vrijdag 24 september 2021

Protesten tegen diefstal grond in Beita eisen achtste slachtoffer

Ali Khabisa 
De demonstraties tegen de Israelische diefstal van grond in het Palestijnse dorp Beita ten zuiden van Nablus hebben vrijdag opnieuw een leven geëist. Israelische militairen schoten tijden de protestmars de 28-jarige Ali Khabisa met scherp in zijn hoofd. De man werd naar het dichstbijzijnde gezondheidscentrum gebracht waar de dood werd geconstateerd. Khabisa is al het achtste slachtoffer dat in de afgelopen maanden is gevallen bij de protesten in Beita. Vrijdag werden bovendien ook nog acht anderen gewond.

Beita demonstreert al sinds mei tegen een nieuwe - ook door de Israelische regering - niet erkende nederzetting die kolonisten hadden opgezet nadat een schizofrene Palestijn uit Amerika bij een checkpoint de jonge kolonistYehuda Guetta had doodgeschoten. De nederzetting werd vervolgens door enkele tientallen gezinnen vliegensvlug opgezet op de heuvel Sbeih bij Beita. Het opzeten kon zo snel omdat daar al eerder een nederzetting was opgericht  - eveneens niet erkend - nadat in 2013 de kolonist Evyatar Borovsky uit Yitzhar was doodgestoken. Hij werd toen weliswaar ontruimd, maar kon weer vrij snel weer in gebruik worden genomen. Hij werd ook Evyatar genoemd, naar de eerste versie. 

Ook de tweede versei van Evyatar is ontruimd, maar de gebouwen mochte van het hooggerechtshof blijven staan totdat een commissie heeft uitgezocht hoe het zit met de eigendomsrechten van de grond op de heuvel Sbeih die volgens de Palestijnen als sinds mensenheugenis in het bezit is van  Beita. De kolonisten legden zich daarbij neer, vol vertrouwen dat zij binnenkort kunnen terugkeren. Ook Beita is ervanovertuigd dat de kans groot is dat de nederzetting zal blijven bestaan. 

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...