donderdag 8 april 2021

VS hervat de hulp aan de Palestijnen

(Foto UNRWA)

De Verenigde Staten heeft woensdag besloten de hulp aan de Palestijnen, die onder president Trump volledig was gestopt, weer te hervatten. Minister van Buitenlandse zaken Blinken liet bekend maken dat de VS $150 miljoen zullen betalen aan de UNRWA, de organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen. Verder gaat $75 miljoen als economische hulp naar de bezette gebieden, en nog eens $10 miljoen naar de Amerikaane hulporganisatie USAID voor structurele verbeteringen. 
De VS had eerder bekend gemaakt dat het de hulp zou hervatten en er naar zou streven om het kantoor van de PLO, de Palestijnse 'ambassade', in Washington weer te laten openen. De VS zou ook weer willen terugkeren van Trumps pro-Israelische 'vredesplannen' en terug willen keren naar het streven naar een twee-statenoplossing. Maar Washington zou voorlopig nog even afwachten hoe de politieke situatie in Israel zich ontwikkelt na de onduidelijke uitslag van de vierde Israelische verkiezingen in twee jaar tijd.
 Eerder, in maart, droeg de VS al $15 miljoen bij aan extra Covid-19 hulp voor kwetsbare gemeenten op de Westoever en in Gaza. Het geld voor UNRWA blijft echter voorlopig flink achter bij het bedrag van $365 miljoen dat de VS in 2017, vóór de stopzetting, aan de organisatie betaalden. Volgens het persbureau Reuters wil Blinken eerst aftasten in het Congres of er niet juridische obstakels zijn. UNRWA heeft zich blij getoond met het bedrag. De organisatie meldt dat de $150 miljoen zal worden gebruikt om de ongeveer 700 scholen voor een half miljoen kinderen draaiende te houden, evenals de 150 gezondheidsklinieken voor 8,5 miljoen patiënten en voor noodhulp in Syrië, de Westoever en Gaza plus Oost-Jeruzalem. Bij dat laatste gaat het onder meer om voedselhulp, geestelijke bijstand en extra hulp in verband met Covid-19. UNRWA's topman Philippe Lazzarini, merkte echter op dat UNRWA door het gebrek aan hulp door een diep dal is gegaan. Hij deed een beroep op alle landen om te blijven bijdragen. 
Israel heeft, zoals te verwachten was, tegen het Amerikaanse besluit geprotesteerd.  De Israelische ambassadeur in de VS, Gilad Erdan, zei dat UNRWA eerst moet stoppen met opruien en antisemitische inhoud uit lesboeken moet laten verwijderen. Minister Erdan van Buitenlandse Zaken sloot zich bij dit rituele protest aan. Hij zei dat UNRWA niets bijdraagt tot de oplossing van het conflict en er alleen toe bijdraagt dat het blijft voortbestaan.

1 opmerking:

Anoniem zei

Bedankt voor al je informatie Maarten Jan. Ik plaats het allemaal op fb. Ook vaak op fb van media of politici als reactie bij mensen die het steeds voor Israel op nemen.
Corrie

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...