zaterdag 2 mei 2020

Palestijnse actrice weigerde Israelische prijs wegens de datum waarop hij werd uitgereikt

Luba Bilal Asfour (Arab48)

De winnares van de prijs voor de beste tv-actrice in Israel van dit jaar 2020 heeft er vanaf gezien de prijs in ontvangst te nemen. De uitreiking ervan vond plaats afgelopen woensdag, op Israels Onafhankelijkheidsdag. Dat was tevens de dag waarop de 'Nakba' oftewel de verdrijving van het grootste deel van Israels Palestijnse bevolking actueel was en dat vond zij te pijnlijk.
De actrice in kwestie was de Palestijnse Luba Bilal Asfour uit Nazareth. Zij kreeg de prijs van de Israelische Academie voor Film en Televisie voor haar rol in de tv-serie 'Onze jongens'.Die ging  over de ontvoering in 2015 van de 15-jarige Palestijnse jongen Mohammed Abu Khdeir uit Shu'afat in Jeruzalem, die door zijn Israelische kidnappers levend werd verbrand.  

Luba Bilal Asfour speelde daarin de rol van Abu Khdeirs moeder. Ze  zei dat ze in de periode van de opnamen de ongelofelijke pijn onderging van het onrecht dat de familie van Mohammed Abu Khdeir was aangedaan en dat van andere kind-gevangenen of -martelaars. Ze had het zo erg gevoeld  dat ze haar eigen kinderen in die tijd nauwelijks nog kon omhelzen. 
Luba Bilal Asfour won eerder een prijs (de Ophir-prijs,een Israelische ''Oscar'') voor haar rol in de film “Sand Storm, en een prijs in het Sundance Festival. Bij het verlenen van de Ophir prijs bleef ze in de zaal zitten omdat ze niet met de ultra-rechtse minister van Cultuur Miri Reggev op één podium wilde staan.
Enkele collega's van Bilal Asfour toonden begrip voor het feit dat zij de prijs voor beste actrice weigerde en suggereerden dat het mogelijk voor de Academie voor Film en Televisie een reden zou kunnen zijn volgende jaar de prijs op een andere datum uit te reiken.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...