zondag 19 september 2021

Israel pakt ook de laatste twee gevangenen op van de Gilboa-uitbraak

Links Nuf'eiat, rechts Kamamji.

Israel heeft in de nacht van zaterdag op zondag de laatste twee uit de gevangenis van Gilboa ontsnapte gevangenen opgepakt. Zij waren gelokaliseerd in Jenin, een plaats waar de Israelische strijdkrachten eigenlijk volgens de akkoorden van Oslo niets te vertellen hebben (want een gebied onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit), maar Israel houdt zich daar al ruim 20 jaar niet aan en de Palestijnse Autoriteit heeft zich daar schijnbaar bij neergelegd. 

Een forse troepenmacht vergezeld van undercover eenheden sloot het westelijke gedeelte van Jenin af, een huis werd omsingeld door militairen en via luidsprekers werden de mensen in het huis opgeroepen naar buiten te komen. Na een paar minuten kwamen Ayham Kamamji en Munadel Nuf'eiat naar buiten, waar zij werden ingerekend. Ook twee mensen die hen hadden geholpen werden opgepakt. 

De arrestatie ging gepaard met ongeregeldheden. De Israelische troepen werden bekogeld met stenen en ''geimproviseerde explosieven'' (vuurwerk? Molotov cocktails?). Als antwoord schoten de Israeli's met scherp, Drie mensen werden naar een ziekenhuis gebracht. De Israeli's hadden overigens zaterdag pas enkele uren eerder vernomen dat de twee in Jenin waren. Daarvoor had het leger nog dezelfde dag zoektochten gehouden in de dorpen Kfar Dan, Javed en Burqin.

De zes gevangenen waren ontsnapt op5 september via een zelfgegraven tunneltje van ekele tientallen meters lang, waarmee al in december 2020 was begonnen.  Vier van hen werden al na enkele dagen weer gepakt in, en in de buurt van, Nazareth. Tenminste een van de vier, Zakaria Zubeidi, een voormalige commandant van de Fatah-militie in Jenin en ex-directeur van het Palestijnse Freedom Theater, is daarna tijdens de ondervragingen die op de arrestatie volgden, hevig mishandeld.Hij heeft een aantal gebroken ribben en een gebroken kaak. De nu opgepakte gevangenen wacht vrijwel zeker eveneens een aantal niet zachtzinnige verhoorsessies. 
In Israel heeft het feit dat het prestige van het gevangeniswezen zo kon worden aangetast door een ontsnapping die maanden voorbereiding kostte en met vrijwel bovenmenselijke volharding moet zijn uitgevoerd, de nodige onrust veroorzaakt. Er is nog in hevige mate onderzoek gaande naar het hoe en wat. Minister Bar Lev van Publieke Veiligheid heeft de instelling van een officiele onderzoekscommissie aangekondigd. Maar intussen is  al duidelijk geworden dat nog meer gevangenen wisten wat er gaande was in de cel  van waaruit de zes ontsnapten zaten. Tenminste vier anderen  hebben ook bij de voorbereidingen geholpen. Van de zes ontsnapten waren ervijf lid van de Islamitische Jihad. Zubeidi de zesde, was als enige lid van Fatah. Hij was pas twee dagen van tevoren op zijn verzoek naar deze cel overgeplaatst, omdat hij een man wilde vervangen die uiteindelijk besloot niet aan de uitbraak mee te doen, aangezien  hij sowieso binnen niet al te lange tijd zou vrij komen. 

De ontsnapping heeft dus niet al te lang vrijheid opgeleverd voor de zes. Wat het avontuur echter wel heeft gedaan is het moreel van ongeveer de gehele Palestijnse bevolking een ongekend positieve impuls geven. Ook dit weekeinde werd er in binnen- en buitenland opnieuw voor de gevangenen gedemonstreerd. Daarnaast vestigde het ook opnieuw de aandacht op het lot van de bijna 5.000 Palestijnse gevangenen, die voor het grootste deel politieke gevangenen zijn,  die vaak bizarre en onmenselijk lange straffen uitzitten zonder uitzicht op de mogelijkheid voor hun dood ooit nog vrij te komen. En die bovendien -in strijd met het volkenrecht - gevangen worden gehouden in gevangenissen op Israelisch grondgebied, ver van hun eigen bezette woonplaatsen. 

