maandag 26 juli 2021

Tunesische president is wanbeleid beu en grijpt de macht

Kais Saied (Wikipedia)

Tunesië is opnieuw in een diepe politieke crisis gedompeld nadat de president, Kais Saied, de premier. Hichem Mechichi, naar huis heeft gestuurd en het parlement voor 30 dagen heeft ''bevroren''. Saied nam het besluit zondagavond nadat er op het presidentiële paleis overleg had plaatsgevonden met de vertegenwoordigers van de ordehandhavers en het leger. 

Saied stelt dat hij opereert binnen het kader van de grondwet. Artikel 80 daarvan geeft hem het recht het parlement buitenwerkinmg te stellen (maar niet te ontbinden) als er sprake is van ''dreigend gevaar''.  Kaies heeft verder de immuniteit van de parlementsleden opgeheven. Hij kondigde aan dat sommigen van hen, die in juridische kwesties verwikkeld zijn, zullen worden vervolgd. Het is verder niet zijn bedoeling alleen te regeren, maakte hij bekend. Hij wil een nieuwe premier aanwijzen en die moet dan een nieuwe regering samenstellen. 

 Tunesiërs reageerden uiteenlopend op het nieuws. Op verschillende plaatsen gingen mensen de straat op om het afzetten van de regering te vieren. Er werd vuurwerk afgestoken. Kaies, die tot geen enkele partij behoort, en die bij zijn aantreden had beloofde het recht in ere te zullen herstellen en voor een ander soort regering te zullen gaan zorgen, werd in 2019 gekozen als een soort outsider. Hij is echter bij veel mensen die het gekrakeel van de afgelopen jaren moe zijn, behoorlijk populair.

Een ander deel van de bevolking protesteerde echter dat Saied een ''coup'' had gepleegd. Rachid Ghannoucchi, die partijleider is van de grootste partij, de gematigd islamitische Ennahda, en tevens parlementsvoorzitter, probeerde tevergeefs het parlement binnen te komen. ''Het leger behoort het land en de godsdienst te beschermen,''  protesteerde hij. Van de militairen kreeg hij echter te horen dat zij orders hadden gekregen om het parlement op slot te doen. 

Het is duidelijk dat president Saied hoog spel speelt en dat de Tunische democratie opnieuw ernstig in gevaar is. Tunesië was het enige land dat in 2011 redelijk ongeschonden uit de Arabische Lente tevoorschijn kwam. De dictator Zein al-Abedin al-Ali (en zijn gruwelijke vrouw en haar familie) waren weggestuurd en het land werd opnieuw een democratie. Maar het viel al gauw ten prooi aan  een eindeloze strijd tussen de diverse politieek partijen. In 2014 werd dat beslecht met een ''compromis'' grondwet, die de president maakte tot bewaker van de veiligheid en uitvoerder van het buitenlands beleid.  

Wat echter bleef was  een alsmaar voortdurende economische crisis, voortdurende ruzies tussen de president en parlementsvoorzitter Ghannouchi, en een rampzalig corona-beleid dat leidde tot tekorten aan zuurstofvoorraden en niet minder dan 18.000 doden eiste (op een bevolking van 12 miljoen), wat Tunesië deed belanden in de lijst van landen die het niet al te best hadden gedaan. Voorafgaande aan het ingrijpen van Saied waren er al oproepen, onder meer op Facebook, tot het houden van demonstraties op 25 juli, de 'Dag van de Republiek', waarin zou worden opgereoepen het parlement en de regering weg te sturen en sociale en economische hervormingen in te voeren onder leiding van de president. Ook werd aangedrongen op het schrijven  een nieuwe grondwet. Saied lijkt in ieder geval voor een deel aan die oproepen te zijn tegemoetgekomen.   

  



Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...