woensdag 2 juni 2021

Israelische parlement kiest kleurloze Herzog tot president

 Het Israelische parlement heeft Yitzhak ''Bougie'' Herzog tot de nieuwe president van Israel gekozen. Herzog kreeg woensdagmorgen 87 stemmen. Zijn tegenkandidate was de in Casablance geboren Miryam Peretz, een koloniste, docente en schoolhoofd. Zij kreeg 27 stemmen. Peretz kreeg nationale bekendheid (en de Israel Prize) door de wijze waarop zij haar verlies droeg: in '98 in Libanon werd haar oudste zoon gedood in een hinderlaag en in 2010 verloor zij haar tweede zoon in Gaza. Herzog volgt de huidige president Rivlin op in juli. 

Hezog is een telg van wat de ''Israelische zionistische aristocratie'' mag heten, waartoe ook onder meer Abba Eban, Moshe Dayan, en Ezer Weizmann behoorden. Zijn vader Chaim Herzog was generaal en eveneens een van de Israels presidenten, zijn grootvader Rabbijn Yithak Halevi Herzog was eerst opperrrabbijn van Ierland en later Ashkenazische opperrabbijn van Israel.  

 Herzog kreeg zijn  bijnaam Bougie van zijn Franssprekende. Egyptische moeder die hem als klein jongetje mooi als een pop (buba in het Hebreeuws) vond en die bijnaam ''verfranste''. De naam is sindsdien aan hem blijven kleven. Herzog is eerder advocaat en kabinetssecretaris van Ehud Barak geweest. Daarna was hij Knessetlid en minister in kabinetten met Ariel Sharon en Ehud Olmert. Hij was ook voorzitter van de 'linkse' Arbeid-partij en voorzitter van de Jewish Agency. Hij staat bekend als intelligent, maar onuitgesproken. Er zijn van hem geen opmerkelijke standpunten of  uitspraken bekend. Gewoonlijk kiest hij middenposities. Het presidentschap is in Israel een ceremoniële functie zonder al teveel inhoud. Misschien is Herzog daarom wel de ideale president. 

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...