donderdag 6 mei 2021

Palestijnse jongen en Israelische student dood door geweld, Israel pakt een dader

Saíd Odeh
Israelische soldaten hebben woensdagavond in het dorp Odla ten zuiden van de Palestijnse stad Nablus de 16-jarige Sa id Yousef Mohammed Odeh gedood. Hij was met scherpe munitie in de rug geschoten.Dat gebeurde tijdens onlusten die uitbraken nadat het Israelische leger het dorp was binnengevallen. Volgens het persbureau al-Quds werd Sa'id na te zijn verwond meegenomen door het leger. Later werd zijn lichaam overgedragen aan de Palestijnse Rode Halve Maan. Nog een andere jongen liep een wond in de rug op door scherpe munitie. Hij belandde in het Rafidia ziekenhuis in Nablus. Volgens het leger werd er in het dorp gegooid met molotov-cocktails.  Het leger beschoot de dorpelingen daarop met scherpe munitie en  met zogenoemde rubberkogels en traangas. Het lijkt overigens onwaarschijnlijk dat Sa'id Odeh en de andere gewonde jongen de militairen bekogeld zouden hebben terwijl zij met hun rug naar hen toe waren.  

Gisteren overleed ook Yehuda Guetta (19), één van de drie Israelische yeshiva leerlingen die op 2 mei werd neergeschoten bij de Tapuach-kruising door een Palestijnse schutter Anders dan de man die de 16-jarige Sa'id doodschoot, is deze schutter volgens de Israelische politie intussen wèl gearresteerd. Het is Montasser Shalabi uit het dorp Turmusayya. Hij heeft de Amerikaanse nationaliteit. Een jaar geleden was hij naar de Westoever teruggekeerd, nadat hij lang in de VS had gewoond. Zijn 17-jarige zoon was al eerder opgepakt en gisteren werd ook zijn vrouw meegenomen. Verschillende dorpelingen uit het dorp 'Aqraba zijn eveneens opgepakt. Ze worden ervan verdacht Sahalabi te hebben geholpen, al kon het leger dat nog niet hard maken. 'Anabta is het dorp waar de auto werd teruggevonden die Shalabi zou hebben gebruikt en die hij na zijn daad in brand zou hebben gestoken. Het leger heeft het dorp al drie dagen van de buitenwereld afgesloten.     

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...