woensdag 15 december 2021

''Optreden Israelische autoriteiten en politie bij onlusten in Lod in mei was discriminerend''

Ultra-nationalisten en politie in gesprek in Lod. Tijden de onlusten bleken ze vaak samen te werken. (Foto Oren Ziv)
Israelische ordehandhavers hebben buitensporig geweld gebruikt om vreedzame protesten van Palestijnen in Lod (Lydda) tijdens de onlusten in de stad in mei 2021 uiteen te drijven. Dat meldt Human Rights Watch in een nieuw rapport
Depolitie trad bij tijden halfslachtig en ongelijk op tegen geweld tegen Palestijnse burgers gepleegd door Joodse ultranationalisten. Verklaringen van hoge Israëlische functionarissen leken die discriminerende reacties van autoriteiten en de rechterlijke macht aan te moedigen.
Onrust in Lod en in andere steden in Israël en de Westelijke Jordaanoever vond plaats in mei tegen de achtergrond van discriminerende pogingen om Palestijnen te dwingen hun huizen in bezet Oost-Jeruzalem te verlaten, het gebruik van buitensporig geweld door Israëlische veiligheidstroepen tegen demonstranten en gelovigen in de Aqsa-moskee in Jeruzalem, en de uitbarsting op 10 mei van vijandelijkheden tussen Israël en Palestijnse gewapende groepen in Gaza die duurden tot 21 mei.
Op de avond van 10 mei begonnen Palestijnen vreedzaam te protesteren buiten de al-Omari-moskee van Lod tegen de dreigende overname van Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem. Hoewel de politie toestemming had gegeven voor de demonstratie, meldden getuigen dat veiligheidstroepen traangas en stungranaten op de menigte afvuurden, nadat een jonge man een Israëlische vlag op een openbare plek had vervangen door een Palestijnse vlag. Palestijnse demonstranten staken later vuilnisbakken, auto's en banden in brand en elders in de stad braken confrontaties met Joodse inwoners uit.
In de vier dagen die volgden, richtten groepen Palestijnse en Joodse relschoppers zich afzonderlijk op Joodse en Palestijnse eigendommen en gebedshuizen. Naast de moord op een Jood en een Palestijn, vielen er tientallen gewonden, werd een moslimbegraafplaats vernield en werden tientallen auto's in brand gestoken. De regering vaardigde op 12 mei een noodtoestand uit om het geweld in te dammen, onder meer werd niet-ingezetenen verboden Lod te betreden. Niettemin kwamen op 12 mei tientallen Joodse ultra-nationalisten die niet in Lod wonen, de stad binnen, sommigen van hen gewapend, in strijd met de noodverklaring van de regering, vertelden getuigen aan Human Rights Watch. Een Israëlische journalist die verslag uitbracht van Lod en het zittende gemeenteraadslid zeiden dat de gemeentelijke autoriteiten de buitenstaanders 's nachts hebben opgevangen in een gebouw dat eigendom is van de stad in de buurt van een Palestijnse begraafplaats. Deze groepen gooiden 's nachts stenen naar Palestijnse huizen en winkels en naar de al-Omari-moskee. Op videoclips van enkele incidenten is te zien dat de politie dicht bij Joodse relschoppers staat terwijl ze met stenen gooien maar niets doen. Human Rights Watch heeft gevallen gedocumenteerd waarin de wetshandhavers afzijdig bleven en nalieten om in te grijpen om de Palestijnse inwoners van Lod te beschermen.
De Israëlische autoriteiten en rechtbanken gingen op een totaal verschillende manier om met de moorden op een Palestijnse man en op een Joodse Israëliër die onder complexe omstandigheden door burgers werden vermoord tijdens het geweld. Bij de moord op Musa Hassuna, een Palestijn, hebben de autoriteiten alle Joodse verdachten minder dan 48 uur na de moord op borgtocht vrijgelaten, nadat ze ''zelfverdediging''hadden aangevoerd. De autoriteiten sloten het onderzoek tegen hen minder dan zes maanden later zonder aanklacht. Bij de moord op Yigal Yehoshua, die joods is, zitten acht Palestijnse verdachten maandenlang vast in afwachting van vervolging voor een aantal aanklachten, waaronder “moord als een daad van terrorisme”.Na de onrust in mei hielden veiligheidstroepen gedurende ongeveer twee weken 2.142 mensen in heel Israël en Oost-Jeruzalem vast in een "afschrikkingsoperatie" die de autoriteiten "Law and Order" noemden. Volgens Amnesty International waren ongeveer 90 procent van de gearresteerden Palestijnen burgers van Israël en inwoners van Oost-Jeruzalem. In een rapport van september schreef AFP dat de Israëlische politie de arrestatie van 154 mensen in verband met "ordeverstoringen" in Lod had bevestigd. Van hen waren er 120 Palestijns.
Palestijnse burgers van Israël worden systematisch gediscrimineerd in vele andere facetten van het leven, waaronder met betrekking tot juridische status, grondbeleid en toegang tot hulpbronnen en diensten, zoals Human Rights Watch heeft gedocumenteerd. Deze systematische discriminatie weerspiegelt het beleid van de Israëlische regering om Joodse Israëli's te bevoorrechten ten koste van Palestijnen

Geen opmerkingen:

Biden geeft Israel $26 miljard op dezelfde dag dat Israel zegt dat aanval op Rafah doorgaat

De Amerikaanse president Biden heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een besluit dat 95 miljard dollar aan hulp wordt vrijgegeven. Da...