donderdag 12 maart 2020

Israelische soldaten doden tiener bij bestorming Palestijnse archeologische site

Het tafereel op Jabal al-'Arma een kleine week geleden. (Foto PIC)

Israelische militairen hebben woensdag een Palestijnse tiener doodgeschoten tijdens pogingen van kolonisten en het leger om de heuvel ''Orma'' (Jabal al-'Árma in het Arabisch) ten zuiden van de stad Nablus in te nemen. Palestijnen van het dorp Beita houden een permanente sit-in op de top sinds 28 februari. Zij willen daarmee verhinderen dat kolonisten de heuvel bezetten.
 De heuvel wordt al meer dan een week belaagd. Gisteren werd hij, tijdens een nieuwe poging van de kolonisten en het leger om hem in te nemen, bestormd door een aantal militaire voertuigen. Dat leidde uiteraard tot botsingen. Daarbij werd met scherp geschoten. De 15-jarige Mohammed Abdel-Karim Hamayel werd door een kogel in het hoofd getroffen. Hij werd naar het Rafida ziekenhuis in Nablus vervoerd, waar hij overleed. 
Mohammed Hamayel
Er belandden daarnaast 16 andere gewonden door kogels in het ziekenhuis. Eén van hen onderging een operatie, een ander belandde in ernstige toestand op de intensive care. De overige 14 gewonden zijn stabiel. In totaal zijn bij de confrontaties op de Jabal al-'Arma nu 93 gewonden gevallen, de meesten overigens door ''rubber kogels'' en traangas.
Jabal al-'Arma is één van de belangrijkste archeologische sites in Palestina. Het terrein van 250 dunam (25 hectare) was al bewoond in de bronstijd, zo'n 3.200 jaar geleden. Op de top verraden muren dat er een kasteel heeft gestaan, In de rots zijn bovendien zeven watertanks uitgehouwen. De huidige problemen ontstonden volgens de krant Haaretz nadat een groep kolonisten uit de nederzetting Itamar een tocht naar de site wilde ondernemen. De  deelnemers deden dat uit naam van een rechtse organisatie van kolonisten die archeologische vindplaatsen wil conserveren (Haaretz noemde geen naam). Dit uiteraard ten behoeve van de joodse inwoners van Israel en toeristen die Israel bezoeken. 
De gemeente Beita verklaarde de site, die in 'Area B' ligt (dat wil zeggen in Palestijns gebied maar met Israelische veiligheidscontroles)  twee maanden geleden tot een toeristisch terrein. Er werd de Palestijnse vlag gehesen en aanstalten gemaakt een weg aan te leggen. Volgens de leiders van de tour zouden de Palestijnen op die manier de overblijfselen vernietigen van een kasteel uit de tijd van de vroeg-joodse dynastie van de Hasmoneeën. De Palestijnen reageerden op het bericht van de tour met een permanente bewaking van de heuvel.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...