donderdag 6 januari 2022

Jonge Palestijn doodgeschoten, twee Palestijnen overreden

Bakir Hashash
Israelische militairen hebben donderdagmorgen heel vroeg weer een jonge Palestijn doodgeschoten, ditmaal vlakbij het Balata vluchtelingenkamp bij Nablus, in het plaatsje Balata Balad. Het was de 21-jarige Bakir Mohammed al-Hashash. Hij was de eerste van dit nieuwe jaar.
Aan Bakirs dood ging een vuurgevecht vooraf met de soldaten die in de plaats iemand kwamen arresteren. Zij doorzochten diverse huizen en namen uiteindelijk één man mee, Mohammed Salama. Het Palestijnse Balata kamp is berucht omdat er veel wapens in omloop zijn. De Palestijnse politie blijft om die reden liever weg uit het kamp.
Bakir was overigens niet de enige dode van donderdag. Iets later die ochtend werd de 25-jarige Mustafa Yassin Falna uit het dorp Safa ten westen van Ramallah geschept door een auto van een Israelische kolonist. Mustafa, die getrouwd was en de vader van een anderhalf jaar oude baby, was op weg naar zijn werk in Israel. Hij overleed. De kolonist reed door.
Mustafa Falna
Woensdag raakte de 75-jarige sheikh Suleiman al-Hathalin in het gebied uit Umm al-Kheir (in de serie dorpen bij Musafer Yatta ten zuiden van Hebron) ernstig gewond toen hij werd overreden door een Israelische sleepwagen. Hij liep een schedelbasisfractuur op. Zijn toestand is kritiek. De sleepwagen was in het gebied om een aantal auto's van Palestijnse inwoners in beslag te nemen en weg te slepen.
Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf als commentaar op de twee gevallen waarin mensen waren overreden (iets wat de laatste tijd trouwens vaker voorkomt in de gebieden) dat het vermoed dat beide gevallen opzettelijk waren. Het zei dat als het omgekeerd was geweest, Palestijnen die kolonisten hadden aangereden, de bestuurders dan zeker zouden zijn verdacht van een ''ramaanval'' en zonder verder onderzoek onmiddellijk zouden zijn doodgeschoten. Volgens het ministerie geeft dat zowel de Israelische minachting weer voor de levens van Palestijnen als het racistische karakter van de staat.

Geen opmerkingen:

Israel maakt nog een slachtoffer in Ramallah

Yazan Omar Khasib  Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat Israelische soldaten vrijdagavond bij de noordelijke in...