woensdag 20 januari 2021

Na Grunberg is nu Abdelkader Benali mikpunt van de Israel-lobby

En het is dus weer raak met de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar was het Arnon Grunberg, die een opmerking maakte waaruit duidelijk werd dat hij discriminatie van Marokkanen gelijk stelde aan de discriminatie van hemzelf. In sommige joodse kringen wordt dat hem ernstig kwalijk genomen. Volgens de ware diehards is antisemitisme namelijk nergens mee te vergelijken. Het is gewoon uniek. Vergelijkingen als van Grunberg zijn dus fout en anti-joods. Ik waag dat in twijfel te trekken. Dat de jodenvervolging ernstig was behoeft natuurlijk geen nadere verklaring, maar de nog tamelijk recente gebeurtenissen in Ruwanda-Burundi of in Bosnië-Herzegowina geven aan dat discriminatie wel vaker leidt tot massmoord. Maar dat terzijde.

 Dit jaar betreft de opwinding de keuze voor Abdelkader Benali, die in 2006 iets gezegd zou hebben over dat er veel joden, Amsterdamse joden, in Amsterdam-Zuid zijn en dat het daarom wel Israel leek en hij zich daar niet thuis voelde. De diehards vinden hem nu een antisemiet. Blijkbaar is het zaak om je wel degelijk thuis te voelen bij veel joden, vooral Amsterdamse joden, in Amsterdam Zuid. Zelfs al ben je Marokkaan en zelfs al is het bekend dat veel Amsterdamse joden - laten we het beschaafd zeggen - zo hun bedenkingen hebben tegen Marokkanen. En zelfs al was je in Libanon toen je dit zei, dat toen net door Israel werd aangevallen. En misschien was het zelfs voor de grap. Maar misschien moet je zulke dingen ook nooit zeggen als je Marokkaan bent. Ik ken een docent in het middelbaar onderwijs in Amsterdam die over de ouders van haar joodse leerlingen uit Amsterdam-Zuid sprak als ''hersenloze zonnebankjoden''. Maar ze is zelf joods, dat maakt verschil. Dan kan je je zo'n opmerking wel veroorloven.  

In het geval van Abdelkader Benali is er echter nog meer. Zo maakte hij zich kwaad op Ruben Oppenheimer die voor NRC-Handelsblad een cartoon tekende van Dyab Abou Jahjah (nadat deze in 2016 een optreden in ''VPRO Zomergasten'' had gehad). De cartoon stelde Walt Dysney's Grote Boze Wolf voor met het gezicht van Abou Jahjah, 'gekleed' in het opengesneden lijk van één van de biggetjes. Dat was behoorlijk groef, en de cartoon werd door NRC verwijderd. Benali twitterde erover: ''die cartoonist zou in de nazi-tijd zich werkelijk hebben uitgeleefd''. Oppenheimer, die in de oorlog  familieleden verloor, werd daardoor boos. Het was zeker ook geen handige tweet. Maar Benali nu voor de voeten gooien dat hij ''de bekende jodenhater'' Abou Jahjah verdedigde, zoals de site 'joods.nl' ervan maakt, is natuurlijk gewoon het soort heel erg schandelijke laster waar de Israel-lobby zo goed in is. Abou Jahjah, die ik goed ken, heeft zo zijn redenen om niet erg van Israel te houden. Als oud-inwoner van Zuid-Libanon maakte hij mee dat familieleden werden vermoord, dat zijn huis afbrandde en dat hij dagelijks werd vernederd. Hij moet niets hebben van zionisme. Dat maakt hem echter geen antisemiet, en dat geldt ook voor Benali die vond dat Oppenheimer wel erg kort door de bocht ging. 

De zaak is niettemin intussen ''een kwestie'' geworden die ook in Israel is opgepikt,. Daar is ons aller Cnaan Lifshitz (oud-medewerker van het CIDI) voor verantwoordelijk. Hij heeft vaker dit soort klusje opgeknapt, minister Kaag kan ervan meepraten. Lifshitz  is correspondent van het persagentschapje ''Jewish Telegraph Agency'' (JTA). Hij noemde Benali ongegeneerd een antisemiet. Hij zou namelijk jaren geleden eens gezegd hebben dat Gaza ''een ghetto'' is. Ook de nazi's sloten de joden op in ghetto's alvorens ze af te maken. En ja, volgens de almachtige antisemitisme definitie van de ''International Holocaust Remembrance Association (IHRA), die de joodse lobby er ook in Nederland probeert door te drukken, is iemand die 'vergelijkingen tussen Israeli's en nazi's maakt' een antisèmiet.Tenminste twee kranten, The Times of Israel en de Jerusalem Post namen Lifshitz' verhaal zonder meer over.        

