hij werd ook door diverse mensrechtenorganisaties en de VN scherp bekritiseerd. Overigens werden Badawi's twee kameraden ook meegenomen. Voor ondervraging. 

Haaretz wijst erop dat het leger twee weken geleden ( op 11 novem,ber) ook iemand anders in de buurt van Hebron, de 22-jarige Omar Haitham al-Badawi uit het Aroub vluchtelingenkamp doodschoot. Ook hij zou een molotov-cocktail hebben willen gooien. Later bleek na onderzoek dat deze man een handdoekje in zijn  hand had, dat een soldaat voor een molotov-cocktail aan had gezien. Ook bleek uit het onderzoek dat er niet met scherp had mogen worden geschoten, schreef Haaretz. Tja, Palestijnen hadden meteen al laten weten dat Omar Badawi zijn huis was uitgerend, omdat er vlakbij een brandje was uitgebroken nadat de Israeli's een stungranaat hadden afgevuurd. Hij wilde het blussen en wendde zich tot een soldaat, maar die schoot hem meteen dood. Leuk zo'n onderzoek van het leger, maar Omar en zijn familie hebben er helaas niks aan. Geen compensatie, geen excuusje, nada, niets. Alleen misschien straks wat compensatie van de Palestijnse Autoriteit. Zo'n ''perverse prikkel'' waar de heren Voordewind en Van der Staaij zo ontzettend op tegen zijn, evenals de dames en heren van het CIDI natuurlijk (die dit soort gevallen overigens nooit melden. Raar eigenlijk, het CIDI meldt alleen dode joden. Waarom zou dat zijn?)

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...