donderdag 30 april 2020

Duitsland doet Hezbollah in de ban

Imad Mughnieh was één van door Israel vermoordde leiders
van Hezbollah van de afgelopen jaren. 
Duitslands heeft donderdag de Libanese beweging Hezbollah tot een terroristische organisatie verklaard en invallen gedaan op diverse plaatsen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen en de plaatsen Bremen en Berlijn. De Duitse stap volgt nadat Israel en de Verenigde Staten langdurig druk op Duitsland hebben uitgeoefend om de organisatie in de ban te doen.
Duitsland had, in navolging van de rest van de EU, de militaire tak van Hezbollah al in 1993 tot terroristische organisatie verklaard, maar rekende de politieke tak daar niet toe, net zomin als de rest van de EU. Het is nu overstag gegaan. Duitsland is wegens zijn oorlogsverleden altijd extra gevoelig gebleken voor Israelische druk. Tot dusver hebben alleen Israel, de VS, Canada en de Gulf Cooperation Council, het orgaan van de Arabische Golfstaten, de hele Hezbollah-beweging tot terroristische organisatie verklaard.
Donderdag mogen vroeg vielen zwaar gewapende Duitse politie-eenheden op een vijftal plaatsen moskeeën en gemeenschapsgebouwen binnen, evenals privé huizen. Geschat wordt dat Hezbollah in Duitsland een aanhang van ongeveer 1.050 mensen heeft, die vooral actief waren met fondsenwerving.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei in een verklaring dat Hezbollah het bestaansrecht van Israel nier erkent, dreigt met terreur en geweld en een massaal raketarsenaal opbouwt. Hij noemde het belangrijk dat Duitsland de rechtsstaat in stelling brengt om op te treden tegen criminele en terroristische activiteiten van Hezbollah.

De Duitse maatregel is uiteraard toegejuicht door Israel. Onder meer premier Netanyahu gaf een levende verklaring uit. Verder was er lof van rechtse joodse organisaties als het American Jewish Congres en van Israel supporters die zeiden te hopen dat meer landen het Duitse voorbeeld zullen volgen.
Hezbollah werd -met Iraanse hulp- opgericht in 1982 als reactie de de bezetting van Libanon door Israel. De organisatie boekte succes in 2004, toen het na 22 jaar de Israelische bezetting van Zuid-Libanon wist te beëindigen. Het had daarvoor-als eerste Arabische organisatie - onder meer gebruik gemaakt van zelfmoordaanslagen en ontvoeringen. Na de Israelische terugtrekking bleef de militaire organisatie, die intussen sterker wordt geacht dan het Libanese leger, intact. Politiek gezien is Hezbollah een belangrijke parlementaire partij, die onder meer behoort tot de aanhang van de huidige  Libanese premier Diab. Los daarvan heeft de partij een belangrijk sociaal netwerk.
 In Zuid-Libanon staan Israel en Hezbollah nog steeds tegenover elkaar, terwijl de Syrische burgeroorlog,waar Hezbollah president Assad steunt, een nieuw strijdtoneel is.  Los van een poging in 2006 van Hezbolah om Israelisch militairen te ontvoeren om gevangenen in Israel los te krijgen, is de organisatie niet actief tot daden overgegaan. Dezeactie leidde tot een oorlog waarin Israel meer dan 1.000 burgerslachtoffers maakte. De laatste jaren is het vooral Israel geweest dat met spectaculaire moorden op hoge leiders van Hezbollah terreur bedreef. De associatie van Hezbollah met Iran werkt daarbij waarschijnlijk in het voordeel van Israel.

5 opmerkingen:

Meir zei

'Duitsland is wegens zijn oorlogsverleden altijd extra gevoelig gebleken voor Israelische druk.'

'De laatste jaren is het vooral Israel geweest dat met spectaculaire moorden op hoge leiders van Hezbollah terreur bedreef. '

Je verraadt je iedere keer weer, Hijmans

Gennadi zei

Nou nee. Zij waren niet alleen bezig met de fondswerving en witwaspraktijken wat per se al strafbaar is. Duitsers hebben ook de opslagplaats met amoniumnitraat gevonden. Lijkt meer dan voldoende reden voor verbod.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
En wie is de bron van dit verhaal? Ik kan alleen de padvinder en rechtse fantast Joop Soesan van joods.nl vinden. En die zou het dan weer hebben van de Israelische tv. Je begrijpgt dat ik nu volledig ben overtuigd van de terroristisch schuld van Hezbollah.
(Los daarvan, ammoniumnitraat is gewoon kunstmest. Het wordt weliswaar ook gebruikt om explosieven van te maken, maar misschien kan Joop Soesan nog even uitzoeken wie Hezbollah in Duitsland wilde opblazen??)

Gennadi zei

Verklaring van Duitsland zegt duidelijk en explicit: The activities of Hezbollah violate the CRIMINAL law... Ik heb geen idee wat zij in Duitsland willen opblazen. Israëlische ambassade bv.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Uit het persbereicht van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken -https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/DE/2020/04/betaetigungsverbot-hizb-allah.html :
Nach Überzeugung des Bundesinnenministeriums als Verbotsbehörde ruft die Hizb Allah offen zur gewaltsamer Vernichtung des Staates Israel auf und stellt dessen Existenzrecht infrage. Damit richtet sich die Organisation in elementarer Weise gegen den Gedanken der Völkerverständigung - unabhängig davon, ob sie als politische, soziale oder militärische Struktur in Erscheinung tritt. (...)
Die von den Ermittlungsmaßnahmen betroffenen Vereine stehen aufgrund ihrer finanziellen und propagandistischen Unterstützung der Hizb Allah im Verdacht, Teil der Terrororganisation zu sein.

Kort gezegd: Hezbollah is verboden omdat de organisatie tegen Israel is en de mensen en organisaties die door de maatregel zijn getroffen zijn propagandisten of maken geld over aan Hezbollah.
Niets over het ammoniumnitraat van de fantast Soesan dus.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...