zaterdag 2 januari 2021

Palestijn (24) verlamd nadat Israelische soldaat hem beschoot omdat hij hij zijn eigendom wilde redden

Israelische militairen hebben op karakteristieke wijze vrijdag 1 januari het nieuwe jaar geopend: ze hebben onnodig een jonge boer van korte afstand in de nek geschoten. De man in kwestie, de 24-jarige Haroun Abu Aram uit het dorp al-Tuwanah (Mussafer Yatta in het zuiden van de Westoever), is niet dood, maar zijn leven is wel totaal verwoest. De kogel beschadigde zijn wervelkolom en zijn ruggemerg. Hij is van de nek af volledig verlamd. De aanleiding was een ingrijpen van het leger bij het herbouwen van het huis van Haroun dat in november door het leger was verwoest (met het gebruikelijk argument dat het geen vergunning had). Bij de legeractie van vrijdag wilden de militairen een generator voor het opwekken van elektriciteit van Haroun in beslag nemen. Haroun en anderen probeerden dat te verhinderen. Er onstond wat getouwtrek, waarbij een vrouwelijke soldaat vanaf korte afstand een kogel in de nek van Haroun schoot. Het Israelische leger gaf - gewoontegetrouw - een verklairng af dat het schot zou zijn gelost tijdens schermutselingen waarbij met stenen werd gegooid. Maar deze leugen werd ontkracht door een video waarop te volgen was wat er gebeurde.  

De EU heeft naar aanleiding van deze gebeurtenis geprotesteerd. De afgezant van de EU naar de Palestijnen verklaarde dat de EU tegen dit soort disproportioneel geweld is. De afgezant vond dat Israel snel een onderzoek zou moeten instellen naar de gebeurtenis. (Dit protest gaat zeker helpen om dergelijke dingen in de toekomst te vermijden, dat begrijpt u). 

Ali Abu Alia
Misschien dat de afgezant ook kan vragen naar een onderzoek in althans een flink aantal van de 27 gevallen waarin het Israelische leger in het jaar 2020 Palestijnen doodschoot. De laatste was de 13-jarige Ali Abu Alia die op 14 december in de buik werd geschoten toen hij stond te kijken naar een demonstratie tegen het confisqueren van terrein in het dorp al-Mughayyir bij Ramallah. Tegen deze moord heeft de VN-vredesgezant voor het Midden-Oosten, Mladenov, weer  geprotesteerd. Eén van de andere slachtoffers was de zwaar autistische Eyad al-Hallaq in Jeruzalem die waarschijnlijk niet eens heeft begrepen wat er gebeurde toen hij werd afgemaakt  

In het geval van Haroun Aby Aram heeft het Israelische leger na een kort onderzoek geconcludeerd dat hij is neergeschoten doordat iemand in een levsnbedreiegnde sitautie voor de militairen het geweer van een soldaat wilde afpakken. ''The investigation revealed that a violent riot unfolded, where IDF forces were attacked by a number of Palestinians who sought to obstruct IDF enforcement activity,” zo citeert Haaretz de woordvoerder van het leger. “After the Palestinians refused to evacuate the area and continued to attack IDF forces, the commander fired warning shots into the air. During the warning shots, the Palestinians continued to violently attack the commander, and one Palestinian forcibly pulled him, whilst another one seized his weapon. As a result, undirected fire struck another Palestinian who was part of the riot.” 

Op de video is te zien dat er geen sprake was van aanvallen op de soldaten, laat staan dat er sprake was van een levensbedreigende situatie. Ook werden er geen waarschuwingsschoten afgevuurd. Het schot zelf is echter niet te zien op de video, maar volgens Palestijnse getuigen werd er gewoon op Haroun geschoten toen hij zijn generator niet losliet. De mensenrechtenorganisatie B'tselem reageerde op de bverklaring van het leger met de opmerking dat de legerwoordvoerder in 53 jaar bezetting de Israelische media heeft getrained om elke verklaring af te drukken waar het leger mee komt. “During 53 years of occupation, the IDF Spokesperson has developed the skill of justifying killing and injuring all Palestinians, even if he was just holding a generator, playing in his backyard at home, or shot in the back,” voegde B’Tselem eraan toe. 

Geen opmerkingen:

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...