vrijdag 3 september 2021

Gaza: afsluiting iets verlicht, maar wel opnieuw een demonstrant doodgeschoten

Ahmad Mustafa Saleh
In de ononderbroken serie van Palestijnen die omkomen door Israelisch geweld, is donderdagavond de 26-jarige Ahmad Mustafa Saleh uit het Jabalya-kamp in Noord-Gaza gedood. Hij werd neergeschoten tijdens de protesten die de afgelopen paar weken worden gehouden in Gaza, tegen de intussen veertien jaar oude afsluiting door Israel (dat daarbij wordt bijgestaan door Egypte).

Saleh werd naar het Indonesische hospitaal in Jabalya gebracht waar werd geconstateerd dat hij was overleden. Vijftien anderen raakten gewond van wie vijf door scherpe munitie - één van hen, een jongen van 15 raakte zeer ernstig gewond. Tien anderen liepen brand- en snijwonden op doordat de Israeli's ook hoge snelheids traangasbommen afvuurden.

Het resultaat van de jongste serie demonstraties is nu drie dode Palestijnen en één dode Israeli. Op 25 augustus stierf de 32-jarige Osama Ad'eij uit het Jabalya-kamp na een paar dagen eerder te zijn gewond. Op 28 augustus overleed het 12-jarige jongetje Omar Hassan Abu al-Nil negen dagen na een schot in de nek te hebben opgelopen. En weer een paar dagen later  overleed ook de 21-jarige Israelische sluipschutter Barel Shmueli, die door een demonstrant door een schietgat in de Muur van de ''verkeerde kant'' door zijn hoofd was geschoten. 

Op de Westoever overleden in diezelfde tijd zes mensen door Israelisch geweld: vier jongeren werden op 16 augustus doodgeschoten in het Jenin-kamp. Op 24 augustus werd de 15-jarige Imad Hashash volstrekt willekeurig van het dak van het huis van zijn ouders geschoten, en op 1 september werd om totaal onduidelijke redenen de 39-jarige vader van vijf kinderen Raed Jadallah uit een dorp bij Ramallah bij een checkpoint doodgeschoten toen hij thuiskwam van zijn werk. 

De ironie wil dat, terwijl dit moorden in een tempo van ongeveer één per twee dagen doorgaat, Israel een aantal ''vertrouwenwekkende'' maatregelen aankondigde. De PA op de Westoever kreeg een vooruitbetaling op zijn nog te innen belastingen, 5.000 vergunningen die alsnog een legale status van inwoner verlenen aan mensen die met inwoners van de Westoever zijn getrouwd, en 1.000 bouwvergunningen in ''Area C''. In Gaza werd de zone waarbinnen mag worden gevist (die heel regelmatig wordt ingekrompen) weer uitgebreid tot 15 mijl, werd het aantal mensen met vergunningen om handel te drijven over de grenzen van de Strip verhoogd tot 7.000, en werd de ban op de invoer van bouwmaterialen opgeheven, terwijl Israel ook de levering van schoon water zal gaan verhogen. Egypte opende intussen weer de grens bij Rafah. 

Misschien moet er nog aan worden toegevoegd dat Israel de hoogzwangere gevangene Anhal al-Deek, na een Palestijnse actie, vrijlaat tegen een borgsom van (omgerekend) $ 12.500, waarbij haar arrest wordt omgezet in huisarrest. Ze staat op het punt van bevallen en op die manier hoeft dat niet in de gevangenis te gebeuren.  Desalniettemin blijft de kans dat de ''vertrouwenwekkende maatregelen'' effect zullen hebben overigens miniem. Om om niet te zeggen: ongeveer nihil.  

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...