6 opmerkingen:

chris zei

En vergeet niet de dreun voor Israels reputatie in het buitenland.

Meir zei

Doe niet zo schijnheilig Hijmans met je Oslo-akkoord. Terroristenleider Arafat had er geen boodschap aan. Zeven maanden later begonnen de Arabieren in Afula te moorden.

Nee, je dient je te laten afslachten volgens jou, want 'overeenkomst'.

Weet je niet meer en dus herinner ik je er even aan:
ARTICLE XV

Prevention of Hostile Acts

1. Both sides shall take all measures necessary in order to prevent acts of terrorism, crime and hostilities directed against each other, against individuals falling under the other's authority and against their property, and shall take legal measures against offenders.

Je kunt natuurlijk doorgaan met je lezers te bedonderen maar de overeenkomsten staan nog altijd op het net en kunnen worden opgezocht.
En als Arafat aanspoort om te moorden dan dient het IDF in te grijpen.

En na Afula volgde een eindeloze reeks van moorden door Arabieren.

Geen onzin vertellen Hijmans want de eerste vier waren razendsnel gevangen omdat de Arabieren niets te maken wenste te hebben met hen, zij vertelden het IDF zelf waar het uitschot zat.

While security forces were leaving the city, clashes with Palestinians erupted in a number of locations where they threw stones and explosives and opened fire toward Israeli forces.
https://www.jpost.com/breaking-news/clashes-break-out-between-israeli-forces-palestinians-in-jenin-679756

Van jouw kant ALTIJD eenzijdig berichten. Ach, er was vuurwerk en verder niets.

En heirvan ging een positieve impuls uit.
Arabieren kicken op terreur en geweld, worden immers gedreven door hun jachtakte'de koran'.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Dus het Israelische leger pakt in 2021 mensen op in gebied A (Jenin) omdat Arafat,de man die vanaf 1974 ijverde om de Palestijnen de twee-staatsoplossing te laten aanvaarden, in 1993 opdracht zou hebben gegeven te gaan moorden in Afula.
Ik vind dat een zeer originele gedachte.

Meir zei

Ben je nou echt zo naïef om te geloven in de twee-staten oplossing van Arafat? Het antwoord is ja, want je haat Joden.
Wat ook (steeds weer) opvalt is dat je niet kunt lezen en geen benul hebt van chronologie.

Voor jou zal ik er in het vervolg een lijn onderzetten als ik het over twee zaken heb want jij hebt moeite met lezen.
Je zet je overigens zelf voor schut tegenover je aanhang als je dergelijke opmerkingen maakt
Aan de Volksuniversiteit of buurthuis is geheid nog wel een plekje voor je bij 'begrijpelijk lezen voor beginners'.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
In mijn vorige opmerking maakte ik je al een compliment voor originaliteit, maar ik had je onderschat. Ditmaal maak je duidelijk dat om in de twee-statenoplossing te geloven je jodenhater moet zijn. Dat is nogal wat! Een paar Israelische partijen, joodse gemeenschappen over de hele wereld, Joe Biden, het Amerikaanse establishment, AIPAC, J-Street, de EU, noem ze allemaal maar op. Allemaal jodenhaters. Je moet wel een super originele geest zijn als je niet bang bent de halve mensheid voor antisemiet uit te maken.
Ik hoor daar overigens niet bij. Al een flink aantal jaren geloof ik niet meer in de twee-statenoplossing. Teveel nederzettingen. Ik geloof alleen nog in een staat waarin iedereen gelijke rechten heeft.

Anoniem zei

Jezus Meir (excusez de onfortuinlijke gewoonte), je valt nu wel erg door de mand, is er geen enkel brokje logica over?

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...