donderdag 15 april 2021

Boete voor 'Christenen voor Israel' wegens foute etiketten op wijn uit bezet gebied

Het ''Israel Producten Centrum'' van Christenen voor Israel  (Foto BDS Nederland) 

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit  (NVWA) heeft de winkel van de organisatie Christenen voor Israel (CvI) in Nijkerk een boete opgelegd omdat de organisatie wijn verkoopt uit nederzettingen in de door Israel bezette gebieden en weigert dat, zoals de regels van de EU voorschrijven, op de etiketten te vermelden. CvI moet € 2.100, -- betalen.
De zaak gaat terug tot april 2019. Toen kreeg de winkel in Nijkerk, het ''Israel Producten Centrum", na een bezoek van de NVWA een waarschuwing. Ruim een jaar later constateerde de organisatie BDS Nederland dat CvI nog steeds vermeldde dat de wijn afkomstig was uit  Israel, zij het dat CvI wel de moeite had genomen op het etiket toe te voegen dat de wijn afkomstig was uit ''een Israelisch dorp in Judea en Samaria''. BDS Nederland startte toen een actie om massaal brieven te schrijven naar de NVWA. Zo'n 3.500 mensen deden dat. En dat heeft er vorige week toe geleid dat, twee jaar nadat het feit was geconstarteerd, een boete werd opgelegd omdat CvI ''niet aan de wettelijke eisen voldoet''. 

De zaak toont vooral aan hoeveel tijd en moeite het kost om de Nederlandse autoriteiten te bewegen in actie te komen tegen onjuiste consumenteninformatie als het gaat om het onderscheid tussen Israel en de door Israel bezette westelijke Jordaanoever. En er zijn, om duidelijk te zijn, in Nederland nog heel wat meer ''producten uit Israel'' in omloop die vervaardigd zijn in de illegale nederzettingen. Alleen al de christenzionistische winkel in Nijkerk staat er vol mee. Ook reisorganisaties die reizen naar ''Israel'organiseren waarbij vooral (Oost) Jeruzalem en de Westoever worden beocht, worden meestal ongemoeid gelaten.CvI houdt intussen voet bij stuk, want ook ''Judea en Samaria' behoort tot Israel volgens hen, al kan het Internationaal Gerechtshof niet duidelijker zijn in zijn uitspraken dat het gebied is bezet. CvI heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan.  

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...