donderdag 25 februari 2021

Bizarre Israelische ''corona vaccin-diplomatie'' oogst kritiek

Israel wordt wijd en zijd gesprezen om zijn voortvarende Covid-19 vaccinatiebeleid. Ongeveer een derde van de ruim 9 miljoen Israeli's hebben intussen twee inentingen ontvangen. Ook verscheen er nu een studie onder 1,2 miljoen mensen die bevestigde dat het Pfizer vaccin een bescherming biedt van 92% tegen ernstig ziek worden. Maar tegelijkertijd is er ook felle kritiek ontbrand op een vorm van Corona-diplomatie die premier Netanyahu deze week in praktijk bracht.  

Het ging om het wegggeve
Foto Gage Skidmore from
Surprise, AZ, USA (Wiki)
 USAn van een hoeveelheid doses Moderna vaccin aan landen die vriendendiensten aan Israel hebben verricht.Volgens het bureau van Netanyahu ging het om ''een aantal duizenden doses'' die werden geschonken aan Tsjechië, Hongarije, Guatemala, Honduras en een ander, ongenoemd land. Het radiostation Kan noemde een aanrtal van 100.000 doses. Volgens Netanyahu was het ''in ruil voor dingen die we al gekregen hebben.''  Die werden niet genoemd, maar Guatemala heeft in 2018 zijn ambassade naar Jeruzalem verplaatst, Honduras heeft bekend gemaakt dat te willen doen, Hongarije opende in 2019 een ''commercieel kantoor'' in Jeruzalem, en Tsjechië is van plan een ''diplomatiek kantoor'' in Jeruzalem te openen.  Radiostation Kan zei echter dat er wel 15 landen in het spel waren, waaronder landen in Afrika.  

Diplomatiek bedrijven met vaccins heeft natuurlijk al iets bizars. Maar wat met name kritiek kreeg was dat Israel vaccins ronddeelt en intussen blijft weigeren de Palestijnen te vaccineren. De Amerikaanse Senator Bernie Sanders noemde het schandalig dat Israel vaccins weggeeft, terwijl ''zoveel Palestijnen in de bezette gebieden nog wachten'' op vaccinatie. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyadh al-Malki noemde het Israelische gedrag ''immoreel''. En er was meer kritiek. Israel heeft slechts 2.000 vaccines aan de Palestijnse Autoriteit geleverd (een schijntje), en dezer dagen ook een vergunning afgegeven voor het doorlaten van 22.000 door Qatar geleverde doses Spoetnik 5 vaccin voor Gaza (goed voor 1% van de bevolking), Volgens de Geneefse Conventie is Israel verplicht te zorgen voor het welzijn van de onder de bezetting levende bevolking. maar Israel beweert dat het van die verplichting is ontslagen omdat de Akkoorden van Oslo de gezondheidszorg aan de Palestijnse Autoriteit heeft toevertrouwd.

4 opmerkingen:

Meir zei

Geen onzin verkopen Hijmans. Jouw lijfblad geeft zelfs aan wat er aan de hand was


Media adopts canard Israel denies vaccine to Palestinians - analysis
....
Despite the delay, the authority has not officially asked for help from Israel. Coordination between the two sides halted last year after the Palestinian president cut off security ties for several months.
https://www.theguardian.com/world/2021/jan/03/palestinians-excluded-from-israeli-covid-vaccine-rollout-as-jabs-go-to-settlers

Anti-Jewish COVID theories top list of worst antisemitism outbreaks
"Antisemites have blamed Jews for the medieval Black Plague to the WWI Spanish Flu" – and now they blame Jews for COVID-19, too.
https://www.jpost.com/diaspora/antisemitism/anti-jewish-covid-theories-top-list-of-worst-antisemitism-outbreaks-653599

MSM falsely accuses Israel of ‘excluding’ Palestinians from vaccine distribution, sparking accusations of antisemitism
https://thedarkwire.com/msm-falsely-accuses-israel-of-excluding-palestinians-from-vaccine-distribution-sparking-accusations-of-antisemitism/

Gewoon meedoen met de hetze. Is bij jou traditie

Abu Pessoptimist zei

Onzin? Je kan wel de anti-Palestijnse Guardian citeren, of de ronduit racistische Jerusalem Post, maar dat neemt niet weg dat ik gewoon feiten weergeef. Daar heb je het helemaal niet over. Maar als je toch bezuig bent, maak mij maar dudielijk wat het inhouden van belastingenafdracht door Israel en het daaropvolgende verbreken van de VEILIGHEIDScoordinatie door de Palestijnen, te maken heeft met het niet vaccineren van de bezette bevolking. Moeten ze daar eerst om vragen, volgens jou? JHoe? Allemaal een briefje sturen? Of opbellen naar Netanyahu?

Meir zei

....racistische Jerusalem Post.

Heb je nog steeds niet door dat jij je vooroordelen en hersenspinsels altijd in een bijv. nw verpakt ZONDER 1 enkel bewijs aan te voeren.

Henrik Pas zei

"ZONDER 1 enkel bewijs", sprak trol Meir.

De artikelen van AP staan tjokvol feiten, daar doet jouw mening niets aan.

Maar ik wil mild zijn, geef me, geachte Meir, nou eens één goede reden voor je pro-Israël-geschrijf, ik ben heel benieuwd. Ben je er geboren, is het land je dierbaar om een andere reden? Ik lees het graag.

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...