zondag 15 november 2020

Israel sluit de ring rond O-Jeruzalem, tender open tot 2 dagen voor installatie Joe Biden

Het rode gedeelte is Givat Hamatos, tussen de nedezettingen Gilo en Har Homa in. (ill. Peace Now)

Israel heeft vanmorgen de ''tender'' gepubliceerd voor 1.257 nieuwe huizen in de nederzetting/(wijk) Givat Hamatos van Oost-Jeruzalem. De nieuwe nederzetting ligt tussen de nederzettingen Gilo en Har Homa. Zij sluit het laatste gaatje af in de ring aan nederzettingen die in de loop der jaren is gebouwd rond Oost-Jeruzalem en maakt tevens een verdere uitbreiding van de Palestijnse wijk/ het dorp Beit Safafa, onmogelijk. De publicatie van de 'tender' betekent dat bouwmaatschappijen een bod kunnen doen, en dat vanuit hun midden de uiteindelijke bouwer zal worden gekozen. De termijn om te bieden sluit twee dagen voor het aantreden op 20 januari 2021 van de Amerikaans president Joe Biden.  

Bouwen rond Jeruzalem heeft een voorgeschiedenis: In 2010 maakte Israel twee dagen na een bezoek van de - toenmalige - vice-president Biden een bouwplan bekend in de Jeruzalemse nederzetting Ramat Shlomo. De regering Obama-Biden was woedend en Israel (lees: premier Netanyahu) was toen geruime tijd terughoudend met verder bouwen in Oost-Jeruzalem. Dat werd echter anders na het aantreden van president Trump. Tijdens diens regeerperiode werden alle betalingen aan de Palestijnen en organisaties die werken voor Palestijnen stopgezet en werden de Israelische inlijving van Jeruzalem en de Golan door de VS erkend. Mike Pompeo, Trump's minister van Buitenlandse Zakenm onderstreept dat allemaal nog eens één dezer dagen als hij Israel bezoekt. Daarbij zal hij als eerste Amerikaanse minister ooit ook neerstrijken in een nederzetting. 

Ik schrijf dit ondanks het feit dat ik een tijdje geleden aankondigde dat ik ermee zou stoppen. Dat was toen ik afknapte op een uitspraak van het Israelische hooggerechtshof dat - niet voor het eerst trouwens - bepaalde dat een moord geen moord was. Niet helemaal toevallig specificeerde ik niet precies waarmee ik zou stoppen. Ik schreef het namelijk in een opwelling en wist eigenlijk al half bewust dat ik niet met alles zou kunnen stoppen. Inmiddels is dat wel duidelijk. Ik was tot het moment van stoppen redelijk volledig met het melden van het slopen van huizen, de vrijwel dagelijkse wandaden van kolonisten, de bouw en uitbreiding van nederzettingen,  het systematisch doden of verminken van Palestijnse mensen, de blokkade van Gaza, de bizarre acties van de Israelische politiek en het onzinnige racisme van de rechtspraak. Met uitzondering van de laatste drie heb ik dat intussen gestaakt. Ik zal melding blijven maken van de rare sprongen van de politici, de kromheid van de juridische procesvoering en het doden en verminken van mensen. 

De andere zaken, meer sloop, meer joodse bouw, meer inlijving van Palestijns land, en meer door de overheid gedoogde of zelfs aangemoedigde misdaden van kolonisten, spreken al jaren voor zich: Het is een al lang onomkeerbaar proces van kolonisatie en verdere annexatie. Overheden, of het nu Amerikaanse, Europese of Nederlandse overheden zijn, reageren er niet op, volksmassa's komen er niet tegen in opstand en het Internationale Strafhof komt er - als het er ooit wat aan gaat doen - veel en veel te laat tegen in actie. Neem van mij aan dat het gewoon doorgaat. Dagelijks. En er dagelijsk melding van maken is zinloos. Ik zal blijven bloggen, maar dan over zaken die hopelijk dingen verduidelijken of zaken in beweging kunnen zetten.  

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank je wel Maarten-Jan dat je doorgaat met je blog.
Ik keek er toch vaak even op om te zien of je toch niet iets geplaatst had.

Corrie

Wicher zei

Bedankt dat je doorgaat!

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...