Het is dus weer gelazer. Er zijn veel protesten. Misschien moet gewoon het ''Comité 4 en 5 mei'' dat de herdenking organiseert, ingrijpend op de schop. Ik denk eigenlijk dat dit soort ellende alleen zal ophouden als er vanaf nu uitsluitend nog joden zitting in het Comité nemen. Maar dan wel de goede joden, joden die ik voor het gemak maar CIDI-joden zal noemen. Joden à la Esther Voet. Die wars zijn van herdenkingen die lessen inhouden voor de huidige tijd, en die andere vormen van discriminatie dan discriminatie van joden veel minder erg vinden. Die elk woord van kritiek op nederzettingen, landonteigeningen, of geweld tegen Palestijnen feilloos zullen herkennen als anti-joods. Die elke opmerking over ongewenst gedrag van joden alleen maar zullen zien als antismitisme. Die CIDI-joden zullen de juiste redenaars vinden, neem dat maar van me aan, mensen die recht-toe- recht-aan oproepen tot ''dat nooit meer'' en daarmee uitsluitend de toenmalige jodenvervolging bedoelen. Er is, geloof ik, geen andere oplosssing. De Israel-lobby blijft anders zeiken.En ze krijgt gewoonlijk toch wel haar zin.  

5 opmerkingen:

Fennie Stavast zei

Ik heb wel een probleem met Benali zelf, niet omdat hij Marokkaan is. Al heeft dat er waarschijnlijk wel mee te maken. Ik weet dat Marokko "onderdanen in het buitenland" in de gaten houdt. Ik weer dat er niet veel "Marokkaanse Nederlanders" zijn die m.b.t. de Marokkaanse claim op West-Sahara in hun standpunt het internationaal recht volgen. Ik neem het ze niet al te kwalijk: ze willen wel op familiebezoek/vakantie naar Marokko kunnen. En in de meeste gevallen geloven ze het fake-news van het koninklijke regime. Maar Benali heeft meegewerkt aan de vertoning vaneen anti-Saharaanse film, door er een instemmende inleiding bij te verzorgen. Info over West-Sahara: wsrw.org.

Abu Pessoptimist zei

Fennie Stavast,
Ik heb niet echt een oordeel over Benali's inleiding. Ik weet te weinig over de druk waaraan Marokkanen blootstaan. Vergeet ook niet dat Benali een huis heeft in Tanger.
Wat misschien wel wetenswaardig is in het verband met het bovenstaande stuk, is dat Israel in de jaren '70 één van de eerste landen was om Marokko bij te staan bij de annexatie van de westelijke Sahara (zie o.m. Agnès Bensimon, Hassan II et les juifs, Ed. Seuil). Het was het begin van de diplomatieke toenadering tussen de twee landen. Israel bepleitte de zaak in Washington en Parijs en leverde wapens en training tegen de guerrilla-activiteiten van het Polisario.

Anoniem zei

Maar over die tweets van die Annabel Nanninga, wat nog wel een graadje erger was, hoor je niemand/.Zij mag gewoon in de eerste en tweede Kamer plaats nemen.
Gas geven als je een jood ziet, old habits die hard. #demjanjuk http://bit.ly/5KGaC2
— Annabel Nanninga (@ANanninga) December 14, 2009
Nu even wat Mein Kampfen kopen. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met de kerstcadeaux. ♫ Sti-hille nacht, siegheilige nacht. ♫
— Annabel Nanninga (@ANanninga) November 21, 2014
Waar blijft @2525 trouwens met zijn HumorEinsatzgruppe Magnietepistel op Jood.nl? SORRY! Joop.nl! #auschwitzen
— Annabel Nanninga (@ANanninga) December 10, 2013
Krijg toch allemaal de klere. Word voor mijn part allemaal jood. #holocauststraat spektakel
- Annabel Nanninga(@ANanninga) 25 juni 2014
‘heil hitler’roepen is op zichzelf ook volkomen ongevaarlijk.
Als antwoord op @evaluatie en @nynke
- Annabel Nanninga (@ANanninga) 17 oktober 2016

Abu Pessoptimist zei

Dat Annabel gegrossierd heeft in antisemitische uitlatingen is het CIDI, het NIW en aanhang een rotzorg. Voor de Israel-lobby is ze ongewtijfeld acceptabel als spreekster op 4 mei. Ze is net als haar voormalige boreale partijgenoot 'ik-ken-niemand-die-niet-antisemiet-is' Baudet ontzettende pro-Israel (Baudet was om dezelfde reden ook heel lang geaccepteerd). Haar uitlatingen waren ook alleen maar grappig bedoeld, heeft ze zelf gezegd. Ze is bovendien niet Marokkaans maar wit. Vlak ook dat niet uit.

Anoniem zei

In 2015 werd een AZC tegengehouden in Amstelveen: "geen moslims in een 'Jodenbuurt'".

https://niw.nl/ambivalentie-rond-azc-amstelveen-667/

Egbert

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...