zaterdag 11 september 2021

Israel pakt vier van de zes ontvluchte gevangenen weer op

Vlnr: Zakaria Zubeidi, Mahmoud Arda, Mohammed Arda, Yacoub Qadri. 

Israelische agenten en Shin Bet personeel hebben gisteren vier van de zes maandag ontsnapte gevangene uit de Israelische Gilboa-gevangenis weer ingerekend. Op de Westoever leidde dat tot protestdemonstraties, vanuit Gaza werden raketten afgeschoten. 

Helaas. De vrijheid was van korte duur. De zes hadden beter verdiend na hun gevaarlijke ontsnapping via een tunneltje. Eerst werden vrijdagavond Yacoub Qadri en Mahmoud Arda ingerekend, nadat zij in Nazareth aan een vrouw had den gevraagd of die iets te eten voor ze had. De vrouw belde de politie en dat was voor hen het einde. Een paar uur later werden  Zakaria Zubeidi en Mahmouds neef Mohammed Arda gevonden in de plaats Umm al-Ghanam, ten oosten van Nazareth. Nog twee man zijn voortvluchtig. Waarschijnlijk zullen zij ook gevonden worden. Moorden onder Palestijnen in de  ''Palestijnse sector'' blijven vaak onopgelost, maar door Israel gezochte Palestijnen houden het nooit erg lang vol in het heilige  land. 

Het nieuws van de arrestatie van de eerste twee leidde vrijdagavond tot demonstraties in Jenin, de plaats waar de zes vandaan kwamen. Ook in Bethlehem werd vrijdagavond gedemonstreerd en zaterdagochtend opnieuw. De demonstratie werd met traangas, geluidsbommen uiteen gedreven. Een 19-jarige man werd opgepakt.  Verder was er een demonstratie in het Baqaa-kamp bij Amman in Jordanië. Vanuit Gaza werden raketten afgeschoten die werden onderschept. Israel voerde daarop een aantal represaille bombardementen uit. 

De opgepakte vier gaan een harde tijd tegemoet, heftige ondervragingen al of niet gepaard aan marteling, daarna vermoedelijk langdurige eenzame opsluiting. Hun advocaten mogen ze voorlopig niet zien. Intussen zijn ook diverse van hun familieleden opgepakt en is de verhouding met gevangenen in Israelische gevangenissen, die na de ontsnapping inderhaast zijn verplaatst, gevisiteerd en door elkaar gemengd, op scherp gezet. Alle bezoeken aan gevangen zijn voorlopig ook van de baan. In de Ketziot-gevangenis in de Naqab (Negev) werd uiot p[rotest door gevanmegnen branmd gesticht. Tegen deze achtergrons werd vrijdagavond ook nog in Jeruzalem een bekende arts doodgeschoten, omdat hij volgens Israel een aanval had willen plegen met een mes.  
 

1 opmerking:

Meir zei

Citaat: "De zes hadden beter verdiend na hun gevaarlijke ontsnapping ..."


Nog even wachten en je loopt met een bomgordel HaCarmel binnen om het restaurant op te blazen.

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...