zondag 3 mei 2020

Israel maakt familie van acht dakloos, kolonisten vernielen 470 bomen en 1.000 groenteplantjes

Ein ad-Duyuk (Palestine remembered)

Israel heeft de afgelopen twee weken negen structuren vernietigd waarin Palestijnen woonden. Daarbij werd een familie van acht personen dakloos en werden 19 anderen getroffen in vier gemeenschappen.In dezelfde periode werden door acties van kolonisten vijf Palestijnen gewond en ongeveer 470 olijfbomen en stekjes van olijfbomen vernield of beschadigd. Ook werden rond 1.000 uitgeplante groenteplantjes vernield.
Dat heeft OCHA, het bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten van de VN meegedeeld. Ik heb de laatste tijd weinig aandacht aan dit soort dingen geschonken, het is ook saai nieuws, steeds weer bomen omgehakt en huizen van Palestijnen gesloopt. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om te laten zien at het altijd gewoon doorgaat, de Israelische aanvallen op de Palestijnse gemeenschappen. Vandaar dus dit bericht.
Het dakloos maken van de familie van acht personen vond plaats in de Bedoeïenengemeenschap van Ein ad-Duyuk bij Tahta, niet ver van Jericho. Daar werd een caravan gesloopt die als humanitaire hulp cadeau was gedaan. Andere zaken die eraan gingen waren tenten (voor bewoning) die eveneens waren geschonken, en schuilplaatsen voor vee in de gemeenschap Deir al-Quilt, daar vlakbij.
De vijf gewonden door acties van kolonisten vielen in Hebron (het H2 gebied) en de dorpen at- Tuwani (bij Hebron) en Jibiya (bij Ramallah). Bij de dorpen Turmuss'ayya en Mughayyir (bij Ramallah) vielen 200 olijfbomen ten prooi aan aanvallen van kolonisten van de nederzetting Adei Ad. De meeste bomen stonden op een plek waar Palestijnen alleen mogen komen na voorafgaand met het militaire bezettingsgezag afspraken te hebben gemaakt. Dezelfde kolonisten braken ook een hek af en namen de houten palen mee.
Nog eens 120 bomen werden gesloopt in het dorpen Ras Karkar (bij Ramallah) en Kafr Qaddum (bij Qalqiliya), en as-Sawiya en Qaryut (bij Nablus). Bij Fuqeiqis (bij Hebron) werden 1.000 groenteplantjes en 150 stekjes van olijfbomen vernield. In Khirbet Samra (bij Tubas) lieten kolonisten hun vee grazen op 100 dunum (tien hectare) land dat beplant was met groentegewassen.
Verder werden op de Westoever meer dan 100 Palestijnen gearresteerd in 99 operaties waarbij huizen werden doorzocht, de meeste hadden plaats in Oost-Jeruzalem,Hebron en Ramallah. In Gaza werden twee boten beschadigd doordat Israeli's het vuur openden op vissers. Eén visser werd aan het hoofd gewond door een zogenoemde 'rubberkogel'. Ook werd bij twee gelegenheden land omgeploegd door eenheden die de Gazastrook binnendrongen.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...