woensdag 15 september 2021

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi

Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die maandag 12 augustus uitbraken, is nadat hij weer was opgepakt, zwaar mishandeld. De Commissie voor de Gevangenen en de Zaken van ex-Gevangenen van de Palestijnse Autoriteit heeft dat bekend gemaakt. Dat gebeurde nadat Zubeidi woensdag, vier dagen na te zijn opgepakt, eindelijk bezoek mocht hebben van zijn advocaat. 

Zubeidi was eerder al voor behandeling naar het Rambam-ziekenhuis in Haifa  gestuurd na zijn verhoor.Hij is hevig geslagen en heeft een aantal gebroken ribben en een gebroken kaak. Ook zit hij onder de blauwe plekken en schrammen. Hij slikt pijnstillers. Overigens is zo'n behandeling geen uitzondering in Israel. Zijn opgepakte collega-gevangenen zijn niet veel beter behandeld. In Israel is ''milde lichamelijk druk'' op gevangenen (lees: marteling) indertijd door het hooggerechtshof toegestaan.

Zubeidi vertelde zijn advocaat, Avigdor Feldman, dat hij niet had deelgenomen aan het graven van de tunnel waardoor de gevangenen ontsnapten. Pas een dag voor de ontsnapping was hij in de cel terecht gekomen van de andere vijf. Dat komt overeen met een verhaal in Haaretz dat een van de gevangen die wel had meegegraven op het laatste moment ervan afzag om te vluchten. Hij zou namelijk binnenkort sowieso vrijkomen en vond het risico te groot. Daarna waren er wisselingen geweest. 

 Zubeidi vertelde dat de gevangenen in de vier dagen dat de vier hadden rondgezworven zich hadden gevoed met vruchten die ze op het land vonden zoals bijvoorbeeld cactusvruchten en vijgen. Ook hadden ze geen watergedronken. Ze hadden geen beroep gedaan op de Israelische Palestijnen in Galilea waar ze terecht waren gekomen.Niet omdat ze bang voor ze waren, maar uit vrees voor de eventuele gevolgen voor deze mensen als zij hen zouden helpen. Haaretz meldde nog dat Zubeidi aanvankelijk naar de Westoever had willen vluchten wat niet as gelukt. Ook zouhij verbaasd zijn geweest dat de andere gevangenen eigenlijk geen plannen hdden voor als ze eenmaal uit de gevngenis waren.

Ongeveer 1.400 gevangenen in Israelische gevangenissen die vrijdag een hongerstaking zouden beginnen, hebben deze weer afgelast. De hongerstaking was bedoeld als protest tegen de diverse collectieve straffen die het gevangeniswezen had afgekondigd na de ontsnapping van de zes gevangenen, zoals het opschorten van bezoek en het over andere gevangenissen verspreiden van gevangenen. De afgelasting komt nadat de leiding van de gevangenissen de maatregelen weer heeft ingetrokken.

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...